Александра Жекова се състезава срещу баща си в Kaliakra Cup 2012


28 лодки и 190 състезатели стартираха в петото издание на регатата

Звездата на световния сноуборд Александра Жекова се изправя срещу баща си – треньорът по ветроходство и сноуборд Виктор Жеков, по време на Kaliakria Cup 2012, стана ясно минути преди старта на петото юбилейно издание на черноморската регата. Жекова ще се включи в екипажа на Лодката на Домейн Бойар Lady Kaliakria, а баща й е част от екипажа на Windwalker.

Общо 190 състезатели от 28 лодки застанаха на старта на Kaliakria Cup 2012 днес за две гонки под формата на триъгълник в Балчишкия залив. Петото издание на регатата събира най-добрите ветроходци у нас, както и една лодка от Украйна. Екипажите са разделени в четири класа – два IRC класа, клас Conrad 25R Peterson и свободен клас Rally.

За втора поредна година в надпреварата се включва и изцяло дамският екипаж на Домейн Бойар Lady Kaliakria. Дамите стартираха стилно с чаша розе от ексклузивната серия Next Twenty Years на Домейн Бойар.
„Традиционно с Kaliakria Cup се открива сезонът за килови яхти и се радвам, че за пети пореден път ще си партнираме с Морски клуб Балчик в организирането на първото за годината състезание за най-ентусиазираните екипажи“, каза преди състезанието Ангел Лингорски от Kaliakria Resort, съорганизатори на регатата.

„През последните няколко години работим много за развитието на детското ветроходство в Балчик и региона и сега за пръв път в Kaliakria Cup ще се включи и юноша от клуба, който ще се състезава на борда на Windwalker“, каза председателят на Морски клуб Балчик Атанас Атанасов.

Регатата продължава до 3 юни, като в събота предстои дългият морски рейс, а за неделя са предвидени няколко къси гонки тип „банан“. Освен купата за първо място и плакетите за второ и трето място в различните класове на Kaliakria Cup 2012, яхтсмените ще бъдат наградени с по една 3-литрова супермагнум бутилка Next Twenty Years от Домейн Бойар, партньор на регатата.

Kaliakria Cup 2012 се организира от Морски клуб “Балчик” и ваканционен комплекс Kaliakria Resort. Регатата носи името на комплекса, една от най-хитовите дестинации по Северното Черноморие.

За организаторите:
Морски клуб “Балчик” е клуб с дългогодишни традиции в морските спортове и динамична история. Страстта към морето, спорта и истинските изживявания възраждат традицията на клуба през 2007, след като е разформирован през 90-те години.
Ваканционният комплекс Kaliakria Resort, се намира на 8 км северно от Балчик и е проектиран от известния испански архитект Густаво Клостер, известен с луксозните си проекти за вили в Коста дел Сол. В рамките на комплекса се намира най-изисканият гурме ресторант на Северното Черноморие “El Balcon del Mundo”.

За Домейн Бойар:
„Домейн Бойар Интернешънъл” вече 20 години е водещ производител и износител на български вина по света. Компанията е иноватор в маркетирането на български вина и продава успешно продукцията си на международните пазари в Европа, Азия, САЩ и Канада. Поддържането на постоянно качество и въвеждане на съвременни технологии и иновации са ключовите фактори за нейния успех.
От началото на годината досега вината на “Домейн Бойар” са спечелили близо 30 медала от най-престижните български и международни винени конкурси.