Все повече българи избират да продължат образованието си в Италия


Все повече българScreen-shot-2012-10-09-at-13734-PM_600_4279и избират Италия като дестинация за продължаване на образованието си в университет или за професионална квалификация, беше съобщено на среща между медии и организаторите на Дните на италианското образование. Study in Italy. Налагането на Италия като все по-предпочитана държава за продължаване на обучението за българите е един от поводите за първото специализирано изложение, което ще се проведе в на 13 и 14 октомври в Интерпред София и на 15 октомври в хотел “Тримонциум” в Пловдив.

Неофициални изследвания посочват, че броят на българите, избиращи да продължат обучението си в Италия, е нараснал с повече от 10 пъти за последните 10 години. В момента по официални данни в Италия българските студенти са повече от 6000.

Изложението ще събере на едно място шест от най-добрите държавни и частни италиански университети с програми на английски и италиански език, за да ги срещне с български студенти, които желаят да продължат своето образование в Италия. Събитието се провежда под патронажа на Италианския културен институт в България и Асоциацията на италианските предприемачи в България – Конфиндустрия България. Тази подкрепа прави възможно събирането на бизнеса, институциите и студентите на едно място, за пръв път у нас.

„Италия разполага с отлични университети и аз много се радвам, че Италианският културен институт подкрепя събитие, което промотира именно образованието в италиански университети, независимо дали изберете да учите на английски или на италиански“, обясни на срещата Анна Амендоладжине директор на Италианския културен институт.

“Много е важно да се поддържа ползотворен диалог между образователната система и фирмите, за да може след доброто образование като това, което гарантират тук присъстващите италиански университети, да последва завръщането на българските студенти в страната”, каза на срещата Джузепе де Франческо от “Конфиндустрия България” и почетен консул на Република Италия в Пловдив. „С тази цел италианските фирми-членки на Конфиндустрия България в миналото откриха множество възможности за стажове и обучения, насочени към внедряването на младежите във фирмите”.

В Дните на Италианското образование ще има съпътстваща програма със специални презентации на 4 от най-големите университети в Италия – University of Rome Tor Vergata, Politecnico di Milano, Universita Cattolica del Sacro Cuore и Istituto Europeo di Design. На изложението ще присъстват и University of Milan и John Cabot University. Участниците ще имат възможност да се срещнат и разговарят с техни представители. Посетителите на изложението ще могат да се запознаят със специалности в областта на инженерните науки, архитектурата, правото, медицината, бизнеса, хуманитарните науки, модата, дизайна, комуникациите.

„Размерът на таксата за обучение в държавните университети в Италия се определя въз основа на семейните доходи между минимум 800 и максимум 3300 евро. Това правило важи и за някои частни институции като Universita Cattolica del Sacro Cuore. Наред с това, академиите и университетите в Италия предоставят на своите студенти различни възможности за финансиране“, казаха организаторите на Дните на италианското образование от агенция Skylines, която е с дългогодишен опит в посредничеството между студентите и университетите и е най-активната агенция в работата с университети в Италия.

Медийни партньори на събитито са Bulgaria OnAir, сп. “Образование и специализация в чужбина”, JobTiger и Diploma.bg.