Международната организация Fair Trials с писмо до вицепремиера Христо Иванов в подкрепа на Николай Кобляков


Международната правозащитна организация Fair Trials International изпрати писмо до служебния вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов в подкрепа на задържания в България френско-руски социален предприемач и политически активист Николай Кобляков.

Fair Trials International се занимава с осигуряването на честен процес за граждани, които са подсъдими в страни, различни от родината им. Писмото е подписано лично от изпълнителния директор на организацията Джаго Ръсел, който призовава министър Иванов да предприеме спешни действия в защита на Кобляков. Според него евентуалната екстрадиция на руския дисидент ще доведе до нарушаване на основните му права.

“В случая на г-н Кобляков има сериозни доказателства, които ни карат да смятаме, че той ще бъде изложен на реален риск от нарушаване на неговите основни човешки права, гарантирани в чл. 3 на Европейската конвенция за правата на човека. В съответствие с международното право, това изисква от България да откаже да го екстрадира в Русия”, пише Ръсел.

Писмото припомня, че руската страна е обект на сериозна критика във връзка с условията в затворите, които според различни доклади са несъвместими с правото на свободa от изтезания и нехуманно или унизително отношение, гарантирано от чл. 3 от ЕКПЧ. “Европейският съд по правата на човека неведнъж е идентифицирал систематични проблеми в руската система на затворите, а докладът за Русия за 2013 г. на Държавния департамент на САЩ отчита изтезания и упражняване на прекомерна сила от страна на служители на правоприлагащите органи и описва условията в затворите като потенциално животозастрашаващи”, посочва още Джаго Ръсел.

Факсимиле от писмото можете да бъде видяно на сайта на Fair Trials International.

В края на септември директорът на правния отдел на Fair Trials Либи МакВей взе участие в провелата се в лондонския клуб Frontline дискусия “Как Русия и други страни злоупотребяват с “червената бюлетина” на Интерпол, за да сплашват и репатрират дисиденти”. Там тя също изрази притесненията си по казуса “Кобляков”. В дискусията се включиха представители на водещи британски медии и правни организации, а чрез видеовръзка от София участие взе и самият Николай Кобляков.

Fair Trials International е поредната организация, която изразява опасенията си от евентуално екстрадиране на Николай Кобляков в Русия. В негова защита до момента застанаха и Amnesty International Франция, ACAT Франция и Russie-Libertés, на която Николай е член. Открити писма до предидента Плевнелиев в подкрепа на искането за политическо убежище за Кобляков изпратиха и Български хелзинкски комитет и Протестна мрежа, както и политическите партии ДСБ, Зелените и ДЕОС.

Следващото заседание по делото за екстрадицията на Кобляков е насрочено за 21 октомври. То трябваше да се проведе на 10 септември, но бе отложено от Софийски градски съд, за да бъде изискана от руския съд допълнителна информация относно материално-правните разпоредби, свързани с евентуална амнистия и давност на наказателното преследване.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

На 1 октомври Кобляков обяви началото на свой социален проект в България – неправителствената организация “Солидарност с възрастните” и инициативата “Аз уважавам възрастните”, която има за цел да създаде дългосрочни работещи практики за подобряване на живота и усещането за достойнство на възрастните в страната.

Допълнителна информация:
Александър Кръстев
PRoPR Агенция
M: +359 888 297 674
E: alex@pr-o-pr.com