Йорданка Фандъкова откри 15-тия проект по програмата на „Данон” и фондация „Димитър Бербатов” „Активни и здрави”


Изцяло обновени физкултурен салон и столова ползват учениците в едно от най-успешните училища в София – 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”. Двете помещения бяха ремонтирани основно по проект от програмата „Активни и здрави” и бяха официално открити на 9 октомври от кмета на София Йорданка Фандъкова, изпълнителния директор на „Данон България” Рено Шамонал, директора на фондация „Димитър Бербатов” Димитрина Ходжева и Диян Стаматов, директор на 119-то СОУ.

„Изключително съм щастлив, че Данон има такава програма, която е адресирана към вас, децата, защото вие сте бъдещето на България”, обърна се към учениците от 119-то СОУ изпълнителният директор на „Данон България” Рено Шамонал. „Убедени сме, че именно в първите години от живота си човек се научава как да живее по активен и здравословен начин, затова заедно с фондация „Димитър Бербатов” създадохме програмата „Активни и здрави”, с която да подпомагаме училищата”.

„Активни и здрави“ е програма по съвместна идея на най-големия производител на млечни продукти в България Данон Сердика и Фондация „Димитър Бербатов“. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене и в нея могат да се включат всички държавни и общински училища в системата на МОНМ.

„Благодаря на „Данон” за тяхната социална отговорност и за това, че заедно с фондация „Димитър Бербатов” показват какво означава добра екипна работа и отделят средства, за да може децата в цяла България да спортуват и да се хранят здравословно”, бяха думите на Йорданка Фандъкова минути преди да бъде срязана лентата на обновените физкултурен салон и столова в училището.

Димитрина Ходжева, директор на фондация „Димитър Бербатов”, също поздрави учениците. „Желанието на фондацията и на нейния патрон – Димитър Бербатов, е възможно най-много деца да могат да спортуват, затова ще продължим да подкрепяме подобни проекти”, каза тя.

Освен с благодарности към учредителите на програма „Активни и здрави”, директорът на 119-то СОУ Диян Стаматов се обърна към учениците с думите „Всички тези придобивки са за вас – за да бъдете активни и здрави”.
Досега в рамките на програмата „Активни и здрави” са осъществени 15 проекта в училища на територията на цялата страна. Те включват обновяване и модернизиране на физкултурни салони и спортни площадки, закупуване на спортни уреди и пособия за разширяване на материално-техническата спортна база на учебните заведения и осигуряване на допълнителни спортни занимания под формата на извънкласни часове по различни видове спорт.

Четири от проектите са на територията на София – 55 СОУ „Петко Каравелов”, 49 ОУ „Бенито Хуарес“, 137 СОУ „Ангел Кънчев” и 119 СОУ „Академик Михаил Арнаудов”, а останалите – в различни училища в Пловдив, Смолян, Симеоновград, Видин, Калофер, Хасково, Кюстендил, Летница, с. Братя Кунчеви и с. Стоян Михайловски.