Блог

Успехът? Не му се плашете, вЕрвайте си и… заложете на любовта

понеделник, 7 януари, 2019 от PRoPR

20190104_012

3 поколения в PRoPR с 3 рецепти за успех

Ивет е основател на PRoPR Агенция. Един от водещите български журналисти в края на миналия и началото на този век (описанието е умишлено така композирано и по същество напълно фактологическо вярно), като ПР експерт Ивет е съветник на един успешен български президент и повече от един български премиери, а PRoPR под нейно ръководство е работила и работи с някои от най-големите български и чужди компании у нас.

Мария, по-известна в общественото пространство като Марчела, става първия новоприет партньор в PRoPR в навечерието на 13-тата годишнина на агенцията. Мария е сценарист на повечето хитови телевизионни продукции в България, блогър и журналист.

20190104_026

Ивианна е представителят на будното и вечно търсещо поколение на 20-годишните със заряд да надскочи всичко постигнато досега в Агенцията. Затова и започваме с нейната формула за успех: „За успеха се говори с примери, които с времето се превръщат в съвети… “

Работа, работа и… пак работа

Кризисният PR и до днес ме плаши. Ще ви разкажа за първата ми криза. Работният ми ден започна в 22:30 часа със съобщението: “Имаме криза! Пусни си новините!” и завърши в 22:30 часа на следващата вечер. Денят ми мина неусетно – толкова много информация, толкова много имейли… Най-ясно помня едно: успях да изляза за 5 минути пред офиса, за да си поема въздух. Беше пролет, късен следобед. Стоях и гледах в една точка. Чух глас зад мен: “Това първата ти криза ли беше?”. О, да! Най-първата в живота! Последва само: “Браво! Добре се справи.”. Нищо друго нямаше значение след това. Издържах до края на деня и въпреки стреса и привидно безкрайната работа, аз успях! И кефа след това беше голям. Последваха още няколко ситуации, в които се налагаше да оставам до късно, но никога не се оплаках. Защото знам, че за да успееш трябва работа, работа… и пак работа.

Мотивацията или Направи онова, което не можеш…

Когато започнах работа в PRoPR, ми беше поставена задача да напиша описание на събитие във Facebook, свързано с рождения ден на Агенцията. Трябваше да бъде хем покана, хем да разказва какво ще се случва, хем пък и да звучи забавно. Аз, като един новак, амбициран да се справи и в същото време ужасно притеснен да не се изложи, написах най-постното и скучно нещо, на което бях способна. Обратната връзка беше: “По-скучно нещо не бях чела!”. Даде ми се втори шанс да пробвам, но мисълта, че не съм се справила ме беше обсебила. Пропилях близо 2 часа, в които не успях да измисля нищо. Последва втори коментар: “Май не ти се получава. Искаш ли да го напиша вместо теб, за да видиш колко лесно и бързо ще стане или ще се мъчиш още?”. Все едно някой ме заля с ледена вода. Помислих си: “Аз ли няма да мога да го напиша бързо, лесно и забавно?! Да бе, да!”. За половин час “сътворих” най-безумното стихотворение за рожден ден, което успя да ни разсмее истински. Е, претърпя няколко корекции, но си остана то, моето творение.

Успях. Малка победа, но все пак я имах. И то благодарение на мотивацията.

Любов или намери онова, което “те кефи” и го остави да те завладее

Забелязвам, че на все повече млади хора не знаят какво искат да работят. И аз не бях изключение. Работих 3 лета в Щатите. Връщах се, прилежно завършвах поредната година в университета и заминавах пак. Дойде моментът, в който се дипломирах и реалността ме удари жестоко. Последва депресията. Мисълта, че си изгубил пътя, е ужасна. Нямаше как да не си задам въпросите: “Какво да правя сега? Какво искам да работя?”. Единственото, в което бях сигурна е, че искам да пиша. Някога преди в училище ми казваха, че имам талант за това. Аз им повярвах. Харесваше ми, а и все още е така. И именно това ме доведе тук, където съм сега. Знаех какво ми доставя удоволствие и това беше достатъчно. Година по-късно работя като PR. Преоткрих още хиляди неща, които тази професия изисква, но също така пиша и то доста. Научих много и вероятно още толкова предстои да разбера. И затова продължавам. Защото обичам това, което правя. По-голям успех от това здраве му кажи!

20190104_007

 

Три + стъпки към успеха от Марчела

Овладей хаоса…

Като човек, който не може да се отърве от хаоса, както Юнкер от ишиаса, аз най-добре мога да оценя щетите, които това, че никога не знам къде ми е ключът от колата, носи на ежедневието ми.
Да можеш да бутнеш правителството, но да не можеш да си преместиш чорапите от пода в коша за пране, е един от признаците, че нещо в уравнението ни за успех куца.
Аз от няколко години вече винаги знам къде ми е ключът от колата, защото се научих всеки ден да го оставям на едно и също място. С това отстрелях един мартенски заек и реалността я понасям вече по-добре. Та, извадете от торбата със спънки три неща и ги победете. Другите обаче ги оставете, защото без тях, ще се съсипете.

ВЕрвайте си…

Вярвайте, до доказване на противното, че всичко, което правите е правилно. Иначе сте чао. Нали знаете защо на религиозните фанатици винаги им се получават добре нещата? Защото презентациите им са “един път”!
Бъдете подготвени, че не след всеки път ще ви посрещат девици в рая, но пък винаги ще си тръгвате с правилните поуки от пазара на идеи.
Срамувайте се…

Майка ми все казва, че единствено срамът и суетата ни спасяват от това да не сме тотално луди. Изпробвала съм го и много работи. Хората с разклатено психично здраве, не могат да понесат успеха. Затова, когато го постигнете, работата не спира. Всяка седмица гледайте да ви е срам от нещо мъничко, а един път в месеца правете по една градниозна, апокалиптична глупост, която дълго да ви държи влага. Защото няма по-добър опит от лошия. А като го закъсате, непременно ни се обадете.

Давайте бонуси…

Това е четвърти бонус съвет, защото хората обичат бонуси, обичат онези разфасовки на перилни препарати и вафли, които им дават 20% процента бонус съдържание – това също е важен момент, когато продаваш. Та, всеки ден правете по едно нещо, от което ви е страх или ви е адски неприятно. Задължително. Това носи толкова мъка и толкова навреме платени данъци, че просто не мога да ви опиша!

 

По традиция най-възрастните говорят последни. Ето и какво ви съветва Ивет:

Откакто Айнщайн е създал “Теория на относителността”, всичко е относително. Успехът също. Затова на първо място и най-важно дефинирайте своето определение за успех. Не е нужно това да е ултимативна и непроменлива величина. Дефинирайте период и цел. И обмислете стратегия. Ако не знаете къде сте тръгнали, то е много вероятно да стигнете другаде. Това също може да е успех, но увлечени в хаос, може и да не разберете, че сте го постигнали, нали? Никога не забравяйте също, че успехът е лично изживяване. Това не отрича екипната работа. Но е още по-важно как вие се измервате на фона на екипа. Трябва да имате ясно съзнание за собствения си принос и постижения. За всеки случай. Защото е известна максимата, че успехът има много бащи, а провалът само една майка. Иначе казано – за да бъдете удовлетворени, винаги трябва да знаете какво вие лично искате да постигнете. И така във всеки един момент. Накрая един изцяло професионален съвет по принцип – ако имате ПР проблем, той отразява всъщност това, че имате реален проблем. И както е написала Мария по-горе, но с други думи – не се колебайте, разчитайте на нас във важните за вас процеси. Успех!

20190104_043

Снимки: Мария Маринова

Eмоджи празнуват рожден ден

вторник, 17 юли, 2018 от PRoPR

photo-1524117074681-31bd4de22ad3

Емоджита – онези удобни малки икони, които ние използваме, за да изразим емоция в текста, са станали част от нашето ежедневие до такава степен, че понякога дори правим цели изречения с тях. Днес е световен ден на емоджи иконите, които за по-малко от две десетилетия се превърнаха от маркетингов трик в начин на общуване, който обхваща всички езици.

Празникът се отбелязва за пети път на 17 юли и се празнува всяка година от 2014 насам, когато официално влиза в Oxford Dictionary.

За да отпразнуват Световния ден на емоджитата, над 70 нови герои идват към вече съществуващата палитра от иконки.

Новите емоджита са предназначени да представят по-добре огромния демографски кръг на потребителите, които ги използват, включително различните типове коса и тонове на кожата, както и по-изразителни лица. Ще има студено лице, лице на парти, пленително лице и лице със сърца. В секцията за животни ще имаме кенгуру, пауни, папагали и омари, които ще се присъединят към раздела. В отдела за храни можете да очаквате да видите емоджита за манго, маруля, кексчета и лунни торти.

Има много начини да празнувате любимите си емотикони, от тези, които използвате всеки ден, до други, които може да не сте забелязали преди.

emoji-2762568_960_720Според статистика на Facebook най-популярните емотикони в света са лицето със сълзи на радост и усмихнато лице със сърца вместо очи. Най-рядко използваното емоджи е на човек, който играе водно поло.

Според Facebook има повече от 2800 емотикони и почти 2300 от тях се използват всеки ден като седемстотин милиона се публикуват всеки ден от потребители във Facebook.

Честит празник на всички силно емоционални хора, които обитават предимно виртуалното пространство, и не забравяйте от време на време да излизате навън, за да видите истинските емоджита, които ходят по улиците.

Автор: Александър Очков

Всички сме гениални?

петък, 6 юли, 2018 от PRoPR

text

Има хора, които вярват, че геният не се ражда, а се създава. За нас това е на 100% така.

Защото, ако човек няма любопитство към всичко, което го заобикаля, ако не подобрява знанията си редовно, ако не чете и не се интересува от нищо, ако не си взима добри поуки на база опита си до момента, колкото и оригинална и независима мисъл да има, с какъвто и талант да е роден, той няма как да отключи целия си потенциал, тоест няма как да е гениален.

Ето няколко препоръки за това как да държите мозъците си будни и как да достигнете до върха на вашите възможности по-лесно:

Проверявайте преценката си

Поставяйте под въпрос собствените си възгледи достатъчно често, за да не стоите на едно място.

Няма лош опит

Ако се учиш от опита си, означава да се учиш от грешките си.

Хранете сетивата си

Благоприятен метод за насърчаване на вдъхновението е да поддържате сетивата си. Купете си цветя и ги сложете в офиса си. Когато зациклите се напръскайте с любимия си парфюм, яжте хубава храна, слушайте хубава музика, ама го правете отдадено. Геният Леонардо Да Винчи казва, че проблемът на обикновените хора е, че “гледа, без да вижда, слуша, без да чува, докосва, без да усеща, яде, без да вкусва, движи се, без физическо осъзнаване, вдишва, без да обръща внимание на миризмите и уханията, и говори, без да мисли”.

update-1672385_640

Бъдете в постоянен ъпдейт

В днешно време е от изключителна важност да не спирате да подобрявате знанията си. Нужно е да четете и да се интересувате от новини в сферата на вашите интереси или професия като същевременно всеки ден научавате нещо ново. Така винаги ще сте една крачка пред всички останали, които са заети в барчето отсреща. Живеем в динамично време. Темповете на промяната продължават да се ускоряват с всеки изминал ден и понякога се получава така, че всичко което сте знаели вчера, може да е без значение днес. Например, когато говорим за технологии, трябва да имаме предвид, че животът на всяко наше техническо умение, става все по-кратък

Малко стрес, но без паника

Намерете онази точка на конструктивен стрес, която ви дава енергия за всичко изброено.

Култивирайте любопитството си

Любопитството е дух, намерение и умение, които можем да внесем в нашата работа, взаимоотношения с другите и света като цяло. Това включва истинска любознателност, желание да разберете и да имате възприемчив ум, с който да можете да разпознавате тенденциите и моделите.

Бъдете социални

Учете се от другите. Бъдете в час с хората, които обитават същата реалност като вашата. Внимавайте с какви хора се заобикаляте – защото рискувате да смъкнат нивото ви или да ви загубят времето.

binoculars-1209011_640

Правете нещо различно

Предизвикайте себе си всеки ден. Правете нещата, които ви плашат, започвайте работата си за деня с по-неприятните задачи, гледайте да научите нещо ново днес или поне да погледнете всичко старо от друг ъгъл. Развийте увереност, дайте си пространство, различни гледни точки и възможност да стигнете до нови прозрения.

Научете се на дисциплина.

Изградете си навици като си създавате лични ритуали. В началото ще е трудно, но с течение на времето трудността ще намалее и навиците ще се задържат.

Помогнете на гения в себе си да се роди. Във всеки от нас дреме един заспал гений – от нас зависи дали ще го държим буден или ще го оставим в режим на летаргия.

Успех на всички, които са се вдъхновили за това да са възможно най-добрата версия на себе си. Успех и на останалите, които предпочитат да спят – на тях ще им е най-нужен.

Автор: Марчела

IGTV  – събудете твореца на видео съдържание у вас с помощта на Instagram

петък, 22 юни, 2018 от PRoPR

What-IGTV-Instagram

Имате толкова много истории за разказване в Instagram, а досегашните ограничения от 1 минута разваляха удоволствието от споделянето им. От компанията вече имат решение и то се казва IGTV – новото приложение, което позволява споделяне на видеоклипове с продължителност до 1 час и с много по-добро качество.

На специално събитие в сряда, освен че представи IGTV, Instagram обяви и че вече има 1 милиард активни потребители. От сцената изпълнителният директор на компанията разказа, че появата на IGTV е естествено продължение на приложението за споделяне на снимки и една чудесна нова възможност за гледане на дълги и качествени видеоклипове от любимите творци.

И въпросът, който всички си задават след появата на IGTV, е как работи.

IGTV е достъпно от бутон в десния ъгъл на началната страница на Instagram, както и в самостоятелно приложение, което може да свалите от Аpp Store или Google Play.

1-EntryPoint-2UP-EN

Instagram TV позволява с изключение на по-малки и нови акаунти, всички останали потребителите да създадат свой канал, за които потребителите могат да се абонират. Авторите ще могат да поставят връзки в описанието на видеоклиповете си, за да задвижват трафик и към други сайтове. Форматът, в който ще се разглеждат видеата, е вертикален.

Под бутона за търсене може да разгледате персонализирани видеоклипове, препоръчани специално за вас, популярни видеоклипове, съдържанието на творците, които следвате, както и продължението на клипове, които сте започнали. В допълнение ще получавате и известие за добавяне на ново съдържание.

В IGTV няма опция за реклама… все още. От Instagram смятат, че би било подходящо място за нея, и може би ще развият и тази страна на приложението. Твърдят, че ще се опитат да изградят устойчив модел, който да предложи възможност за приходи на всички творци в IGTV, които инвестират от времето си в създаването на креативно видео съдържание.

Instagram отдавна излезе от първоначалната си функция на филтриране и споделяне на снимки. При старта им мобилните мрежи, камери и екрани не бяха подготвени за създаването на видеоклипове в дълъг формат и високо качество. В наши дни това вече не е проблем.

Youtube може би винаги ще има по-широк обхват от съдържание, но благодарение на творчеството на различните видео автори, Instagram с IGTV има шанс да се превърне в телевизията на мобилния телефон.

E, готови ли сте да събудите твореца във вас и да разкажете своите летни истории с IGTV?

A post shared by Instagram (@instagram) on

Автор: Ралица Калайджиева

Създаването и управлението на съдържание в дигиталната среда – тема на PR Фестивала

петък, 18 май, 2018 от Мирена Керезова

PR_Festival_Visual_Digital

Водещи специалисти от Австрия, Великобритания, Ирландия и България в областта на медиите, корпоративните комуникации и PR, сред които е и основателят на PRoPR Ивет Добромирова, ще представят комуникационните тенденции в дигиталната реалност, в която днес функционира бизнеса

Дванадесетото издание на ежегодния PR Фестивал, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО), ще се проведе на 21 и 22 май 2018 в Sopharma Business Towers и ще фокусира вниманието върху предизвикателствата на  мултимодалността и съдържанието в дигиталната среда и адекватното им транспониране онлайн и офлайн. Пълната програма може да бъде намерена на сайта www.bdvo.org.

Световната комуникационна общност ще бъде представена от трима говорители. Паулина Ямса, глобален старши онлайн маркетинг мениджър в Siemens ще говори за емоционалната интелигентност в дигиталната ера, а Ейдън Пауър, директор „Потребителски бранд и Маркетинг“ на KBC Bank Ireland и Александър Сладек, управляващ партньор в All Channels Communication Austria GmbH ще дадат своите насоки за комуникация в нарастващия дигитален свят.

Създаването и управлението на съдържание днес е далеч по значима част от работата на комуникационните специалисти и 24/7 активен инструментариум за изграждането на репутацията на бранда и устойчивостта. Доверието като основен капитал в комуникацията днес се поддържа именно чрез активен диалог със заинтересованите страни в дигиталната и офлайн среда.  Тези проблеми ще бъдат разгледани в серия от презентации и панелни дискусии.

Актуален акцент в програмата е изграждането на общности чрез дигиталната комуникация и синхронизирането на посланията не employer branding и community branding.

Фестивалът традиционно ще завърши с церемонията по връчване на отличията на ПР Приз 2018.

Партньори на фестивала са Загорка, Софарма, Евроинс, Пощенска банка и Мтел.

Програма

PR Фестивал 2018 „Създаване и управление на съдържание: Дигиталната еволюция на комуникациите” (12-то издание)

21 май, Sopharma Business Towers

19:00-21:00 Традиционна среща на финансовите ПР професионалисти и журналисти (13то издание)

22 Май, Софийски Университет „Св. Св. Климент Охридски“, ФЖМК на СУ, Московска №49, аудитория 17

10:00-12:00 Академичен омнибус, организиран в сътрудничество с Българската академична асоциация по комуникации (БAAК).

Теми: Мултимодалността и съдържанието в онлайн среда; Дигитална регулация; Дигиталният политически диалог; Силата и слабостта на социалните мрежи; Доверието като основен капитал в онлайн комуникацията; Рекламните послания в дигиталната среда; Изграждането на общности чрез  дигиталната комуникация и др.

Участници: доц. д-р Александър Христов, доц. д-р Георги Калагларски, проф. дфн Иванка Мавродиева, проф. д-р Маргарита Пешева, проф. дфн Милко Петров, доц. д-р Теодора Петрова, гл. ас. Д-р Светлана Станкова, доц. д-р Стефан Серезлиев, Петя Попова – ПР експерт.

22 May, Sopharma Business Towers

13:00-13:10 Конференция “Създаване и управление на съдържание: Дигиталната еволюция на комуникациите” Откриване – Мила Миленова, председател на БДВО

13:10-13:30 „How to Communicate in an Increasingly Digital World?“, Александър Сладек, управляващ партньор в All Channels Communication Austria GmbH

13:30-13:50 Александър Кръстев, автор на “LinkedIn – Социални контакти в услуга на бизнеса”

13:50-14:10 Йордан Рашев, мениджър специални проекти, Storio Content Marketing Studio, Икономедия

14:10-14:50 „Създаване на съдържание за дигитална и офлайн среда“, панелна дискусия:

Христо Христов, председател на IAB България

Константин Вълков, програмен директор, Дарик радио

Велислава Попова, главен редактор, Дневник, Икономедия

Йордан Рашев, мениджър специални проекти, Storio Content Marketing Studio

Модератор: Розита Еленова, член на СЕМ

14:50–15:00  Кафе Пауза

15:00–15:40 „Председателството на ЕС като имиджово мероприятие: постижимо ли е?“ панелна дискусия:

Ивет Добромирова, основател на PRoPR

Димитър Ганев, политолог

Модератор: Мария Стоянова, член на СЕМ

15:40-16:20 „Employer Branding vs/& Community Branding“, панелна дискусия:

Виктория Блажева, първи вицепрезидент, ръководител „Идентичност и комуникации“, Уникредит Булбанк

Жаклин Цочева, директор „Пъблик афеърс и комуникации“, Кока-Кола HBC България

Станимира Ковачева,  Sourcing & Employer Branding Manager, Телъс България

Модератор: Ваня Бабанин, председател на EACD

16:20-16:40   “Emotional Intelligence in Digital Era”, Паулина Ямса, глобален старши онлайн маркетинг мениджър, Siemens

16:40–17:00  “A Challenger Brand = Challenger Communications. How the digital economy is shaping our communications in a 24/7 world?”, Ейдън Пауър, директор „Потребителски бранд и Маркетинг“, KBC Bank Ireland

19:00-21:00 Церемония по награждаването на победителите в PR Приз 2018 (18-то издание)

12-то издание на PR Фестивал се организира в партньорство със „Загорка“, „Софарма“, „Евроинс“, „Еврохолд“, Пощенска банка, Мтел и в медийно партньорство с Дарик радио, сп. „Мениджър“, сп. „Твоят бизнес“, b2b Media, Marketing360, „Медиите на 21 век“, Rhetoric.bg.

Match-нете се и във Facebook, но само ако сте необвързани

четвъртък, 3 май, 2018 от PRoPR

cup-2734985_640

„Има 2 милиарда души във Facebook, които са самотни, така че трябва да се направи нещо тук.“, каза главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, който очевидно вижда потенциала на досегашния лидер в приложенията за запознанство – Tinder.

Новото приложение на Facebook, което ще бъде вградено в платформата на мрежата, обаче ще бъде доста по-различно. То ще бъде по-ефективно, отколкото конкурентните сайтове за запознанства, защото в социалната мрежа можете да научите повече за живота на човека, с когото общувате, като разгледате предишните му публикации. Само внимавайте да не сложите някой лайк на снимка от преди 1 година, защото ще ви хванат.

Различно от останалите приложения е също фактът, че то е предназначено само за необвързани. Ако статусът ви във Facebook e “Обвързан” или “Женен”, няма да можете да използвате функцията. Така че всички отегчени от семейния живот, ще трябва да останат в досегашната част на Facebook, където е позволено да се кръшка. От компанията не съобщават какво ще се случва със статусите “Сложно е”.

tinder

“Целта на проекта е приложението да не е просто още едно копие на Tinder. Функцията e насочена към намиране и създаване на дългосрочни взаимоотношения, а не само за осъществяване на еднократни срещи.”, заяви Зукърбърг. И веднага след неговоите думи акциите на компанията Match Group, която притежава Tinder, OkCupid и Match.com, спаднаха с повече от 9%.

За да се възползва от новото приложение, потребителят трябва да има вече съществуващ профил и към него да направи специално допълнение само за запознанства. Регистрацията ще става само с първото име и това няма да бъде видимо за приятелите, а комуникацията ще се извършва в отделен от Mеssenger канал. Функцията ще заработи до края на годината.

facebook-messenger-welcome

Имате още малко време да преосмислите стаусите и връзките си, но Facebook дава една допълнителна възможност за хората, търсещи любов. Макар и скептично настроени към онлайн запознанствата, в съвременния свят на технологии и все по-малкото оставащото лично време, тези срещи могат да са добър или единствен вариант в намирането на подходящата половинка.

communication-3232227_640

Instagram без Photo editing apps е като PR без смартфон

четвъртък, 5 април, 2018 от PRoPR

Photo Editing Apps

Независимо дали сте PR специалисти със смартфон, блогъри или хора, несвързани професионално със социалните мрежи, сме сигурни, че не сте спряли да разцъквате Instagram профилите си и сте намерили начини да привлечете нови последователи. Но ако мислите, че все пак нещо ви убягва от мисията “успешен Instagram” или просто душата ви плаче за промяна в облика на профила ви, ние пак сме на линия с няколко идеи.

Професионално изглеждащите любителски фотографии са радост за окото. За щастие всички имаме възможност да се въплътим в ролята на професионални фотографи и да създаваме съвършени снимки. Всичко е на едно приложение разстояние.

В следващите редове ще ви предложим няколко приложения, с които да си поиграете ;) И понеже сме съобразителни, ще направим уточнение – всички апликации са подходящи както за Android, така и за iOS… и са безплатни.

Snapseed

How-to-use-brush-tool-in-Snapseed

Snapseed е професионален редактор на снимки, разработен от Google. Към 2017 година тази апликация запазва челни позиции в класациите за най-добри приложения за редактиране на снимки. Snapseed разполага с набор от инструменти и филтри, с които да изпипате снимките си до съвършенство. Снимките могат да се редактират в RAW формат. С функцията HDR Scape може да създавате вариация от експозиции. За да придобият снимките ви още по-голямо стилово разнообразие, може да експериментирате с Drama, Grunge, Grainy Film, Vintage, Retrolux, Noir и Black & White филтрите, които Snapseed предлага.
Приложението притежава филтри за обработка на кадрите за секунди, освен това инструментите му дават възможност за добро изпипване на детайлите, като може да съсредоточите редакцията върху точно определена част от изображението. Бързо, лесно и качествено.

Изтеглете от Google Play или от App Store.

VSCO

vsco-lead-800x420

Само крачка по-назад от Snapseed представяме VSCO. Макар че приложението предлага по-малко инструменти и филтри от Snapseed, то не остъпва на първенеца в нашия списък. VSCO дава възможност на всички любители на “щракането с телефон” мигновено да променят наситеността на снимките и тяхната осветеност като цяло. Освен това предварителното прилагане на готови филтри е напълно възможно с тази апликация. С VSCO се работи бързо и интуитивно. По-специалното при тази апликация е, че тя разполага със собствена платформа, където можеш да споделяш и разглеждаш изображения. Информацията на споделените снимки, като час на снимане, вид на устройството, с което е създадена снимката, са напълно достъпни за потребителите на платформата. VSCO е подходящ както за “новаците”, така и за факирите в употребата на приложения за редакция на снимки.

Изтеглете от Google Play или от App Store.

Pixlr

pixlr-edit-16

2 милиона комбинации от настройки, филтри и ефекти. Това получавате, ако изберете да обработвате снимките си с Pixlr. Приложението разполага с широк набор от инструменти – от най-обикновените за премахване на петна от лицето, избелване на зъбите и червени очи, до сложни, с които можете да създавате фотоколажи, с многообразни възможности за фон, оформление и дистанция между тях. Специалната функция на Pixlr Double Exposure позволява наслагването и смесването на няколко снимки. Получените уникални изображения може да стилизирате, превръщайки ги в рисунки, надраскани от молив, или пък мастилени скици.

Изтегли от Google Play или от App Store.

Adobe Photoshop Lightroom CC

gsmarena_002

Не, това не е просто разновидност на Adobe Photoshop. Llightroom или както е неговото пълно наименование Adobe Photoshop Lightroom се захранва от Adobe Photoshop технология, но предлага мощни и лесни за използване инструменти за редакция на снимки през телефона. Lightroom притежава набор от способи, които позволяват манипулиране на изображенията – прилагане на маски, филтри, клониране, сглобяване на панорами и т.н. Приложението позволява създаване на множество виртуални копия на една снимка. И това не е всичко. Всяко копие може да обработите по различен начин. И това няма да натовари паметта на телефона ви по никакъв начин. Софтуерът на Adobe Photoshop Lightroom ви позволява да добавяте допълнителна информация към снимките, които импортирате. По този начин може да направите бърза частична селекция на снимките, които желаете да обработите. Като екстра на това може да преглеждате снимки, които са правени с определена камера или обектив, в случай, че сте импортирали файлове с различни модели.

Изтеглете от Google Play или от App Store.

Repix

repix-remix-pai

Да се изживявате като фотограф не ви стига? Искате да сте и художник? В такъв случай имаме добри новини за вас. Изтеглете си проложението Repix и всичко ще е точно. Апликацията е създадена за потребители, които искат да правят креативни и артистични ефекти на своите снимки. Магията на Repix се крие в четките. С тях може да рисувате по избраните снимки. Ефектите от четката могат да се прилагат частично и избирателно върху снимката. Приложението дава възможност за комбинация на много ефекти до постигане на желания резултат. И това не е всичко. Избирате четката Cartoonize или Charcoal и вече имате собствена карикатура. Repix предлага и допълнителни четки, които обаче са платени. В замяна ще можете да създавате звездно небе там, където пожелаете с опцията Stars или пък да превърнете снимката си в истинско произведение на изкуството, създадено от Ван Гог само с използването на едноименната опция. Сега се чудим снима ли ни се, рисува ли ни се…

Изтеглете от Google Play или от App Store.

Идеите от нас – снимките от вас. И не забравяйте, че е задължително да споделите предпразнични кадри в Instagram, а ако ви е домързяло днес да боядисате яйцата, сваляйте Repix и размахайте четките ;)

Автор: Ивианна Антонова

Как да създадем успешен Instagram профил?

понеделник, 26 февруари, 2018 от PRoPR

Instagram

“Да си известен в Instagram е като да бъдеш богат на Монополи!”

А дали е вярно? През последните години Instagram опроверга това твърдение и днес е една златна мина за възможности както за хората, така и за компаниите. Маркетинговият рай, скрит грижливо зад фасадата на Instagram, вече носи приходи на много потребители. Ако и вие искате да се понесете на крилете на милионите последователи, сме приготвили няколко основни съвета и интересни примера:

#Identity

Модният дизайнер и илюстратор София Чанг споделя, че най-добрата стратегия за набиране на популярност е да бъдеш себе си и да оставиш своя уникален почерк върху снимките, които споделяш в социалните мрежи. За целта, преди да поемете по пътя към успеха, трябва да си отговорите на три важни въпроса – кой съм аз, в какво съм добър, какъв е моят стил. По този начин създавате уникалния образ на вашия профил.

Това обаче не означава, че трябва да споделяте безразборно и спонтанно снимки и видеа. Добре е внимателно да обмисляте своите публикации. Ранното планиране на материалите, които споделяте, е добър похват. По този начин изграждате смислова връзка между тях и профила ви придобива идейна завършеност.

Има потребители, които се придържат към една конкретна концепция при изграждането на Instagram профила си. Може би един от най-атрактивните примери в тази насока са снимките на руския фотограф Мурад Осман, който вече 6 години вълнува хората с проекта си Follow me.

Screen Shot 2018-02-23 at 17.05.38

Фотографът изкусно е съчетал професионалните си умения и любителски увлечения и днес неговият Instagram има 4.5 млн. последователи. Снимките му дават информация кой е той, в какво е добър и какъв е неговият стил. Неговият Instagram е пример за това как се създава уникален профил и как с добро изпълнение, каквото е неговото, се превръщаш в тренд, а всички по света искат да са като теб.

#Hashtag

Символът хаштаг е неизменна част от постовете в Instagram. Но само правилната му употреба е ключът към успеха, както за потребителите, така и за брандовете, които искат да повишат броя на интеракциите си.

Хаштаговете трябва да съдържат ключови думи, които описват добре снимката. Броят на интеракциите ви се повишава от потребители, които се интересуват и оценяват това, което показвате, а не само от “случайните минувачи”. За компаниите, които искат да поддържат успешен Instragram профил, е препоръчително да използват хаштагове, които отговарят на сферата, в която се развива техния бизнес.

Употребата на уникален хаштаг или на такъв, който отговаря на името на бранда, е хитър трик за печелене на нови последователи.

Днес Starbucks е един от най-успешните брандове в Instagram, с над 16 млн. последователи. Чрез #Starbucks компанията успява заедно с милиони потребители да създаде стабилна база от интересни снимки, което кара още повече хора да пожелаят едно капучино с тяхното име върху чашата.

starbucks

Друг пример за успешна марка, не само на пазара, но и в Instagram e Nike, налагайки слогана си just do it като популярен хаштаг. Ако вашето име не е много впечатляващо или нямате мотивиращ слоган, може да опитате с измисляне на собствена дума.

Бъдете внимателни с броя на хаштаговете, които използвате. Въпреки че Instagram дава възможност да се използват до 30 хаштага, специалисти съветват да се ограничите до 11. Starbucks използва от три до пет хаштага, за да достигне до своите последователи.

И не на последно място, не забравяйте, че добрите хаштагове са кратки. Колкото по-ясни са те, толкова по-добре. Шансът някой да търси в Instagram #ОБожеМойАзСъмНайЩастливияЧовекНаСветаЗащотоГаджетоМиМеИзненадаБезПовод граничи с нула.

#TagTheOtherS

Независимо дали развивате собствения си профил или на компания отбелязването на друг бранд е полезен похват. Ако сте собственик на бар, който предлага популярна марка водка, просто я тагнете на снимката. Ако пък имате не толкова “вълнуващо” работно място, може да отбелязвате марки, които са неизменна част от офисния ви живот. А когато сте на конференция, не пропускайте да отбележите лекторите във вашите постове или сторита. По този начин може да достигнете повече хора, защото част от тяхната аудитория също може да види снимката ви.

Възползвайте се и от силата на инфлуенсърите, които са изградили голямо доверие сред хората в социалните мрежи. Ако те ви включат в своите публикации, ще повишите броя на интеракциите и последователите си. Обикновените потребители са по-склонни да повярват в качествата на дадена марка, ако тя бъде представена от човек, на когото симпатизират, отколкото от реклама.

Така през 2012 г. известният бранд за бижута Tiffany & Co започва кампанията True Love In Pictures. Инициативата кани двойката известни модни блогъри Scott Schuman и Garance Doré да запечатат в Instagram своите любовни преживявания по време на престоя си в Ню Йорк и Париж.

tiffany & co

Освен че кампанията стартира дни преди Свети Валентин, Tiffany & Co създава специален филтър и хаштаг в Instagram, което допълнително засили популярността на инициативата. Красивата идея на True Love In Pictures бързо печели сърцата на милиони двойки, които се включват в кампанията със снимки от личните си романтични моменти.

#IWishMyEyesCouldMakePhotos (напомняме – не използвайте такива хаштагове)

Да си представим следната ситуация: Виждате интересно растение по време на разходката си сред природата. Вдигате телефона и го снимате. Поглеждате снимката и с разочарование установявате, че тя не изглежда така, както очаквате. Това не е фатално. За щастие, можете да избирате измежду много приложения за редактиране на фотосите си. Голямо е разнообразието от филтри, с които можете да подчертаете качествата или да заличите несъвършенствата на снимката.

В следващия материал ще ви дадем няколко предложения за приложения, с които да създадете следващото перфектно изображение.

…а до тогава не спирайте да поствате в Instagram и ни последвайте на www.instagram.com/propr.agency ;)

автор: Ивианна Антонова

86% от хората, които прочетат това, ще научат нещо ново

петък, 12 януари, 2018 от PRoPR

13

Ако четете тази публикация, честито, вие станахте част от нейната идея!

Задавали ли сте си някога въпроса колко често сте били привлечени от статии, които съдържат символа “процент”, намигащ привлекателно от заглавието. Ако отговорът е “доста често” значи информацията по-долу ще ви бъде интересна и надявам се полезна.

Обяснението е много просто. За да достигна до него ще използвам нашето заглавие. За хората, които професионално се занимават с PR, реклама, маркетинг или социология разшифроването му би било лесно и може би очевидно. Но си давам сметка, че обикновеният потребител би казал, че просто му е било интересно, пък и кой не би искал да обогати още малко своите знания.

Истината е, че зад това на пръв поглед обикновено заглавие се крие една, така да се каже, картина, в която социологическите проучвания и PR-ът вървят щастливо ръка за ръка към успеха. А защо и как се случва това предстои да разберем.

Причините за доброто сработване на тези две изключително адекватни за нашето съвремие дисциплини не са малко. Но може би една от най-важните е, че те просто се допълват.

Стабилна основа= здрава сграда

15

Нека започнем оттам, че в полето на социологическия интерес е обществото. Социологията се стреми да го изучава и разбира в неговите разностранни измерения. Как става това? Много просто – чрез всички изследвания, които ни дебнат навсякъде из пространството. Техните резултати, разбира се, не остават просто като един архив, който събира прах някъде. Веднъж събрана, синтезирана и анализирана, информацията се предоставя на всички, които се интересуват от нея.

В този ред на мисли PR специалистите са “редовните клиенти” на социологията. Защото изготвянето на една успешна стратегия изисква методична и систематизирана мисъл, насочена към откриване на начини за въздействие върху останалите. Социологическите проучвания се явяват един полезен и богат източник на информация. Те са стабилната основа, от която започва да се разгръща работата на експертите по комуникация.

Колкото повече, толкова повече

13

Привличането на нови клиенти и задържането на стари е важна и вечна цел на големите компании. Качествените продукти и услуги, както и добрата реклама си остават съществен фактор, които спомага за постигането на тази цел, но това някак не е достатъчно.

Компаниите са поели по различни пътища към постигането на желания ефект. Колкото и да са разнообразни обаче те си и приличат. Тук ключовите и обединяващи думи са промоция, намаление, отстъпка, награда. За никой не е тайна, че редица търговци например предлагат клиентски карти, които служат за намаление на определени стоки. Друга тяхна функция е събирането на точки, които смъкват цената на различни по-скъпи артикули. Приспадането на процент от сметката във вашата клиентска карта, с оглед на бъдещо натрупване и евентуално използване на събраната сума на по-късен етап, звучи също примамливо, нали? Сега може би ви изникват в съзнанието и фрази от реклами на бензиностанции, гласящи “Трупайте точка с всяко зареждане. При събрани 100 точки печелите награда.”

Всички тези трикчета са колкото забавни и привлекателни, толкова и хитри стратегии за стимулиране на продажбите. А къде ли е ролята на социологическите изследвания тук? Нека си представим, че чуем или прочетем за тези “промоции” под една друга форма. Съобщения като: “Заповядайте при нас. Всеки втори наш клиент получава 50% отстъпка от цената.” или “75% от домакините са доволни и предпочитат нашия препарат за почистване на под.” звучат по-примамливо, защото те излагат факти, а не се основават на празни обещания. Идеята, че на някой друг му се е случило, действа на останалите и ги кара да се запитат “ами, защо не бъда аз един от печелившите/доволни клиенти”.

Ето как цифрите от обикновена статистика могат да се окажат сполучлива кукичка. Колкото повече удовлетворени потребители има, толкова повече ще се изкушите да станете част от тях.

С един куршум два заека.. или три

11

Колко често сте срещали в интернет анкети? А колко често сте участвали в тях? Знаем, че социалните мрежи са мястото, където комуникираме, обменяме информация, споделяме мнение, заемаме позиция. Анкетите, допитванията или обикновеното писане на коментар под пост дават съществена информация за потребителя. Неангажиращото участие в проучване за определена марка, крие реален шанс респондентът да бъде заинтригуван от продукта и да пожелае да научи нещо повече за него.

Друг хитър похват е качването на ежедневни анкети, съдържащи един конкретен въпрос на официален сайт, както правят например някои от телевизиите. Приканването на гражданите да вземат позиция по зададения проблем е куршум, който стреля право в целта. В случая целите могат да са три – възможност на потребителите да изкажат мнение, установяване на нагласите им и не на последно място реклама на сайта (попълних анкетата, защо да не разгледам и нещо друго тук?).

Кръгът се затваря

question-mark

В крайна сметка кръгът се затваря. Социологическите изследвания и комуникацията не просто се допълват, но и се завъртат в кръг, в чийто център стои информацията. А нали знаете, “информацията владее ситуацията”.

И ако четете това последно изречение… е, казах ли ви, че символът “процент” намига привлекателно.

автор: Ивианна Божидарова

10 приложения, с които да разнообразите комуникацията си

понеделник, 4 септември, 2017 от PRoPR

В случай че около вас цари комуникационна рутина и всекидневно използвате едни и същи начини за общуване, които вече са ви омръзнали, то има решение за проблема. Разнообразието и интересното общуване са точно там, под носа ви, но вие може би дори не знаете за съществуването им. Има няколко начина, с които да направите комуникацията си по-вълнуваща само с един клик благодарение на едно ново приложение на мобилния ви телефон. Тук има няколко предложения за такива, които биха могли да ви заинтригуват.

apps089787

Future VoIP

FutureNet е първият сайт за социални контакти в света, чрез който можете да печелите пари от вашата онлайн активност. Разширена и напълно функционална платформа на социални медии, чрез която часовете, прекарани в социалните мрежи, престават да бъдат непродуктивни. Future VoIP е интегриран към общността на FutureNet, което го прави идеален комуникативен инструмент за вашия бизнес. С повече от милион потребители по целия свят можете да осъществявате безплатни разговори към всички във FutureNet, както и разговори към всички мобилни и фиксирани номера. Там може да изпращате снимки, музика, видео и гласови съобщения.

Badoo

Това е приложението, което според списание “Wired” се превърна в “масов феномен” на комуникацията и запознанствата. Тук можеш да контактуваш с приятели или да намериш нови такива. Badoo е и най-безопасната социална мрежа за запознанства с повече от 340 млн. души. Има най-добрият процес за потвърждение на самоличност, който премахва максимално възможността от фалшиви профили. Освен това разполага и с опция за откриване на хора на близо.

Wamba

Над 23 млн. души използват Wamba, за да се свързват със старите и да открият нови приятели, с които да общуват, хора, с които да флиртуват, а дори и за да намерят своя партньор. Можете да откриете потребителите, които са във вашия район и да се запознаете с нови хора от вашия град или локацията, където сте на почивка, а Wamba ще ви информира за разстоянието, на което се намирате от другия, но няма да издаде местоположението ви. Получавате известия за нови съобщения, за посетители на вашия профил и за хора, които за заинтригувани от вас на международно ниво – пригоден е за ползване на 17 езика. Освен това сами решавате кога и кой може да вижда личните ви данни, информацията за вас и вашите снимки.

111

Voxer Walkie Talkie Messenger

Voxer Walkie Talkie Messenger е безплатна програма, съчетаваща най-доброто от Live Voice, текст и видео в едно с мощен инструмент за защита на съобщенията – той е единственото уоки-токи приложение, което криптира информацията от край до край. Опцията PTT (Push to talk) предлага аудио на живо. Чрез натискане на един бутон, отсрещната страна ви чува както при радиостанциите. В случай че се чудите какво се случва, ако другото устройство не е онлайн – всички съобщения се запазват за по-късно възпроизвеждане, запазване или споделяне. Voxer синхронизира безпроблемно всичките ви устройства и е наличен и за компютър на web.voxer.com .

Zello Walkie Talkie

Още едно уоки-токи приложение, което може да превърне вашия телефон или таблет в радиостанция с (PTT) приложение. Можете да говорите с контактите си лично или да участвате в общи дебати като предавате на звук в реално време с високо качество по обществени и лични канали за до 2500 участника. Можете да изберете хардуерен РТТ бутон, Bluetooth хендсфри (при определени телефони) и да зададете текстов статус, сигнал за повикване или звуково уведомление.

Tango

Освен приложение за комуникация, което осигурява изпращане и получаване на текстове, стикери, снимки, видео, аудио и съобщенията за местоположението безплатно, Tango е и развличащо приложение. По време на видео разговор потребителите могат да изпращат стикери, да добавят филтри, както и да играят игри с отсрещната страна.

333

Talkatone

Най-добрият вариант за замяна на вашия мобилен телефон, безплатни обаждания и текст е Talkatone. Услугата е безплатна дори ако получателят не е инсталирал приложението Talkatone, което го отличава от други подобни приложения. Работи на международно ниво и позволява да провеждате разговори докато пътувате, без да плащате за скъпи международни минути. Talkatone може също да превърне всеки iPad или iPod touch в мобилен телефон.

IM+

За хората с профили във всяка услуга, IM+ може да бъде решението. Това приложение ви позволява да изпращате и да получавате моментни съобщения от голям брой услуги. Ако имате профили в Google, AIM, Twitter, ICQ, Yahoo, Facebook, Live, Jabber и др., можете да ги добавите към IM+ и да чатите от едно приложение. Така можете да опростите живота си и да не се затрупвате с куп известия от всеки профил в социалните си мрежи.

Vippie

Приложението превръща вашият телефонен номер във вашето ID. Онези от контактите ви, които вече са потребители Vippie, се откриват автоматично от системата и с тях общувате напълно безплатно. За обаждания на стационарни и мобилни номера, които не са част от Vippie общността, могат да се използват планове за минути или опцията “pay as you go”, предлагаща атрактивни цени, които са много по-ниски от тези на мобилните опратори. За потребителите на Vippie има безплатен личен и групов чат, аудио и видео разговори с HD качество, кратки видеоклипове, аудио записи, снимки, споделяне на местоположение, PUSH уведомления и гласова поща с доставка на електронна поща.

222

WeChat

WeChat е най-популярното приложение в Китай, което е близо 700 милиона потребители. То предлага обичайните функции на приложението за съобщения, като споделяне на снимки или видео и гласови повиквания. С WeChat обаче получавате и функции като „Friend Radar“, „People Nearby“ и „Shake“, които помагат да намерите приятели.

След многобройни разработки на редакторите на приложения и новосъздадените такива, светът на комуникацията е много по-богат, разнообразен и интересен. Всеки може да намери вариант, подхождащ на нуждите и изискванията за своето общуване само за сметка на няколко клика.

Автор: Жанет Джелатска

Older Posts »