5 начина да направите съдържание, подходящо за споделяне

четвъртък, 27 февруари, 2014 от Мирена Керезова

Shephard

Успехът на комуникацията в социалните медии се крие в способността на автора да създаде съдържание, което потребителите искат да споделят. Има различни теории, които представят принципите на вирусния маркетинг и обясняват социалните и психологическите причини хората да разпространяват една информация, а друга – не.

Един от добрите примери за ползата от съдържание, което хората споделят е сайтът buzzfeed.com, който от своето скромно начало през 2006 г., днес достига повече от 130 милиона уникални потребители на месец. По време на своята презентация на провелата се миналия уикенд единадесета конференция за онлайн журналистика “News: rewired” редакционният директор на BuzzFeed Джак Шепърд даде 5 съвета за създаване на съдържание, което хората споделят:

1. Публикации списъци

В интернет има прекалено много информация и понякога е трудно за потребителите да се ориентират. Затова организираното съдържание под формата на публикации списъци помага на хората да го възприемат.

„Списъците са лесни за прехвърляне, хората знаят какво да очакват и какво точно ще получат от материала“

Джак Шепард казва, че не е привърженик на този тип съдържание, но пък “списъците са естествен начин за нашeто съзнание да обработва информация”, което ги прави желани за споделяне.

2. Подбуждане на емоция

Емоционалното въздействие над аудиторията е мощен инструмент за създаване на вирусни послания. Според проучване на New York Times от 2010 г. за най-препращани истории чрез и-мейл хората споделят 4 типа съдържание: вдъхновяващo, емоционалнo, позитивнo и изненадващo (Идеите от изследване са развити от Джона Бъргър в книгата му „Заразително“, за която вече ви разказахме).

Шепърд добавя, че е много по-вероятно хората да споделят съдържание, което провокира „интуитивен отговор“, а не рациолен анализ.

3. Съдържание, съобразено с общността

Шепърд признава, че няма универсална формула за заразителност, тъй като всяка общност е различна. Все пак споделяните съдържания имат “кукичка“, която привлича аудиторията и генерира отговори и дискусии по естествен път.

„Истинската цел на съдържанието е да провокира смислен разговор, а не разпит“

4. Противоречивост

Хората споделят неща, които харесват или противоречат с техните убеждения. Според редакционния директор съдържанието има по-голям шанс да стане вирусно, ако отговорът, който генерира попада в определения от Шепърд четириъгълник “Разбирам – Харесвам – Не разбирам – Не харесвам”.

5. Точната история в точния формат

„Разликата между разказването на история, която хората искат да чуят и която хората искат да споделят, често е в нейния формат

Ако преобразуваш история като викторина или тест, тотално променяш познатата схема на потребителите, което буди интереса им. Понякога обаче правилния формат е материл с 10 00 думи, защото се оказва мит, че никой не чете дълга и сериозна информация в интернет.

***

Истината е, че няма универсална рецепта за създаване на съдържание, което хората искат да споделят. Понякога най-неочакваното и на пръв поглед не толкова интересно съдържание се превръща във вирусно и достига милиони потребители. Джак Шепърд сам казва, че няма формула, но безспорно неговите 5 съвета, вдъхновени от опита на BuzzFeed в генерирането на споделяния и посещения, биха били полезни на авторите в социалните медии и мрежи.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply