Победителят в “Звездите на Метро“ дарява наградата от 20 000 лв в помощ на децата аутисти


Антон Димов от „Счетоводство.БГ“ ООД спечели журито с каузата си „Да си различен е привилегия голяма“

Историята „Да си различен е привилегия голяма“ разказана от Антон Димов, управител на „Счетоводство.БГ“ ООД, спечели голямата награда в инициативата „Звездите на Метро 2014“, търсеща да отличи бизнеса с човешко лице. Каузата бе избрана сред 11-те финалисти от над 70 социално ангажирани проекта на собственици на малък и среден бизнес в България.

Деца от училище „Олимпи Панов“, гр. Русе, участващи в кампаниите на фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието”

Деца от училище „Олимпи Панов“, гр. Русе, участващи в кампаниите на фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието”

Според регламента на конкурса, организаторите от Метро Кеш Енд Кери България се ангажират да осигурят 10 000 лева за бизнеса на победителя Антон Димов и още 10 000 лева за каузата, която той подкрепя.

Антон управлява компания предлагаща финансово-счетоводни и бизнес услуги и затова, без съмнение, познава добре силата на парите. Ето защо той предпочита цялата сума от 20 000 лева да бъде дарена в подкрепа на неговата кауза – в помощ на деца аутисти, чиито проблеми с развитието и адаптацията към заобкалиящия ги свят се нуждаят не само от човечност и постоянна грижа, но и от значителни финансови средства.

Антон е един от инициаторите за създаване на фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието”, обединяваща усилията на неправителствени организации и родители на деца с аутизъм. „Имам счетоводна къща в София и участвам в благотворителни кампании в помощ на хората с проблеми от аутистичния спектър. Включвам се като доброволец в инициативи, свързани с повишаване на информираността на обществото за състоянието аутизъм, и в комуникационни кампании“, разказва победителят в конкурса „Звездите на Метро“.

“През 2010 година успяхме да обединим родители и приятели, воюващи за правото на щастие на своите „различни” деца. Стремим се да накараме държавата да поеме своите ангажименти към тях, а през това време не спираме да разказваме на хората, че всеки човек е уникален, и че всеки има право на щастие“, допълва Антон.

Дейността на организацията започва през 2010 година с обучения на родители, учители и специалисти за състоянието аутизъм и стратегии за справяне със ситуации. През 2011 г. инициират в България кампанията „Light It Up Blue”. Чрез Фейсбук над 500 души научават за състоянието аутизъм, запалват сини светлини в домовете си и обличат сини дрехи. „Така станаха наши приятели. Заедно направихме едномесечна изложба от творби на деца от аутистичния спектър в Националната художествена галерия, за да покажем чрез изразните средства на изящното и приложно изкуство уникалния свят на аутистичните личности.“

През 2012 г. организацията и нейните партньори подреждат изложба от керамични творби и рисунки на деца с аутизъм и техни връстници в Галерията за чуждестранно изкуство. „Тогава инициирахме и националния конкурс „Аз познавам аутист”, разказва Антон.

„А през 2013 г., на 2 април – Световен ден за повишаване на информираността на обществото за аутизма, издадохме и първа книга с над 80 творби на децата участници в националния конкурс „Познавам аутист“.

Всъщност едно от намеренията на Антон и неговите съмишленици е част от финансирането, което Метро Кеш енд Кери ще осигури, да се използва за второ издание на книгата, която да бъде разпратена и до много български училища. „Хората и най-вече другите деца, трябва да знаят как да общуват със своите връстници аутисти. Трябва да разберат, че те възприемат света по по-различен, понякога болезнен начин – една преграда, която трябва заедно да им помогнем да преодолеят“, споделя Димов.

Рисунки на деца в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър, където Антон мечтае да построи и баскетболна площадка.

Рисунки на деца в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър, където Антон мечтае да построи и баскетболна площадка.

За какво ще използват останалите средства отпуснати от Метро? Според Антон, с тях ще имат възможността да надградят върху постигнатото през последните години, като потърсят и устойчивост в развитието на организацията. „Ще се опитаме да помогнем на младежи с аутизъм чрез трудова терапия – да изработват подаръци и сувенири като тениски, чаши и ключодържатели, а средствата от тях да отиват за финансиране на дейността ни и в подкрепа на Центъра за социална рехабилитация и интеграция, който нашите партньори от Сдружение „Асоциация Аутизъм” развиват по проект със Столична община. Искам да довършим и оградата на Центъра, намиращ се на булевард „Стамболийски“. Мечтата ми е там да има и баскетболна площадка.“

Историите на Антон и на още 10 други участници в конкурса „Звездите на Метро“ се класираха за финалния кръг след публично гласуване, проведено на Интернет страницата на Метро Кеш енд Кери. В конкурса се включиха над 70 истории на хора от малкия бизнес от цялата страна.

Конкурсът организиран от Метро Кеш енд Кери имаше за цел да насочи общественото внимание към личности, които обикновено не получават признанието, на което се радват големите компании. Именно те, като предприемачи и модел за подражание, допринасят най-много за добруването на общността, в което живеят и оперират. Наградата „Звездите на МЕТРО“ 2014 е точно за тях – за тези, чиито добрини често остават в рамките на малкия квартал.

За МЕТРО Кеш енд Кери България

МЕТРО Кеш енд Кери има 14 магазина в България. Формата на всеки един магазин е специално създаден за да осигури удобно пазаруване на професионалните клиенти: хотели, ресторанти и търговци. Търговската площ на магазините варира от 6500-9000 кв. м, а общата площ надхвърля 12 000 кв. м.

МЕТРО е част и от Инициативата на веригата за доставки на ЕС, чиято целе да насърчава честните бизнес практики като основа за търговски сделки в рамките на европейската верига за доставка на храни.

Цялата информация за инициативата и мотивите на победителя можете да изтеглите и като файл на този линк в PDF и (.doc). Илюстративни изображения към текста можете да изтеглите от този линк (.zip).