СГС постанови: Кобляков няма да бъде екстрадиран в Русия


България няма да уважи искането на Руската федерация и Николай Кобляков няма да бъде екстрадиран в Русия. Това постанови решение на Софийския градски съд от днешното заседание по искането за екстрадиция на френско-руския политически активист и социален предприемач.

Съдебният състав констатира, че въпреки формалното наличие на описание на престъпление, от самото описание не може да се направи категоричен извод за това дали предполагаемото престъпление може да бъде квалифицирано като такова според българското законодателството. Според съдията по делото изказваната многократно от Кобляков “гражданска позиция с политически елементи” може да се превърне в основание за утежняване на положението му при физическото му предаване в Русия.

“Въз основа на събраните доказателства, с оглед на начина на образуване на наказателното прозиводство и данните за политическата дейност на исканото лице, при неговото предаване съществува риск, който този съд не може да допусне да настъпи”, заключава съдът в своите мотиви.

Съдебното решение отмени забраната Кобляков да напуска страната, но до изтичане на срока за обжалване остава в сила мярката за неотклонение “подписка”.

В началото на заседанието прокурор Кирилов заяви, че не поддържа искането на Софийска градска прокуратура за екстрадиция, тъй като то е неоснователно, като са налице две основания за отказ. Той се позова на доклади на международните правозащитни организации Human Rights Watch и Freedom House, според които съдебната власт в Русия се използва срещу граждани и политически опоненти на президента Владимир Путин.

“Обществено-политическата дейност на г-н Кобляков постига резултати и при евентуално негово екстрадиране, може да бъде подложен на несправедлив съдебен процес”, каза още прокурорът.

Той се позова и на чл. 7, т. 5 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, тъй като руската страна не е гарантирала правата на Кобляков, свързани с евентуалното наказателното производство и изпълнението на наказанието съгласно изискванията на международното право.

По време на делото днес Николай Кобляков определи средствата, използвани от Русия в този казус, като “инструменти от Студената война” с цел сплашване на други европейци, които не са съгласни с политиката на Путин. Руският дисидент почерта още, че действията на българските институции показват страната ни като истинска европейска държава.

“Искам да допринеса за развитието на България като европейска страна, като внеса тук френско ноу-хау в услугите за възрастни хора. И дори да бъда освободен, ще остана тук, за да довърша начинанията, заради които дойдох”, каза още Кобляков в съда.

Николай Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г., при кацането му с полет от Париж, и няколко дни по-късно освободен от българския арест със забрана да напуска страната.

Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина. Основател е на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора. На 1 октомври Кобляков обяви началото на свой социален проект в България – неправителствената организация “Солидарност с възрастните” и инициативата “Аз уважавам възрастните”, която има за цел да създаде дългосрочни работещи практики за подобряване на живота и усещането за достойнство на възрастните у нас.