Съдът постави френско-руския защитник на човешките права Николай Кобляков под домашен арест


Софийски градски съд постанови в понеделник задържане под домашен арест на френско-руския активист за защита на човешките права Николай Кобляков и остави реален риска от екстрадирането му в Русия. Кобляков бе изслушан в съда, след като в Министерство на правосъдието бе получено официалното искане за екстрадиция от страна на руските власти.

Следващият етап от процедурата за екстрадицията на Кобляков е ново изслушване пред Софийския градски съд. То трябва да се случи в 7-дневен срок, но датата все още не е обявена.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение за човешки права “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”) и основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

Николай Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г. при кацането му с полет от Париж и освободен от българския арест на 1 август със забрана да напуска страната в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията. Официално той е арестуван във връзка с издадена от Интерпол Европейска заповед за арест (червена бюлетина) за извършване на криминално престъпление “мошеничество в особено големи размери” през 2004-2005 г.

Властите в Русия реализират преследвания по идентичен начин спрямо несъгласните с политиката на Путин – с изфабрикувани наказателни преследвания. Литвиненко, Навални, Немцов – всички те са с официално образувани наказателни производства, с които формално да се покаже, че не са преследвани политически.

Арестът на Кобляков предизвика остра обществена реакция заради съмнения за политически мотивирано действие. Веднага след задържането защитници на човешките права протестираха пред френското посолство в София и българското посолство в Париж. До момента близо 22 000 души са подписали и онлайн петиция срещу екстрадицията на Кобляков в Русия.

Адвокатът на Кобляков в България Биляна Коцакова изтъква пред българския съд, че “този случай не засяга само Николай. Казусът е за основни човешки права и в частност правото на справедлив процес и правото на гаранция срещу изтезания и нечовешко отношение, които са гарантирани от Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ). Нито едно от тези фундаментални права не е защитено в Русия – не само за активиста за човешки права Николай Кобляков, а за всички”.

В защита на руския активист застават едни от най-големите френски неправителствени организации за защита на човешките права Amnesty International Франция и ACAT, както и самата Russie-Libertés, чийто член е Кобляков.

“Нашето проучване върху изтезанията в Русия разкрива, че те са често срещани и дълбоко вкоренени във всички нива на системата на наказателното правораздаване – от полицейския арест до живота на осъдените в местата за лишаване от свобода”, коментира Кристиан Ларок, активист на френската организация за премахване на изтезанията ACAT. “Имайки предвид биографията на г-н Кобляков, смятаме, че той е изложен на реален риск от изтезания и малтретиране, ако бъде насилствено върнат в Русия”, допълва Ларок.

“Имайки предвид действията на г-н Кобляков като френски активист и критик на управляващите в Русия и в защита на демокрацията, екстрадицията в Русия трябва да се тълкува като нарушаване на ЕКПЧ и европейското законодателство“, посочва и адвокатът на Кобляков във Франция Иван Терел.

“Николай Кобляков е активен член на Russie-Libertés и ако бъде екстрадиран в Русия, може да стане жертва на несправедлив процес и политически обоснована присъда заради своя активизъм”, допълва Алексис Прокопиев, председател на гражданското сдружение “Russie-Libertés”.

“Потисничеството на Русия драматично се засилва през последните няколко години”, посочва Женевив Гариго, председател на Amnesty International Франция. “Защитници на човешките права са преследвани за изфабрикувани престъпления, за които получават тежки присъди след несправедливи процеси.”

Можете да следите Николай Кобляков и на неговата фейсбук страница тук: https://www.facebook.com/nkoblyakov