Задържаният в България дисидент Николай Кобляков: Русия не гарантира основните права и свободи на гражданите си


“Руската държава в момента не е в състояние да осигури гарантираните от конституцията основни права и свободи на гражданите, независимо от техните убеждения” – така коментира руският дисидент Николай Кобляков побоя над руския политик и издател Лев Шлосберг, за който медиите съобщиха в събота.

“Физическата саморазправа с противниците на режима на президента Путин за съжаление не са нещо ново и уникално за съвременна Русия. Въпреки това, доскоро подобни действия се фокусираха предимно към журналисти (Кашин) или бяха свързвани с участници в масовите шествия (Каспаров)”, пише в блога си Кобляков, който бе задържан в края на юли на софийското летище, а в момента очаква ново искане за екстрадиране от страна на Русия, след като българският съд го освободи срещу подписка.

Според Николай Кобляков побоят над Лев Шлосберг показва “силната неприязън на онези прословути 84% от населението на Русия, които поддържат Путин, към всяко несъгласие с думите на техния върховен главнокомандващ”. “Ако Путин казва, че няма руска армия в Украйна, то всеки, който се осмели да оспори това твърдение, става враг”, пише руският политически активист.

Както е известно, на 25 август 2014 година вестник “Псковская губерния”, чийто създател е Шлосберг, публикува информация за тайно погребение в Псковска област на двама войници от 76-та гвардейска дивизия, загинали предишната седмица при неизяснени обстоятелства. В материала беше изказана версията, че десантчиците са били убити в Източна Украйна, където са взели участие във въоръжения конфликт на страната на сепаратистите. А на 29 август г-н Шлосберг бе жестоко пребит по пътя към дома си.

“В допълнение към това, че в съвременното руско общество крайните пропутински елементи вече не намират за нужно да сдържат своите агресивни действия, случаят с Шлосберг свидетелства за това, че руската държава в момента не е в състояние да осигури гарантираните от конституцията основни права и свободи на гражданите, независимо от техните убеждения”, завършва Николай Кобляков.

Пълния текст на позицията на Николай Кобляков за побоя над Лвв Шлосберг можете да прочетете в блога в блога му на този линк