Време за книги

#MyPRstack – наръчник за магии

понеделник, 6 юли, 2015 от Теодора Генова

my pr stackEлектронната книга #MyPRstack: практическо ръководство за модерните ПР инструменти и интегрирането им в работният процес  на Стивън Ладингтън е точно като наръчник за магии. Тя ни показва как да четем мисли, да предвиждаме бъдещето, да накараме хората да възприемат нашата гледна точка като своя.

Заедно с още 19 “зубъри”, както те сами се наричат, Ладингтън събира в #MyPRstack  повече от 40 инструмента на PR занаята с единствената цел да помогне на колегите си по света да работят и да се развиват по-добре и по-бързо.

Eлектронната книга се състои от 6 раздела – 6 основни последователни стъпки, в които са интегрирани тези инструменти. Те заедно образуват стабилна основа, върху която можем да изградим цялостния си работен процес. Използвайки ги, не само пестим време, но и пари, защото по-голямата част от тях са безплатни и са предназначени за свободна употреба от всички.

Бързото и постоянно развитие на технологиите, промените в комуникацията и в мисленето на аудиторията неумоверно променят и PR сферата. Практиците постоянно се сблъскват с нова информация, която е непосилна за обработка, винаги има възможност за подобрение в стила на работа, познатите никога не са достатъчни и дейността почти никога не оправдава средствата в очите на клиента… И на всички в някакъв момент ни се иска със силата на мисълта да удвоим часовете на деня поне на 48. Затова PR специалистите със сигурност имат нужда от джаджи с най-различни специфични свойства, за да създават качествен и оригинален продукт и в същото време да са нормални хора с поне малко социален живот.

В този ред на мисли след прочитането на книгата на Стивън Ладингтън ще намерите поне три-четири такива хитринки, които да оптимизират работния процес и даже може да са причина за малко повече свободно време. Ето част от тях, които ни направиха силно впечатление:

  • Hootsuit е страхотен „слушател“, който само с няколко ключови думи показва хората и организациите, които говорят за това, което ни интересува.
  • Приложението Hemingway  помага за изчистването на изказа, премахва ненужните думи и прави изречението кратко, точно и ясно.
  • ResponceSource е мястото, където можете свободно да комуникирате с журналисти и целият процес е много по-„безболезнен“. Журналистите публикуват въпросите си търсейки информация за различни продукти, казуси и проучвания и после системата ги разпраща по e-мейл-ите на заинтересованите. От своя страна PR-ите трябва само да отворят пощата си и да пратят вече готовия материал.
  • Google Goals е функция на Google Analytics, която ни позволява да обясним нагледно иначе нищо не значещите графики на клинетите. С него не само показваме колко време посетилят е бил онлайн и е разглеждал сайта, но и пътят, който го е довел до продукта ни. Вървейки по стъпките му назад могат да се види историята на посетителя, какво го интересува, за какво харчи пари и кое най-много задържа вниманието му.

Магии може би няма да успеете да правите, все пак не на всеки се отдава, но #MyPRstack e препоръчително четиво за всеки, който работи в сферата на комуникациите и желае да се развива. Както всички знаем това, което не ни е дадено може да се изгради с четене и опит, така че дерзайте, за да не се изпитваме!

Какво е да си идеяист и как да станеш такъв

четвъртък, 9 октомври, 2014 от Мирена Керезова

IMP_Badiideyaist_36805_1Неведнъж сме разказвали как се раждат добрите идеи и как да стимулираме себе си, за да мислим различно и оригинално. Но книгата „Бъди идеяист“ на Джак Фостър ни дава другата гледна точка – как да стимулираме хората около нас да раждат идеи, защото лидерството в творческите професиите не се изчерпва с ръководене и командване.

Идеяистът е лидер, който повежда и мотивира хората да създават и да творят, вдъхновява ги и осигурява им свободата да раждат идеи. Фостър дава лесни и на пръв поглед познати насоки за всички ръководители, директори, мениджъри на креативни отдели, които мислят, че с авторитарния стил на управление и страхът работят на всякъде и на всяка цена. Не и в нашите браншове, оказва се от опита на автора.

Дългогодишен директор на отдели в рекламни агенции, Фостър препоръчва две основни стъпки:

  1. Направете работата на служителите си по-забавна.
  2. Помогнете на хората да добият по-добра представа за себе си и да си повярват.

„Учителят по идеяистичност“ не се изчерпва с развитието и обясняването на тези препоръки. Книгата дава различен поглед на възприятията за работен процес и колегиална среда. Авторът разделя промените, които можеш да направиш, на такива за себе си, за организацията и за стратегическите принципи. Четейки ги, всеки открива неща, които прилага в офиса, без да знае, че това го прави идеяист, и такива, които всъщност биха коствали много малко усилия, но биха довели до добри резултати.hdldd

Написаното от Фостър не е предназначено само за мениджъри. Тези основни принципи на работа помагат и на служителите, които могат да ги вплетат в ежедневните си задължения, защото не е нужно да си ръководител, за да си идеяист.

Харесвайте се, вярвайте в себе си и се забавлявайте. Така следващата гениална идея може да се роди точно… сега!

“Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс” – за приликите и разликите, плюсовете и минусите

петък, 22 август, 2014 от PRoPR

Залезът на рекламата и възходът на PRКогато за първи път чух името “Залезът на рекламата и възходът на пъблик рилейшънс”, си помислих, че това е от онези книги, в които напълно се отрича едно нещо, за сметка на издигането на друго.

Останах изненадана, че авторите Ал и Лаура Рийс, които са световно известни маркетинг експерти, обръщат внимание и на рекламата, и на PR, като посочват силните и слабите им страни. Обяснават как всъщност и двете категории могат да работят заедно, така че да постигат оптимални резултати. Всеки малък, среден или голям бизнес се нуждае и от PR, и от реклама, но използвани в правилна последователност.

Най-голяма част от книгата е посветена на това, че силните марки се изграждат с PR, а не с реклама: “Рекламата вече няма нищо общо с изграждането на марката. Това, което изгражда марките, са посланията, отправени до медиите.” Авторите дават съвети за това как да създадем успешна марка чрез публичност, подходящо име, известен говорител, качество и търпение.

Ал и Лаура Рийс не изключват рекламата от играта. Те представят и нейната роля. Според тях рекламата е тази, която поддържа марката след като тя вече е наложена в съзнанието на потребителите.

Книгата е много полезна за всеки, който е нов в света на маркетинга или просто иска да разбере защо рекламата е вятърът, а PR e слънцето.

This Is How You Pitch – за твоите първи години в PR

вторник, 29 април, 2014 от Александър Кръстев

cover40428-mediumЕд Зитрон едва ли е име, което ще ви говори нещо. Той обаче е надъхано лондонско хлапе, което още преди да е навършило 30 вече има собствена PR агенция в Ню Йорк, фокусирана върху работата за клиенти от технологичната сфера. Има и доста пробивна книга за първите стъпки в PR, която, признавам, е право в целта (а и е написана с леко пиперлив език).

„This Is How You Pitch“ е подходяща за всеки „прохождащ“ служител в PR агенция или маркетинг отдел, както и за собствениците на новоосновани агенции – от тежестта на установяването на отношения с колегите в офиса, през работата с клиенти и най-важното – свързването с журналисти за предлагане на конкретни теми за разработка. Не е тайна, че „пичването“ на медиите е сред най-предизвикателните елементи на нашата работа, така че свежите предложения на Ед биха помогнали доста в началото.

Разбира се, книгата минава и в по-горното ниво – справянето с PR кризи, правенето на стратегии за нови клиенти, правилното поведение в онлайн пространството, където всичко оставя своя „дигитален отпечатък“ и може да се върне като бумеранг след известно време.

5 принципа в маркетинга, които можете да научите от Джеф Безос и Amazon

петък, 28 март, 2014 от Александър Кръстев

brad stoneМиналата година направих грешката да не прочета веднага след излизането й ‘Lean In’ на оперативния директор на Facebook Шерил Сандбърг – доста важна книга за това защо жените са по-„срамежливи“ по пътя си към мениджърските позиции и как могат да се справят с това (съвсем скоро ще излезе и на български). Реших обаче да не правя тази „изчаквателна“ грешка с „The Everything Store“ на Брад Стоун, така че си я взех броени дни след като бе определена от The Financial Times за Бизнес книга на 2013-та.

Накратко Стоун проследява целия път на Джеф Безос до изграждането на истински „Магазин за всичко“, като протестните действия от страна на близки до Безос хора (съпругата му постави рейтинг 1 звезда на страницата на книгата в Amazon) изглеждат като знак, че дори описаните негативни действия вероятно са се случили. Аз обаче четох внимателно, защото определено има какво да се научи. Сега Ви предлагам да видите 5 принципа на Джеф Безос и Amazon, които можете съвсем спокойно да прилагате в маркетинга на своята компания.

1. Дайте на клиента това, от което има нужда

Джеф Безос е сред мечтателите, които първи откриват търговския потенциал на интернет, а желанието му да създаде „Магазин за всичко“, в който можеш да откриеш наистина всеки произвеждан на земята артикул, води компанията му напред вече близо 20 години. Безос обича да се налага над служителите си, но винаги успява да се аргументира с един принцип – клиентът да получава точно това, от което има нужда.

Персонализиране на всяка страница, препоръчани продукти по вече направени поръчки и според препоръки на приятели – Amazon са пионери в повечето добри практики в електронната търговия. А от началото на годината дори планират да изпращат поръчките Ви… дори преди да сте ги заявили.

2. Спестете пари от традиционен маркетинг и ги вложете в маркетинг „от уста на уста“

През 2002 година Amazon инвестира 50 млн. долара в ТВ реклами, но възвръщаемостта се струва недостатъчна на Безос. През февруари 2003 компанията обявява плановете си да прекрати всички рекламни ТВ спотове, а вместо това да се съсредоточи върху безплатна доставка за клиентите си, имейл маркетинг и генериране на „от уста на уста“-ефект. Amazon няма телевизионни реклами в продължение на 7 години, когато нарушава досегашните си практики заради пускането на пазара на Kindle.

3. Празнувайте заедно с клиентите си

Подобен съвет едва ли Ви се струва кой знае колко оригинален в ерата на социалните медии, но на 30 юли 2005 година излъчването на живо онлайн на празненството по случай 10-годишнината на Amazon със сигурност е било нещо революционно. Вицепрезидентът по маркетинга на компанията Кати Савит обаче успява да убеди Безос, че един live streaming би бил добър ход, и така 1 милион настоящи и потенциални клиенти на Amazon.com успяват да гледат на живо уникалния дует на Боб Дилън и Нора Джоунс без изобщо да излизат от хола си. Можем да се обазаложим, че голяма част от тях са останали лоялни клиенти на е-магазина и до днес.

4. Изчакайте подходящия момент, за да направите големия пробив

Мисля, че е напълно излишно да коментираме значението на Kindle за развитието на пазара на е-книги в целия свят – яко нямаше Kindle и Kindle Store на Amazon, е-книгите нямаше да са това, което са. Вероятно обаче не знаете, че Джеф Безос започва да обмисля продажбата на електронни книги още през 1997 година. Тогава се среща с младите предприемачи Мартин Ебърхард и Марк Тарпънинг, които в рамките на своя start-up NuvoMedia са разработили прототип на електронен четец с LCD екран. Той обаче им дава специални условия за съвместна работа, като набляга особено много на безжичната връзка на е-четците, което по онова време е било доста скъп лукс.

Е, съвместен проект така и не стартира, а младоците от NuvoMedia започват работа с Barnes & Noble – най-големия конкурент на Amazon. Но както добре знаем, през 2007 Безос пуска своя собствен е-четец Kindle и някъде там революцията в книгоиздаването започва.

5. Не е проблем да правите нещата по Вашия начин

Една от вероятно най-дразнещите черти на Джеф Безос като мениджър е желанието му да получава всяка идея, разписана като съобщение до медиите. „Целта е предложената инициатива да бъде оформена така, както потребителите ще чуят за нея за пръв път“, пише Брад Стоун в „The Everything Store“.

Така всяко заседание на борда на директорите в Amazon всъщност започва с мълчаливо четене на страници с разписани идеи. Но ако можеш да убедиш директор в мултимилиардна компания в ценността на своя проект само в прессъобщение от 3 страници, то какво остава за обикновения потребител. Чудесна идея, Джеф!

„Social Media for the Executive“ – ако все още се налага да убеждавате клиентите в нуждата от социални медии

четвъртък, 6 март, 2014 от Александър Кръстев

SocialMediafortheExecutiveЧувството е страхотно – да четеш за ценностите и добрите практики, които винаги си прилагал в собствената си компания. И то в книга, която е написана от експерт, който се намира и работи доста далеко.

„Social Media for the Executive“ на Брайън Бойд е предназначена за мениджърите на средно и високо ниво в различните компании, като идеята е да им покаже полезността на социалните медии за всеки бизнес – без значение дали е B2B или B2C. Затова тя е и ценно оръжие за всеки комуникационен консултант – ако все още се налага да убеждавате клиентите в нуждата от социални медии, тук ще откриете правилните аргументи.

Комуникация, свързване и конверсия – това са трите C-та, които са важни за успеха в социалните медии, смята Бойд. Установяваш комуникация в различните социални канали, постепенно изграждаш връзка с потребителите и накрая ги превръщаш в свои клиенти. Разбира се, това се случва, когато вече си установил ясно целите си и си преценил с какво съдържание и поведение онлайн смяташ да ги постигнеш. Има и още доста интересни примери и още повече – напътствия как да изградите правилно присъствието на компанията си в социалните медии.

И понеже започнах с ценности и добри практики, някои от основните послания на Брайън – за това колко е важно да разказваш истории, да внимаваш със стратегиите, да създаваш подбрано и максимално изчистено качествено съдържание – са сред първите неща, които научих с идването си в PRoPR (на тях наблягаме и до днес, за щастие). А точно те са и сред ключовите неща, за които един мениджър трябва да мисли, ако иска компанията му наистина да расте.

„Заразително“ и силата на вирусното послание

петък, 10 януари, 2014 от Александър Кръстев

zarazitelno_hrm

Да направиш така, че една идея или продукт да се разпространяват вирусно сред потребителите, е сигурно действие за 1 млн. долара. Маркетолози, невромаркетолози, социолози, социални психолози, социални антрополози… доста хора изследват този феномен и то с променлив успех.

„Заразително“ на Джона Бъргър е книга за едно такова изследване, включващо хиляди публикации в сайта на NY Times и причините, заради които са споделяни по имейл от потребителите.

Според Бъргър и екипа за създаването на вирусно съдържание са нужни 6 СТЪПКИ (STEPPS) – 6 елемента, които трябва да има един продукт или послание, за да подтиква хората да говорят за него. Социална валута, тригери, „Ъ!“ (емоция), публичност, конкретна стойност и история – извървяването на тези стъпки би трябвало да ви доведе до очаквания резултат, включително и в търговско отношение.

Разбирам, че една книга с професионална насоченост е добра, когато видя примерите вътре. А тук емпиричните изследвания са не само върху споделяните публикации в NY Times, но и около други страхотни явления. Прочетете, няма да сгрешите.

Още за книгата можете да видите и в ревюто ми в „Аз чета“.