Софийският апелативен съд отмени домашния арест на Николай Кобляков


В сряда започва делото по същество за екстрадицията на френско-руския политически активист

Софийски апелативен съд отново наложи по-леката мярка “подписка” на задържания у нас френско-руски политически активист и социален предприемач Николай Кобляков. С това си решение във вторник САС отмени определението на Софийски градски съд от 1 септември. Мотивите са, че не е налице опасност Кобляков да се укрие, а и като гражданин на Европейския съюз той има право на безпрепятсвено пребиваване и придвижване на територията на страната.

Според апелативния съд Николай Кобляков има безупречно процесуално поведение, като многократно е съдействал на прокуратурата и на съда. По време на домашния арест няколко пъти прокуратурата е разрешила на руския дисидент да посещава болница, което показва, че самата прокуратура разбира нуждата от налагането на по-лека мярка за неотклонение. “Кобляков е бил коректен при своите посещения в софийска болница и не е правил опити да се укрива”, сочи още решението на САС.

В сряда от 10 ч. в СГС предстои да започне разглеждането по същество на искането на Русия за екстрадиране на Николай Кобляков. По същото време пред Съдебната палата ще започне и инициирано във Facebook събиране в подкрепа на френско-руския дисидент под надслов “Свобода за Кобляков”. Той бе задържан от българската полиция в края на юли и няколко дни по-късно освободен от българския арест с наложена от прокурора забрана да напуска страната.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

В началото на миналата седмица бе внесено искане до Президента на Република България Росен Плевнелиев за предоставяне на политическо убежище на Кобляков, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава. В четвъртък десетки граждани се събраха пред сградата на Президентството, за да подкрепят Кобляков, а в деловодството на президентската институция беше внесена и подписката в подкрепа на искането.

В защита на френско-руския дисидент застанаха едни от най-големите правозащитни френски неправителствени организации – Amnesty International Франция, ACAT и Russie-Libertés. Открити писма до предидента Плевнелиев в подкрепа на искането за политическо убежище за Кобляков изпратиха и Български хелзинкски комитет и Протестна мрежа, както и политическите партии ДСБ, Зелените и ДЕОС.