Медицината на бъдещето посредством дигиталните технологии вече е медицина на настоящето


“Дигитални технологии” и “лекар”, една перфектна симбиоза, която описва телемедицината. Преглед, диагностика и терапия, при които времето и мястото не са пречка нито за лекаря, нито за пациента. Телемедицината променя начина, по който здравеопазването присъства в живота ни. По-лесно, по-бързо и по-евтино всеки със смартфон в ръка може да потърси и да получи лекарска консултация в реално време без да чака свободен час за преглед дни наред. Така се пести време и рискът от заразяване в чакалнята пред кабинета се свежда до минимум.

Пандемията от Ковид-19 постави телемедицината на фокус по изцяло нов начин. Световни изследвания показват, че 60% от обичайните причини за посещения при лекар могат да бъдат лекувани чрез телемедицински услуги.

Създадената и базирана в Австрия TeleDoc – една от най-иновативните стартиращи фирми в областта на телемедицината, обяви пускането на новото си приложение  “MyTeledoc” в България. То е достъпно за IOS и Android устройства.

Основана през 2019 г. от изпълнителните директори Кристиан Брандщетер и Флориан Брандщетер съвместно с инвеститорите “BlueRock Capital” и “VIVECA Beteiligungen GmbH”, компанията  присъства вече в четири европейски държави – Румъния, Албания, България и Косово. Тя е един от ключовите играчи на телемедицинския пазар в Централна и Източна Европа.  През четвъртото тримесечие на 2021 г. е планирана експанзия в Унгария, Словакия, Украйна и Хърватия. Мисия на TeleDOC е да направи здравеопазването по-достъпно и удобно за пациентите в България.

 “Времената са трудни и предизвикателствата пред здравните системи са огромни. Хората не бива да страдат от това. Мисията на TeleDOC е да направи грижата за здравето бързо и лесно достъпна. Представете си  Вашият личен лекар винаги до Вас, където и да сте – от дивана у дома, на път по работа или за удоволствие, в момента, в който получите тревожен симптом, просто вдигате телефона и разговаряте с общопрактикуващ лекар. В тон с времето ние създадохме приложението “MyTeleDoc”, благодарение на което това е реалност.“, казва Кристиан Брандщетер, главен изпълнителен директор и съосновател на TeleDoc.

 Приложението “myTeleDoc” вече може да бъде свалено и работи на принципа на платен абонамент. Така разговорите могат да бъдат толкова дълги, колкото е необходимо и не се таксуват допълнителни импулси. В близко бъдеще платформата ще дава възможност и за консултации чрез еднократно обаждане. В момента всеки потребител на TeleDoc получава възможност за еднобезплатно обаждане.

 “Традиционните посещения при лекар не са винаги възможни по много и различни причини – новата Ковид-19 реалност е една от тях. Ние инвестираме много в нашите решения и опит с информационните технологии в сектора. Специализираната медицинска онлайн практика освен всичко останало има силно социално измерение. Работим усилено в посока изграждане на B2B партньорства. Един лесен достъп до квалифициран медицински съвет намалява дните, които бихте загубили в болнични, а също и риска от самолечение.”, добавя Флориан Брандщетер, главен изпълнителен директор и съосновател на TeleDoc.

TeleDoc планира да стане лидер на пазара за телемедицина в Централна,  Източна и Югоизточна Европа до 2025 г.