Стартира най-голямата ветроходна регата в Западното Черноморие Poseidon-Kaliakria Cup


Олимпийската легенда Габриела Сабо откри състезанието в румънски води

Официалният старт на най-голямата ветроходна регата по западното крайбрежие на Черно море Poseidon-Kaliakria Cup бе даден днес, 12 юни, в Marina Eforie край Констанца. Международната надпревара, която за първи път обединява българската регата Kaliakria Cup и румънската Poseidon, ще се проведе между 12-15 юни 2014 в български и румънски води. Организатори на “Poseidon-Kaliakria Cup 2014” са Black Sea Sailing Association и Clubul Nautic Român от румънска страна и Морски клуб “Балчик” и ваканционен комплекс “Kaliakria Resort” от българска.

На официалната церемония по откриване на регатата присъства Министърът на младежта и спорта на Румъния и олимпийска шампионка по лека атлетика от Сидни 2000 Габриела Сабо.

В първия ден от състезанието ще се включат 43 лодки, от които 15 са български. Те ще се състезават в in-shore гонки в акваторията на Marina Eforie Nord в класовете ORC и Rally. В петък, 13 юни, състезанието ще продължи с дълъг офшорен етап от Eforie Nord до Балчик (60 NM), а през уикенда (14 и 15 юни) се предвиждат in-shore гонки в Балчишкия залив. В българската част на състезанието ще бъдат включени още два класа лодки.

poseidonВ съботния състезателен ден към ветроходците ще се присъединят и специални гост-състезатели, един от които е българският световен шампион по плуване в открити води Петър Стойчев.

Регата „Poseidon-Kaliakria Cup” 2014 се ръководи от Състезателните правила по ветроходство (ISAF RRS 2013-2016), от наредбатe на Българската федерация по ветроходство и Румънската федерация по ветроходство за провеждане на регати, от правилата за хандикапните системи IRC и ORC и от Състезателните инструкции.
Медиен партньор на регатата в България е Sportal Media Group.

Актуална информация за регатата „Poseidon-Kaliakria Cup” 2014 може да следите на фейсбук страниците Poseidon-Kaliakria Cup (на английски език) и Kaliakria Cup (на български език).

Морски клуб “Балчик” е клуб с дългогодишни традиции в морските спортове и динамична история. Страстта към морето, спорта и истинските изживявания възраждат традицията на клуба през 2007, след като е разформирован през 90-те години.

Ваканционният комплекс Kaliakria Resort, се намира на 8 км северно от Балчик и е проектиран от прочутия испански архитект Густаво Клостер, известен с луксозните си проекти за вили в Коста дел Сол. В рамките на комплекса се намира най-изисканият гурме ресторант на Северното Черноморие “El Balcon del Mundo”.