Danone с глобално признание за лидерство в отчетността на въглеродните емисии


Водещият производител на млечни продукти и храни Danone бе включен в престижния световен Индекс за лидерство в отчетността на въглеродните емисии. Компанията отбелязва 97 от 100 възможни точки в класацията, съставяна от неправителствената организация Проект за отчетност на въглеродните емисии (CDP).

През 2012 година от CDP са сравнили 51 от най-голeмите 500 компании в света, като резултатите са базирани на степента на отчетност и дейностите за смекчаване на климатичните промени. Компаниите с най-високи показатели се включват в Индекс за лидерство в отчетността на въглеродните емисии (CDLI).

„Включването ни за пръв път в индекса CDLI е страхотно постижение за екипите на Danone по целия свят – те работиха много сериозно, за да поставят природата в самото сърце на нашия бизнес“, казва Пиер-Андре Терис, главен финансов директор на Danone. „Поддържането на здравсловна естествена среда е ключово за постигането на нашата мисия да осигуряваме здраве чрез храна на възможно най-много хора по света. Компанията ни силно вярва, че природата и бизнесът не стоят един срещу друг, а напротив – трябва да се работи в посока на засилване на тяхната връзка”, допълва той.

Високата оценка на Danone (97/100) показва добро вътрешно управление на данните и разбиране на проблемите, свързани с климатичните промени, които засягат компанията. Силният коефициент е индикатор и за високото ниво на прозрачност в отчитането на данните за въглеродния отпечатък на компанията.

„Danone избра въглеродния интензитет като най-добър индикатор за това да помагаме достигането и поддържането на една здрава планета. Планираното намаляване на този показател на глобално ниво за периода 2008-2011 г. достигна 27,5%”, обяснява Маргита Алексова, Мениджър Околна среда в Данон България. „В края на 2012 г. очакваме да достигнем общата цел, която си поставихме през 2008 г., а именно – за 4 години да успеем да намалим въглеродните емисии на нашите продукти с 30% в глобален мащаб”, казва още тя.

През 2012 г. Данон България стартира проект за измерване въглеродния отпечатък на цялата компания, което включва не само данните от производството на самия продукт, но и от административната дейност.

За Danone:

Danone Groupe, към която принадлежи Данон България, заявява своето отношение към опазването на околната среда и устойчивото развитие още през 1972 г. В Данон България през 2004 г. е въведена и се поддържа сертифицирана система за управление на околната среда съгласно международен стандарт ISO 14001:2004.

За Проекта за отчетност на въглеродните емисии:

Проектът за отчетност на въглеродните емисии (CDP) е независима организация с нестопанска цел, създадена пез 2000 г. Проектът работи за намаляването на емисиите на парниковите газове и устойчивото използване на водите от бизнеса и населените места. CDP разполага с най-голямата база с лично декларирани от компаниите данни за климатичните промени в целия свят.