За седма поредна година София посреща най-добрите австрийски вина


Най-популярната дегустация на чуждестранни вина в България Grand Austrian Tasting 2014 ще събере любителите на хубавото вино за седма поредна година между 12:00 до 20:00 ч. на 19 юни 2014, четвъртък, на моравата пред хотел “Хилтън”, София (бул. България 1). Организиратори на Grand Austrian Tasting са вносителите на австрийски вина за България “Петкова и Съдружие”, а основна цел на изложението е да популяризира австрийската винена култура. Събитието се подкрепя от австрийската държава в лицето на Австрийския винен маркетинг.

Любителите на хубавото вино ще имат възможност да се насладят на над 50 австрийски вина, оценени с най-престижни оценки от международната специализирана преса. Входът за събитието е 10 лв, а тази година изложението ще представи общо 17 изби от всички винени региони в Австрия – Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк, както и легендарните лозя около столицата Виена.

“След шест години упорита работа се надяваме, че България и Австрия са се опознали донякъде във винено отношение и ще се радваме за посетителите ни GAT да е като среща с добри познати”, коментира Яна Петкова, организатор и един от създателите на Grand Austrian Tasting.

По време на дегустацията гостите ще могат да опитат интересни вина от по-стари реколти, които са доказателство, че дори базовите австрийски вина са направени така, че да могат да отлежат поне година-две след излизането им на пазара. И тази година посетителите на Grand Austrian Tasting ще имат възможност да се насладят и на биодинамични и занаятчийски пенливи вина, да прескочат до Австралия и Нова Зеландия, за да опитат награждаваните вина на Берт Саломон, и да се потопят в многоликото богатство на австрийския бял грюнер велтлинер и плодовата елегантност на ризлинга.

Вход за събитието: 10 лв.

ЗаGrand Austrian Tasting

Още от създаването си през 2008 година Grand Austrian Tasting се подчинява на идеята за обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци за един ден в името на обща кауза – популяризиране на австрийското вино. Създадено през 2007 г от Лияна Стоилова, Яна Петкова и Валтер Ватцин събитието се подкрепя от австрийската държава в лицето на Австрийския Винен Маркетинг.

За Австрийския винен маркетинг (Austrian Wine Marketing Board)

Бордът на Австийския винен маркетинг със седалище във Виена е държавната институция, отговаряща за винената индустрия в Австрия. Организацията е създадена през 1986 година със стратегическата идея да подкрепя, координира и поддържа качеството и продажбите на австрийските вина. Най-голямата й цел за вътрешния пазар е повишаването на пазарния дял на качествено австрийско вино, като заедно с това се стимулира усилено и износът на висококачествено бутилирано вино за целия свят.

Дейността на AWMB е съсредоточена върху организирането на балансиран микс от маркетингови активности за различните целеви пазари, в това число влизат промоционални материали, организиране на събития, интензивни PR и рекламни кампании със специален фокус върху специфичните особености и ценност на австрийските вина.

Годишният бюджет на AWMB се формира основно от три източника – производителите на вино, федералните провинции и правителството на Австрия.

Повече информация за Австрийския винен маркетинг и неговата дейност може да намерите на неговия сайт www.austrianwine.com.