Търсят се начини за разправа с руските дисиденти дори извън Русия


Вчера в Лондон британски журналисти, правозащитници и задържаният в България дисидент Николай Кобляков дискутираха начините, по които Русия използва Интерпол за преследване на политически противници

“Мисля, че след като опозицията в Русия е почти унищожена, сега се търсят начини да се уязвят и руснаците, които живеят в чужбина и подкрепят опозиционни движения. Затова не само аз съм в списъка и не само за мен е опасно да се посещават държави като България.”, коментира френско-руският дисидент и социален предприемач Николай Кобляков в рамките на дискусия в лондонския The Frontline Club в петък вечер. Мястото е един от най-големите медийни клубове в Централен Лондон, където редовно се събират журналисти от водещите британски медии и чуждестранни кореспонденти.  Темата на тазседмичната среща беше провокирана именно от ситуацията на Кобляков, който е задържан в България с червена бюлетина на Интерпол на 29 юли 2014 и отправено искане за екстрадиция му от властите на Руската Федерация месец по-късно.

По време на събитието участниците обсъдиха начините, по които Интерпол се използва за сплашване и екстрадация на политически противници и дисиденти от страни като Русия.

Според главния политически коментатор на Daily Telegraph Питър Обърн е напълно възможно хора като Николай Кобляков и останалите руски дисиденти, за които e отправено искане за задържане чрез червена бюлетина на Интерпол, да бъдат използвани от Русия като разменна монета за екстрадирането на терористи от нейна територия.

“Много бих искал главният секретар на Интерпол Роналд Нобъл да обясни защо Интерпол позволява системата да бъде компрометирана в особено големи мащаби, даващи възможност да бъдат разрушавани животите на хора, за които е ясно, че не са престъпници. Той обаче така й не отговаря на моите въпроси, задавани многократно”, акцентира Питър Обърн.

“Колективни организации като Интерпол не могат да бъдат реформирани без желанието и участието на Русия”, посочи Ийва Марюка Хейкила от лондонската правна кантора Nine Bedford Row. “В тези организации решенията се взимат от представители на самите държави членки. И в този смисъл, пускането на червена бюлетина не се решава в Лион, а в Москва”.

В коментар за настоящата ситуация в Русия и възможността невинни хора да стават жертва на преследване журналистът Дейвид Сатър подчерта, че тези, които разполагат с властта, управляват правораздавателната система в Русия с цел да завладеят имуществото на други хора. “Това е процес, който набира сили в Русия, и тези проявления са симптоми на все по-осезаемата липса на върховенство на закона в страната”.

По случая “Кобляков” бившият руски кореспондент Сатър посочи, че ако България се съгласи да екстрадира социалния предприемач в Русия, при условия, пред които много други държави не биха се съгласили, това би повдигнало много въпроси за зависимостта на българските институции.

“Сега, когато руският режим е истинска заплаха за Европа, европейската общност трябва да действа заедно, за да запази целостта на своите граници”, каза Кобляков, който беше включен в дискусията с онлайн връзка от България. Той сподели, че има ясното намерение да продължи своята борба като политически активист и социален предприемач, за да помогне за просперитета на Европа и за промяната на ситуацията в Русия.

В дискусията взеха участие още Либи МакВей, директор на правния отдел на правозащитната организация Fair Trials International, която даде още примери за използването на системата на Интерпол за преследване на невинни хора, и българският журналист и политически активист Николай Стайков, който разказа за настоящата политическа ситуация на страната и мястото и в отношенията между Русия и ЕС.

Дискусията се предаваше в реално време онлайн. Запис от нея може да бъде намерен на този линк.