Меджународни наблюдатели на делото за екстрадицията на Николай Кобляков във вторник


Наблюдатели от фондация “Отворен диалог” ще присъстват във вторник на делото за екстрадицията на френско-руския политическия активист и социален предприемач Николай Кобляков. Заседанието на Софийски градски съд на 21 октомври е насрочено за 9 ч. в Съдебната палата.

Йенджей Череп и Войчех Монджицки от “Отворен диалог” ще наблюдават на място изслушването в съдебната зала. В петък от организацията публикуваха доклад по случая “Кобляков”, в който детайлно описват казуса. От “Отворен диалог” изказват опасенията си, че въпреки изразените от руска страна уверения за евентуален честен процес срещу Кобляков на територията на Русия, “опитът с политически мотивираните дела там дава право да не вярваме на тези гаранции и гледаме на тях просто като начин за осигуряване на екстрадицията и представяне на настоящия етап на делото в добра светлина пред международната общност”.

Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г. заради издадена червена бюлетина на Интерпол. Първото заседание по делото за екстрадицията му се проведе на 10 септември, но бе отложено от Софийски градски съд, за да бъде изискана от руския съд допълнителна информация относно материално-правните разпоредби, свързани с евентуална амнистия и давност на наказателното преследване.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора. Основател е на българската неправителствена организация “Солидарност с възрастните”.

Снимка: Булфото