Как да (не) спамим

вторник, 2 юни, 2009 от Александър Кръстев

Разбира се, заглавието е подвеждащо. Няма да учим никого как да спами, но пък ще напишем 1-2 полезни съвета за това как да не вбесявате хората, до които изпращате групови съобщения. Поводът за тази публикация са едно предложение за услуга от страна на агенция за модели, което пристигна на общата поща на PR агенцията 4 пъти (изпратено до над 50 имейл адреса, видими) и последвалият гневен отговор на един от получателите.

А къде всъщност е проблемът? Ако изключим факта, че предлагането на конкретна услуга по пощата е SPAM (в България официално се ползва терминът „непоискано търговско съобщение“ и според чл.6 на ЗЕС то задължително се маркира като НТС от подателя), неприятният факт е излагането на показ на целия контакт-лист на въпросната фирма. Това вероятно е разгневило дамата, която единствена от всички в списъка реагира на имейлите.

Добрата комуникация е въпрос на доверие

Интернет-етикетът изисква прилежно пазене на личното пространство на потребителите. Това включва и конфиденциалността при използването на контактите. Защото добрата комуникация е въпрос на доверие. И понеже е крайно неприятно някой да изпраща адреса ти до група непознати и остава едно доста негативно чувство, което може да наруши добрите отношения, препоръчително е да се използва функцията Blind carbon copy. Тя позволява изпращането на едно съобщение до множество получатели без различните потребители да могат да видят адресите на останалите.

Защо това е особено важно в нашата професия? Когато журналист даде на PR-практика личния си имейл, за да му изпращат пресинформация, това е прилична форма на доверие. И предвид факта, че PR-специалистите са зависими от журналистите в своята работа, това доверие не бива да се проиграва. Именно затова не е препоръчително списъците с имейли да бъдат разпространявани небрежно, защото могат да последват злоупотреби. Просто всичко е въпрос на коректност и добро отношение.

Как да ползваме функцията Bcc (достъпна на всички пощи, без значени дали ползвате уебприложение за електронна поща или мейл клиент от рода на Microsoft Outlook или Mozilla Thunderbird):

BCC

И все пак, важно е да сме внимателни винаги, без значение дали пращаме прессъобщение или обикновено писмо до няколко различни получатели. Защото в противен случай се получава това.

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “Как да (не) спамим”

  1. Lucy Setian казва:

    Най-лошото е, когато попаднеш в групов мейл, който даже не те касае. Което май е основният проблем на повечето ПР компании – не си филтрират връзките и по този начин само спамят излишно отдели, които нямат нищо общо с темата на работата им. И накрая – Oversize memory – your mailbox is closed, защото всяко второ съобщение не ме засяга и просто е в мейл група кюпа- обикновено с НЕСКРИТИ чужди адреси на още 12109921 човека. Spamming network functionality

  2. Vassilena казва:

    И нашата агенция получи същото съобщение. Аплодисменти за единственият човек, който се сети да обясни на project manager-ката как би трябвало да се работи с ‘е-майла’. За жалост, това все още се случва у нас доста често, а е изключително непрофесионално.

  3. Lucy Setian казва:

    Още по-нелеп случай е, че доста известна дама в определни важни кръгове по някакви неведоми пътища господни, ме е включила в своя мейлинг листа. Та, явно даже не ме забелязвае, че ми праща лични мейли, които са предназначени за други хора. Чудя се дали някога ще го забележи…хаха Само дето и банковата си парола не ми е пратила без да знае.

Leave a Reply