„Social Media for the Executive“ – ако все още се налага да убеждавате клиентите в нуждата от социални медии

четвъртък, 6 март, 2014 от Александър Кръстев

SocialMediafortheExecutiveЧувството е страхотно – да четеш за ценностите и добрите практики, които винаги си прилагал в собствената си компания. И то в книга, която е написана от експерт, който се намира и работи доста далеко.

„Social Media for the Executive“ на Брайън Бойд е предназначена за мениджърите на средно и високо ниво в различните компании, като идеята е да им покаже полезността на социалните медии за всеки бизнес – без значение дали е B2B или B2C. Затова тя е и ценно оръжие за всеки комуникационен консултант – ако все още се налага да убеждавате клиентите в нуждата от социални медии, тук ще откриете правилните аргументи.

Комуникация, свързване и конверсия – това са трите C-та, които са важни за успеха в социалните медии, смята Бойд. Установяваш комуникация в различните социални канали, постепенно изграждаш връзка с потребителите и накрая ги превръщаш в свои клиенти. Разбира се, това се случва, когато вече си установил ясно целите си и си преценил с какво съдържание и поведение онлайн смяташ да ги постигнеш. Има и още доста интересни примери и още повече – напътствия как да изградите правилно присъствието на компанията си в социалните медии.

И понеже започнах с ценности и добри практики, някои от основните послания на Брайън – за това колко е важно да разказваш истории, да внимаваш със стратегиите, да създаваш подбрано и максимално изчистено качествено съдържание – са сред първите неща, които научих с идването си в PRoPR (на тях наблягаме и до днес, за щастие). А точно те са и сред ключовите неща, за които един мениджър трябва да мисли, ако иска компанията му наистина да расте.

Tags: , , , ,

Leave a Reply