Защо корпоративен блог?

петък, 8 май, 2009 от Александър Кръстев

Това няма да е публикация за това колко е хубаво, че ние имаме корпоративен блог. Това обаче ще бъде материал за това как всяка компания трябва да има корпоративен блог.

На блог-конференцията във Велико Търново в средата на април се проведе една много интересна дискусия за ползвата от корпоративните блогове. Хардлайнърите в българската блогосфера в лицето на Богомил Шопов и Дзвер силно настояваха, че такова животно в България няма, докато Жюстин Томс, Крис Георгиев и моя милост опитвахме да обясним какви са ползите от корпоративното блогване. За щастие, там имаше достатъчно хора, които пишат в подобни страници и те споделиха малко от собствения си опит.
Основната силна карта: корпоративният блог е човешкото лице на всяка компания. Без значение дали вътре пише главният изпълнителен директор или копирайтърът, персонификацията на написаното е много по-сигурен начин за достигане на нужната дълбочина на посланието. Защото във всяка компания работят хора и това е техният начин да се покажат пред света.
Много е важно да бъде разбрана основната разлика между сайта на компанията и нейния блог. Зашото блогът не е просто секция “Новини” от интернет-страницата. Много различно е усещането, когато информацията идва от обикновено прессъобщение и когато е разказана по един личен начин. Корпоративният блог е мястото, където компанията трябва да показва любовта към своите продукти, но и към клиентите си.
Всичко е въпрос на отношение. Към края на миналата година проучване в САЩ посочи, че едва 16% от хората отвъд Океана вярват на корпоративните блогове. Тази тенденция обаче ще се промени в момента, в който те спрат да гледат на тях като на блогове на компании, а на блогове, предназначени лично за клиентите. Изводът е: корпоративният блог е вашият начин да бъдете заедно с клиентите си по всяко време и да имате обратна връзка от тях.
От това как ще се справите с корпоративния блог не зависи оцеляването на бизнеса на компанията. Но пък правилното боравене с подобен инструмент е признак за качествено вършене на работата и сериозно отношение. Васи е събрала най-важното от панела на Digital Marketing World конференцията през април, посветен на корпоративните блогове. Най-сериозният извод: “Важно е компанията да се адаптира към специфичния стил на блоговете, който е по-открит и неформален – съответно, да загърби сухарските корпоративни изказвания тип ‘годишен доклад’.”
Да дадем по-нагледен пример за това каква е ползата от корпортивния блог. Защо според вас продуктите на Apple струва много повече от продуктите на Microsoft? А защо всички се оплакват от Windows, а от Mac – само онези, които не могат да ползват нищо друго освен Win? Разликата е в представянето на нещата. Защото Microsoft хвърля всички усилия, за да превземе целия пазар, докато Apple правят личен и персонализиран продукт, който носи уникален дух. Microsoft носи рутината на класическата фирмена страница от края на 90-те. Apple – динамичността на корпоративния блог, в който създателите на продукта говорят сами за своята рожба. Така де, лесно можем да направим сравнението, знаейки, че младоците хвърлят яйца по СЕО-то на Microsoft Стив Болмър и в същото време се превъзнасят по презентациите на Стив Джобс.
Как се развива корп-блогинг манията у нас? Тя всъщност не е станала мания, но тенденциите са за увеличаване на броя на фирмените блогове. Агенцията за онлайн маркетинг ComOn е създател и на първата българска корпоративна блогсфера, където можете да разгледате най-интересните фирмени блогове у нас. Ние вече сме там. А вие?

Tags: , , ,

Leave a Reply