5 съвета как да подобрим на начина си общуване

петък, 31 юли, 2015 от PRoPR

kermit-167444_1280

Комуникацията е едно от най-важните умения, които можем да развием. Тя е водещ процес във всичко, което правим, независимо дали общуваме на работното място или общуваме със семейството, приятелите и близките.

Много от проблемите ни се основават на пропуски в комуникирането, а това не се преподава в училище. От една страна, то е нещо, което трябва да научим от хората около нас, а от друга, точно това може да доведе до придобиване на лоши навици. Ще ви припомним пет основни правила, които трябва да спазвате, ако искате да подобрите комуникативни си умения.

1. Бъдете добри слушатели

Повечето хора не разбират значението на думите „добър слушател“, но това е един от най-важните елементи в комуникацията. Слушането е ключово за постигане на разбирателство между участващите в разговора и изразява уважение към отсрещния. А добрите отношения и връзки се градят по-лесно, ако се отнасяте с внимание към хората.

Когато човекът, с когото водим разговор, слуша внимателно, това ни помага да се почувстваме оценени и влияе позитивно на нашето самочувствие. Всеки иска да бъде чут, така че слушайки, вие изграждате доверие у отсрещния на подсъзнателно ниво.

Нужно е да се фокусирате над активното слушане, а не над пасивното такова. Разликата между двете е, че първото означава, че освен да слушате вие участвате в разговора и отвръщате на говорещия по отношение на това, което той е казал. Докато пасивното слушане означава, че вие просто слушате без да изразявате каквото и да било мнение по въпроса.

Тук е важно да споменем, че слушането и срамежливостта са две съвсем различни неща и това, че някой слуша повече, отколкото говори, не означава, че той непременно е срамежлив човек.

2. Никога не прекъсвайте други хора

Това изразява липса на уважение спрямо говорещия. Да прекъснете някого означава, че не се интересувате от това, за което той говори, и това, което вие искате да кажете е по-важно. И освен че на него няма да му хареса, е възможно и другите участници в разговора да не го приемат добре.

Знаем, че някои хора не го правят нарочно и за това ви съветваме, ако случайно се случи, да се извините и да помолите говорещия да продължи.

3. Не довършвайте изреченията на другите

Ако си мислите, че чрез това помагате на хората по някакъв начин, разберете, че това не е така! Проучвания са показали, че довършвайки изреченията на някого, вие го обезсърчавате и поемате контрол над дискусията. Това отново може да събере немалко негативни коментари спрямо вашите комуникативни умения, така че ви съветваме търпеливо да изчакате говорещия.

4. Перифразирайте

Ако искате да покажете на някого, че сте го разбрали, то перифразирането е правилният начин да го направите. Всичко, което трябва да направите, е да повторите това, което някой е казал, преди да коментирате по темата.

Ето и един пример: „Г-н Иванов, до колкото разбирам ситуацията, свързана с новата сделка, е ваш приоритет в момента и ние трябва да ви помогнем с намирането на някои бързи решения, така ли?“

5. Поддържайте визуален контакт

Като гледате в очите другия участник в разговора, вие му показвате, че се интересувате от това, за което той говори. Така също демонстрирате самочувствие и това, че се чувствате комфортно около човека срещу вас, а и ви помага да се фокусирате и да не се разсейвате лесно.

Комуникирането е важен процес, чрез който ние намираме нашето място в света. Трябва да се чувстваме спокойни и уверени и винаги да изразяваме мнение по даден въпрос (ако имаме такова).

human-763156_640

Комуникацията зависи и от характерите на хората. С някои разговаряме без проблеми и сме много спокойни, а с други изпитваме известно затруднение, което е разбираемо.

И както при много други аспекти от живота, в комуникацията ние се усъвършенстваме чрез практика. Тези шест лесни съвета са АБВ на успешната комуникация, затова при следващия си разговор може да започнете от тях, за да постигнете целите на общуването.

Tags: , , ,

Leave a Reply