Николай Кобляков: Ще използваме всички законови инструменти, за да получа справедливост


“Вярвам в справедливостта на българското правосъдие”, заяви фреснко-руският дисидент в предаването “Факторът Кошлуков” по TV7

“Ще използваме всички законови инструменти, за да получа справедливост”, заяви в предаването “Факторът Кошлуков” по TV7 френско-руският дисидент и социален предприемач Николай Кобляков. Във вторник българският съд трябва да вземе решение дали политическият активист да бъде върнат в Москва.

Ако се уважи искането на Русия и българсият съд реши да екстрадира Кобляков, той ще обжалва пред Апелативния съд и пред други инстанции в Европа. Това, че българските институции спазват международното право и европейските разпоредби, обаче му вдъхва увереност, че ще получи честен процес и няма да бъде предаден на Москва.

“Екстрадират ли ме в Русия, ще вляза в затвора поне за 10 години. И цялото обвинение ще се базира на това, което съм казал. Ще направят така, че да излезе, че съм си признал всичко”, каза Кобляков. “Затова поисках политическо убежище в България и вярвам на Вашия президент, който е един истински европеец”, споделя френско-руският дисидент.

Кобляков смята, че връзките между Русия и България трябва да продължат, но е нужно нашето правителство да остане самостоятелно, защото отношенията на страната ни с Европа са много по-важни, отколкото тези с Русия.

“Ако бъда освободен, няма да напусна България веднага. Дойдох тук за да осъществя социални проекти и да помагана на възрастни хора в страната да живеят по-добре”, каза социалният предприемач. На 1 октомври той обяви началото на свой социален проект в България – неправителствената организация “Солидарност с възрастните” и инициативата “Аз уважавам възрастните”, която има за цел да създаде дългосрочни работещи практики за подобряване на живота и усещането за достойнство на възрастните у нас.

Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г. заради издадена “червена бюлетина” на Интерпол. Следващото заседание по делото за екстрадицията е насрочено за 21 октомври. То трябваше да се проведе на 10 септември, но бе отложено от Софийски градски съд, за да бъде изискана от руския съд допълнителна информация относно материално-правните разпоредби, свързани с евентуална амнистия и давност на наказателното преследване.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.