Българските ветроходци с най-много призови места в международната регата Poseidon-Kaliakria Cup 2014


Българските ветроходци успяха да заемат най-много челни места в класирането на съвместната българо-румънска ветроходна регата Poseidon-Kaliakria Cup, която се проведе между 12-15 юни 2014 в български и румънски води. Съвместната регата за първа година обединява румънската Poseidon и българската Kaliakria Cup, като по този начин се превръща в най-голямото ветроходно събитие в Западното Черноморие с повече от 60 ветроходни яхти. Организатори на Poseidon-Kaliakria Cup 2014 са Black Sea Sailing Association и Clubul Nautic Român от румънска страна и Морски клуб “Балчик” и ваканционен комплекс “Kaliakria Resort” от българска.

В рамките на 4 дни състезанието предложи на ветроходците различни метерологични условия – слънце и безветрие в първите дни до дъжд и силен вятър в неделя, които направиха надпреварата много непредвидима и предизвикателна.

В съботните гонки към екипажите на лодките се присъединиха и гост-състезатели, един от които беше и най-добрият български плувец Петър Стойчев. Той стана част от екипажа на яхта Petra-Kaliakria Racing и в състезанието за деня завърши на 4 място в клас ORC Racer.

Poseidon-Kaliakria Cup 2014 се проведе в три етапа с отделни класирания за всеки етап и общо класиране за цялата надпревара. Състезанието започна с гонки в Marina Eforie Nord в Румъния на 12 юни, а след това продължи с дълъг и тежък, заради липсата на вятър, офшорен етап Eforie Nord – Балчик (60 NM) на 13 юни, за да завърши с гонки в Балчишкия залив през уикенда на 14 и 15 юни.

В крайното класиране, както на общата регата Poseidon-Kaliakria Cup (12, 13 и 14 юни), така и в класирането само за българския етап на регатата (14 и 15 юни), българските ветроходци заеха най-много призови места във всеки от класовете.

Победителите в Poseidon-Kaliakria Cup от състезанието от общото класиране (12, 13, 14 юни) са съответно:

В клас ORC Racer:

1 място – Wind Waker (BUL)

2 място – Incognito (ROU)

3 място – Life (ROU)

В клас ORC Cruiser:

1 място – Phoenix (BUL)

2 място – Bonvi (ROU)

3 място – Nord Burgas (BUL)

В клас Rally:

1 място – Mistral (BUL)

2 място – Deva (BUL)

3 място – Sea Adventure (BUL)

В българския етап на регатата през уикенда (14 и 15 юни), освен още 20 ветроходни лодки, се включиха и още 3 състезателни класа IRC1, IRC2 и Conrad 25R. Класираните на първите места за този етап на регата e:

Клас IRC1:

1 място – Simina (ROU)

2 място – Xtrema (BUL)

3 място – Windwaker (BUL)

Клас IRC2:

1 място – Phoenix (BUL)

2 място – Nord (BUL)

3 място – Akshaena (BUL)

Клас Rally:

1 място – Extazy (BUL)

2 място – Lady Kaliakria (BUL)

3 място – Mistral (BUL)

Клас Conrad 25R:

1 място – Phoenix (BUL)

2 място – Metch (BUL)

3 място – Quantum Racing(BUL)

Клас ORC Cruiser:

1 място – Phoenix (BUL)

2 място – Nord Burgas (BUL)

3 място – Tortuga (ROU)

Клас ORC Racer:

1 място – Simina (ROU)

2 място – Windwaker (BUL)

3 място – Petra-Kaliakria Racing (BUL)

Регата Poseidon-Kaliakria Cup 2014 се ръководи от Състезателните правила по ветроходство (ISAF RRS 2013-2016 ), от наредбатe на Българската федерация по ветроходство и Румънската федерация по ветроходство за провеждане на регати, от правилата за хандикапните системи IRC и ORC и от Състезателните инструкции.

Медиен партньор на регатата в България е Sportal Media Group.

Морски клуб “Балчик” е клуб с дългогодишни традиции в морските спортове и динамична история. Страстта към морето, спорта и истинските изживявания възраждат традицията на клуба през 2007, след като е разформирован през 90-те години.

Ваканционният комплекс Kaliakria Resort се намира на 8 км северно от Балчик и е проектиран от испанския архитект Густаво Клостер, известен с луксозните си проекти за вили в Коста дел Сол. В рамките на комплекса се намира най-изисканият гурме ресторант на Северното Черноморие “El Balcon del Mundo”.