Едни от най-добрите европейски хип-хоп диджеи и танцьори превземат античния форум в Стара Загора


Брейк битки и много музика ни очакват на Groove Masters 2014 от 26 до 28 септември

Първото издание на международния хип-хоп фестивал Groove Masters 2014 посреща едни от най-добрите европейски хип-хоп диджеи и танцьори. Сцената на античния форум “Августа Траяна” в Стара Загора ще се превърне в истинска брейк арена между 26 и 28 септември. Организатори на събитието са Oбщина Стара Загора, Туристически информационен център и AFTH CREW.

DJ _WOO DСред хип-хоп диджеите, които ще се грижат за музиката на брейк битките и настроението в града на липите тази есен, е DJ Woo-D, най-популярният Funk DJ в Европа. Словенецът започва да събира грамофонни плочи през 2005 г. и оттогава е пристрастен. Има участия на множество събития по цял свят, включително Freestyle Session, Warsaw Challenge, FloorLords Anniversary, Total Session и още много други.

Към хип-хоп фестивала ще се присъедини и един от пионерите в музиката от Балканите DJ Goce. Той е най-добрият хип-хоп диджей и продуцент в Македония, който започва пътя си в началото на 90-те и създава смесица от модерен хип-хоп и R’n’B, паралелно с други стилове, вдъхновявали го през годините.

DJ Skill е българският представител зад грамофоните на Groove Masters 2014. Вече повече от 20 години пловдивчанинът е композитор, диджей, продуцент и запален колекционер на грамофонни плочи. Skill е един от първите, които възраждат интереса към старата българска танцувална музика, като често пуска плочи от единствения наш музикален лейбъл „Балкантон”. През 2007 г. Skill създава две специализирани онлайн радио предавания, а в последствие прави своето онлайн радио “SOUL SEARCHIN”. Тази година той създаде дългоочаквания “Домъ на плочата” в Пловдив, който носи името на радиото.

DJ Not Eazy ще се грижи за музикалното оформление на шоу батълите през първия ден от фестивала, които ще се проведат на централната пешеходна улица в града. Родом от гр. Белене, той е и активен брейкър. Запален колекционер на грамофонни плочи, предимно български, като не спира да търси нови и нови редки парчета върху винил.

Международното участие на фестивала не се изчерпва само с изпълнителите на сцената и зад грамофоните. Съдиите, които ще дадат награда от 1000 евро на най-добре представилата се група (crew), са доказали се имена в Европа и света.

B-Boy Mad Nico е емблематичен брейкинг танцьор за своето време от т.нар “трето поколение” B-boys. Той е от гръцки произход, но живее в Швеция и представя небезизвестните Throwdown Rockers. Започва да танцува през 80-те и е считан е за един от най-добрите footwork майстори, които работят атрактивно с краката си по време на танците, като уменията и оригиналността, с която подхожда, го правят актуален и днес.

B-Boy Robin от световноизвестния руски отбор Top 9 Crew, Санкт Петербург, описва стила си като “smoke it funky”. Робин се опитва да вплете максимум от своите украински и руски корени в танците си, а по време на битката казва, че се чувства като на “брейк война”.

Другият чуждестранен гост, който ще има тежката дума за съдбата на участниците, е B-Boy Luka от Recognize Crew, Белград.

Единият от българските представители в съдийския състав е B-Boy Jam Rock от Варна. Започва да танцува в края на 90-те и все още е активен брейкър, въпреки че не се състезава. Той е танцьор с много стил и интересен подход, верен на културата и на себе си. Встрани от танците, той се занимава с DJ-инг под псевдонима NZYMO.

BBOY SLAV- FRESH YOUNG - BULGARIA: RUSSIA

На съдийската маса ще стои още B-Boy Slav от отбора Fresh Young, Санкт Петербург, който обаче е родом от Стара Загора. Слав започва да танцува преди повече от 10 години в школата на Diablo Crew в града на липите. В момента живее и танцува в Русия, но винаги се връща в България за интересни събития. “От Rockin’ Da Floоr до Groove Masters Стара Загора е имала едни от най яките джемове. Нека върнем старото чувство на добър ивент, както беше преди!”, призовава хип-хоп феновете Слав.

Groove Masters е част от официалния културен календар на Стара Загора за 2014 г. Подробната история как се е родила идеята за фестивала можете да научите от организаторите и някои от артистите на пресконференция на 25 септември (четвъртък) от 11:00 часа в Община Стара Загора.

Сребърен спонсор на събитието е PIRIN Spring.

Партньори на събитието са Ekzperimental Pictures, Flava House, Forest Man Brand и PRoPR Агенция, а медийни партньори на Groove Masters са BalkanBboy, 359 Hip-Hop, Artualno, BG Dancer, Mika Music and Lifestyle, Cultro, Etalon, Graffiti, Kafene, Kolonkata, MediaCafe, Meloman, Starozagorci, Peika, Time ART.

Повече подробности за фестивала можете да намерите на groovemastersfest.com и facebook.com/GrooveMastersFest