Големите срещу големите


PRoPR бе ангажирана от 5-те водещи чуждестранни кантори в България (DLA Piper, CMS Cameron McKenna, CMS Reich-Rohrwig Hainz, Wolf Theiss, CHSH Cerha Hempel Spiegelfeld Hlawati) във връзка с атаката срещу тях от страна на всички големи водещи български адвокатски фирми. Те стартираха дело пред Комисията за защита от конкуренцията с твърдението, че чуждестранните им колеги нарушават българското законодателство. Чуждестранните адвокати от своя страна защитават тезата, че българското законодателство е в противоречие с европейските директиви.

Oще на първия месец благодарение на PRoPR казусът намери място в двете най-влиятелни бизнес-медии Дневник и Капитал като и на двете места изданията защитиха позицията на чуждестранните адвокати. В Дневник статията беше на първа страница. Съдебният репортер на изданието публикува и коментар в посока, че българското законодателство следва да бъде синхронизирано с европейското.

Въпреки че съдебните дела по казуса вътре в страната завършиха с променлив успех, чуждестранните адвокати бяха разпознати от широката общественост като “добрата” страна в спора. Това беше изключително важно, тъй като спорът бе пренесен в Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу България и в последствие държавата ни беше принудена под натиск да промени законите си в защита на интереса на чуждестранните адвокати. Въпреки чувствителността на българите към Европа и широко ширещото се мнение, че от “там ни наказват с право и без право”, оценките относно това дело сред масовата общественост са, че чуждестранните адвокати са потърпевши на лобистки ретроградни сили, които с поведението си вредят на държавата и нейния европейски път.