“Животът на бездомните животни” събира 11 автора в зона „Ларго“ под площад „Независимост”


Изложбата стартира на 12-и март и е част от кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ “Осинови ме”

“Животът на бездомните животни” не само обединява кадри на 11 добре познати на българската аудитория автори, но и изразява тяхното отношение по тази важна и чувствителна тема. Фотографският проект, част от кампанията на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ “Осинови ме”, се реализира със съдействието на Столична община и Регионален исторически музей – София. Откриването ще бъде днес на 12-и март. 

“Осинови ме” е повод за обществен дебат по редица болезнени проблеми, свързани с отношението към животните. Именно, чрез този публичен разговор е възможно и директно да се повлияе на промяната на отношението на хората към тях. 

Експозицията показва майсторски кадри на Иван Пастухов, Ладислав Цветков, Вихрен Георгиев, Николай Абаджиев, Веселин Боришев, Симона Халачева, Христо Владев, Марсел Фенс, Калин Руйчев, Денис Бучел и Александра Вали.

“2020-а беше предизвикателна година, както за хората, така и за домашните любимци и бездомните кучета и котки. Действително, имаше бум на осиновявания, но в същото време – и бум на изоставени заради пандемията животни, както и много, които загубиха своите стопани. ЧЕТИРИ ЛАПИ не може да си позволи да забави темпото през 2021 г. и тази изложба е само едно от доказателствата за това. През следващите месеци предстоят нови кампании, с които да затвърдим позицията си на основната организация в България, която се бори да възпита отговорно и хуманно отношение към всички животни,” каза Деница Славова от ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Фотографите и техните кадри в изложбата разказват с обектив и думи тяхното отношение по темата за бездомните животни. Фотосите отразяват реалността, в която те живеят – с цялата ѝ драматичност, но и надежда за по-добър живот. 

Веселин Боришев ни среща със своя най-добър другар – кучето Нинджи, а Иван Пастухов и Денис Бучел ни връщат с кадри на скитащите кучета в София през деветдесетте години на миналия век и в началото на изминалото десетилетие от този. Кадри на майстора на портретната фотография, Калин Руйчев, ни показват котките от вилните дворове по начин, който само черно-бялата фотография може да постигне. Обективът на холандския фотограф Марсел Фенс добавя една закачлива перспектива към живота на уличните кучета и котки. 

Александра Вали споделя неповторимата емоция от съжителството с осиновената си котка Мъри, а актрисата Симона Халачева – ни запознава с Бърни и неговата история. 

Със своите кадри от Хитрино от 2016 г. и ливанската столица Бейрут от лятото на 2020 г., Христо Владев, който от години отразява спасителни мисии на „Четири лапи“ у нас и в чужбина, ни представя реалността по време на бедствия, когато бездомните животни са също сред многобройните засегнати. Николай Абаджиев ни показва и игривата страна на този “кучешки живот”.

Затрогващ е и кадърът на фоторепортера на бТВ Ладислав Цветков. Снимката на създателя на People of Sofia Вихрен Георгиев ни запознава с любимеца на един столичен стадион и той не е футболист. 

“Животът на бездомните животни” e част от кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ “Осинови ме” и може да бъде видяна в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, зона „Ларго“, разположена под площад „Независимост“ от 12-и март от 10:00 до 18:00 часа.

Повече информация за кампанията, може да намерите тук

 Допълнителна информация:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки, орангутани и слонове, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в 12 страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.