Николай Кобляков поиска политическо убежище в България


Френско-руският дисидент иска да остане у нас заради политическо преследване от страна на руските власти 

Руският активист за човешки права Николай Кобляков, който от понеделник вечер е под домашен арест в София, е стартирал процедура за получаване на политическо убежище в България. До Президента на Република България Росен Плевнелиев е внесено искане за предоставяне на политическо убежище, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава. 

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина,  играеща основна роля в протестното движение срещу настоящата власт в Русия, имаща основна цел да поддържа развитието на демокрацията в Русия. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

Николай Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г., при кацането му с полет от Париж, и няколко дни по-късно освободен от българския арест със забрана да напуска страната. На 1 септември, след постъпване на официално искане от Русия за екстрадиция, СГС наложи на Кобляков мярка за неотклонение “домашен арест” в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията. 

Официално той е арестуван с издаден от Интерпол червен бюлетин, във връзка с Постановление от 1 февруари 2013 г. на Басманний районен съд – Москва, с което му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”, заради твърденията на следователя, че не може да открие Кобляков, за да му предяви обвинение. Самото обвинение е за извършване на тежко престъпление – “мошеничество” през 2004-2005 г. Въпреки че формално е представено, че самото наказателно производство срещу Кобляков е стартирало през 2013, до арестуването му в София той многократно е пътувал извън Франция. 

В защита на френско-руския дисидент застанаха едни от най-големите правозащитни френски неправителствени организации – Amnesty International Франция, ACAT и Russie-Libertés, чийто активист е Кобляков. Те изразиха притеснение, че ако бъде екстрадиран, Кобляков може да стане жертва на несправедлив процес, нечовешко отношение и изтезания. 

Повече за Николай Кобляков може да научите от самия него в Storify  и неговия блог . 

Можете да следите Николай Кобляков и на неговата фейсбук страница .