Малък ръст на населението у нас, което стартира собствен бизнес


Докладът на GEM България ще бъде официално представен този петък

През 2016 г. нивото на предприемаческата активност в начална фаза у нас се покачава с 1,3% спрямо 2015 г., разкрива проучването на българското представителство на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM). Целият доклад с препоръки ще бъде представен на втората годишна национална конференция на GEM България под мотото “Предприемачеството: Път към позитивна промяна”, организирана съвместно с в. “Капитал”. Събитието ще се състои на 20 октомври от 14:00 ч. в Дома на Европа.

Данните от миналогодишния доклад на GEM България показват, че степента на предприемаческата активност в начална фаза (ПАНФ) е била 3,5% за 2015 г. “Този индикатор е един от ключовите по методологията на глобалната организация. Той измерва дела на пълнолетно население (на възраст 18-64 години), който е в процес на стартиране или скоро е стартирал бизнес. В него са включени лицата, които са въвлечени в процеса на предприемаческа активност.”, уточнават проф. Венета Андонова (Universidad de los Andes) и Мира Кръстева, член на борда на GEM, които ще представят проучването по време на конференцията.

През 2016 г. този показател вече е 4,8%, което включва 2,6% от пълнолетното население, ангажирано възникващи предприемачески начинания, и още 2,2% нови собственици на бизнес. Въпреки ръста на годишна база, тези стойности остават сред най-ниските в света. Интересно е обаче че независимо от много ниските нива на предприемачество в начална фаза в България, сравнително голям процент от тези предприемачески инициативи успяват да оцелеят достатъчно дълго, за да станат утвърден бизнес, за което свидетелства друг индикатор, който изследва GEM.

Целта на доклада на GEM е да предостави на създателите на политики, на бизнес лидерите и на други заинтересовани лица анализи и препоръки, които да им помогнат да приложат конкретни, практични и целеви мерки в своята сфера. “Икономиката не може да повиши качеството и количеството на потенциалните предприемачи без устойчивото подобряване на средата.”, споделят от организацията.

По време на конференцията Георг Рааб от Генерална дирекция “Растеж” на Европейската комисия, Илва Скугберг от “Шведския предприемачески форум”, Диана Николаева от Ernst&Young България и Искрен Кръстев, председател на GEM България, ще се представят различни теми, пряко свързани с предприемачеството, факторите, които възпрепятстват развитието на средата и тези, които работят и трябва да се насърчават.

Годишната конференция на GEM България се организира съвместно с в. “Капитал”. Институционален партньор на събитието е Представителството на Европейската комисия в България. Партньори на събитието са Ernst&Young България и Superhosting, а на доклада – JEREMIE Bulgaria.

След конференцията ще се състоят и Годишните награди за предприемачество на GEM България. За втора поредна година ще бъдат отличени организациите, екипите и личностите с положителен принос към предприемаческата екосистема в няколко категории: Социално предприемачество; Институционален инструмент/ инициатива/ проект, оказали значително положително въздействие върху екосистемата; Успешно партньорство (публично-частно-неправителствен сектор); Завръщане на годината; Медиен продукт с отношение към предприемачеството; Инициатива в неправителствения сектор, подкрепяща предприемачеството; Цялостен принос за предприемаческата екосистема.

Повече информация за присъствие на конференцията може да намерите тук: http://www.2017.gemorg.bg/

Представителите на медиите, които имат желание да се регистрират, трябва да изпратят имейл на pr@pr-o-pr.com или да се обадят на тел. 0884 507 257 до 19 октомври в 14:00 ч.