Кампанията на „Четири лапи“ “Осинови.ме” влиза в метрото!


Мащабната кампания на организацията за защита на животните “Четири лапи” за популяризиране на отговорното отношение към домашните любимци и бездомните животни Осинови.ме влиза в софийското метро с нов акцент – търсене на дом за пет животни, претърпели тежки травми.

Благодарение на партньорството със Столична община и “Метрополитен” гражданите в столицата ще имат възможността да се запознаят с кампанията и с кучетата Фелисити, Леа, Рафи и котетата Борис и Мъркоран – спасени от лекарите на “Четири лапи” след тежки инциденти и получили втори шанс за живот, но все още в очакване на свое ново семейство.

“Голяма част от попадналите на улицата животни стават жертва на инциденти или човешка жестокост. Ежегодно помагаме на стотици такива кучета и котки. Въпреки травмите и уврежданията си, те биха били не по-малко добри и верни приятели, отколкото всяко друго животно, и също заслужават шанс за по-добър живот,“ категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи“. „Силно се надяваме благодарение на партньорството си със Столична община да намерим стопани, които ще им го осигурят, а наблюденията ни са, че все повече стават семействата, готови да отворят дома си за животни с увреждания.”

Новите посланици на кампанията ще “разказват” за своята съдба от постери на спирките “Сердика”, “СУ „Св. Кл. Охридски“”, “Лъвов мост”, “НДК”, “Европейски съюз” и “Джеймс Баучер”, а посредством QR код всеки може да получи допълнителна информация за тях, или да подаде форма за осиновяване.

Историите на спасените от „Четири лапи“ кучета и котета са тъжни, но са и пример – за тяхната жажда за живот, за усилията на замесените в тяхното спасяване, а и за надеждата за щастливия край при намирането на дом. Преживяното от животни като Рафи трогват, но и предизвикват размисъл. Неговата история може да бъде припозната като историята на хиляди други кучета, развъждани нерегламентирано и неправилно и след това изоставяни на произвола на съдбата.

Рафи е един от най-тежките случаи на пострадало бездомно животно, с които екипът на „Четири лапи“ се е сблъсквал в желанието си да спаси живот. През първата година от живота си Рафи е видял само болка. Той е порода Турски Кангал – рядко срещано, грациозно и внушително по размер куче, което придоби широка популярност напоследък и представлява особен интерес за незаконните развъдчици. Закупен от съмнителен развъдник, той проявява признаци на генетично заболяване, вследствие на което получава изкривявания на костите и изменение на задните крайници, причиняващо неописуема болка.
Не след дълго, Рафи се озовава изоставен от “собственика си” на… сметище, където обезводнен, отслабнал и полужив е намерен от състрадателни хора. Единственият шанс за неговото оцеляване се оказва уникална за България серия от скъпи операции. Така нежният гигант се озовава под опеката на „Четири лапи“, а историята му трогва хиляди и непосилната на пръв поглед сума за операциите и продължителното му лечение след тях е събрана за броени дни. След лечение, продължило повече от година, Рафи е по-добре и, за да затворим “кръга на щастието”, трябва да намери своя човек!

Допълнителна информация:

„Четири лапи“ е международна неправителствена организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 15 страни, сред които и България.

“Четири лапи” работи и в посока популяризиране на хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки край гр.Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, спасяването на лъвовете от Разградския зоопарк, усилията дейностите на Зоополицията да бъдат по-ефективни и особено с работата си в помощ на бездомните животни. За последните 10 години организацията е помогнала на над 40 хиляди кучета и котки от цялата страна чрез лечение, намиране на дом и кастрация. Част от дейностите на организация в помощ на бездомните животни е и информационна кампания “Осинови.ме”.