Къде да инвестираме повече – в корпоративен блог или във Facebook страница?

вторник, 19 август, 2014 от Александър Кръстев

Internet Marketing PRoPRВинаги започвам разговорите на тема „онлайн присъствие“ с това, че правилната комуникационна стратегия включва комбинация от различни канали. Което означава – анализирайте правилно средата, изберете подходящите платформи, съсредоточете се върху тях и бъдете достатъчно активни.

Това обаче сякаш е лесно – в общия случай имате корпоративен сайт (може би с блог, като в тази публикация ще ги разглеждаме заедно), Facebook и Google+ страници (втората – заради оптимизацията с най-голямата търсачка) и евентуално Twitter, Instagram, Foursquare/Swarm и Pinterest, в зависимост от размера и бизнес сектора на компанията. Голямата трудност обаче идва, когато трябва да прецените колко ресурс да отделите за всяка от тези платформи.

Таблица: Forrester Research

Таблица: Forrester Research

От една страна, първоначалната инвестиция е доста различна – от 0 лева за създаването на Facebook страница до няколкостотин/няколко хиляди за хубав корпоративен сайт с добра оптимизация, интеграция със социалните медии и приличен корпоративен блог. После обаче идва голямата промяна – докато корпоративният сайт и блог са Ваша лична медия (owned media) и са изцяло под Ваш контрол, Facebook е придобит канал (earned media) и все повече се превръща в платен формат (paid media).

FB adsОще от създаването на най-голямата социална мрежа невсички последователи виждат публикациите на страниците, а макар брандовете да са инвестирали време и средства, „обсегът“ на постовете достига различен непълен процент от феновете. След последните промени в алгоритъма на Facebook администраторите на страници дори ликуват, ако този процент reach е двуцифрено число, предвид постоянното му намаляване. Сега си представете как сте инвестирали хиляди в привличането на многобройни фенове на страницата чрез промоции, приложения и платена реклама, а сега се налага отново да си плащате, за достигнете до тези фенове. Разбира се, Facebook не спира да Ви приканва да „разгласявате“ страницата си, а същевременно сами виждате как reach-ът намалява постоянно, макар да опитвате различни неща и публикациите Ви да имат еднакъв брой интеракции, включително и споделяния.

Сега обръщаме поглед към корпоративния блог, където с активно поддържане (минимум 1 публикация седмично) и добре изграден алгоритъм за привличане на абонати (на самите публикации, на седмичен бюлетин или друг формат за e-mail маркетинг), можете на 3-тата година да имате солидна база от последователи, която постоянно да расте, вместо да бъде ограничавана изкуствено. Можете да имате собствени рубрики, заради които хората да се връщат периодично, можете и да комбинирате различни инструменти, за да създавате максимално интерактивно и интересно съдържание и да осъществявате връзка с потребителите и потенциалните клиенти в реално време.

Изображение: techwyse.com

Изображение: techwyse.com

Когато поставим картите открити и направим количествено претегляне на козовете, плюсовете са определено на страната на Facebook. Обаче после може би се замисляме и си даваме сметка, че в някакъв момент инвестицията там може да се окаже недостатъчна, въпреки обещанието придобиваните фенове да са постоянно наши. В един точно такъв момент можете да имате страница със 100000 фена, а да достигате до 1000 от тях и да се налага да си плащате за „достъп“ до останалите. После се досещате, че всъщност и блогът, и Facebook страницата, и останалите социални канали са просто част от „фунията на продажбите“, чиято основна цел е да докара потенциалните клиенти до директна комуникация с Вашите търговци, които имат най-важната задача – да затворят сделката.

Не забравяйте, че инвестицията в онлайн присъствието на Вашата компания не се измерва само в пари, а много повече във време и идеи. Така че въпросът „Къде да инвестираме повече – в корпоративен блог или във Facebook страница?“ няма как да има еднозначен отговор.

Предполагам, че вече сте мислили доста по темата, така че ще се радвам да споделите в коментарите какво решение сте взели и какви са доводите Ви по темата.

Ако имате затруднения в избора за правилната онлайн стратегия за своята компания, не се притеснявайте да се свържете с нас на pr@pr-o-pr.com, за да открием заедно най-доброто възможно решение!

Tags: , , , ,

3 Responses to “Къде да инвестираме повече – в корпоративен блог или във Facebook страница?”

 1. Атанас Карашенски казва:

  Добре би било да се отчита естеството на продукта и целевата аудитория отнесено към „живота“ на един пост в съответната социална мрежа. Някои измервания по темата – http://mashable.com/2012/05/09/best-time-to-post-on-facebook/

  Позволявам си да не се съглася с „блогът, и Facebook страницата, и останалите социални канали са просто част от „фунията на продажбите“ – всъщност те образуват мощен инструмент за изграждане на лоялна общност около даден бранд/продукт, което в дългосрочен план е по-добра цел в сравнение със „среща с търговците“.

 2. Albena Mircheva казва:

  В дилемата корпоративен блог или ФБ страница важни за решението са интеракцията с потребителите и контролът върху съдържанието. Двата канала предоставят различни възможности и когато компанията избира трябва да бъде спрямо целите и’. Както сте споменали в статията по-горе – няма еднозначен отговор. ;)

 3. в казва:

  Лично моето мнение е че блога си е блог. Аз го предпочитам пред соцялните мрежи!

Leave a Reply