5 предприемачи спечелиха бизнес пътуване в Швейцария по проект на CEED България


Събитието на CEED България CSR Demo Day се проведе в края на миналия месец в София. На него бяха представени най-добрите проекти, свързани с корпоративната социална отговорност. Те бяха избрани по време на серия от безплатни обучения на тема бизнес развитие и CSR, в които се включиха над 200 малки и средни предприятия. 22-ма участници представиха идеите си пред експерти, инвеститори и представители на бизнеса от Швейцария и България, а журито избра 5-ма от тях, които получиха безплатно бизнес пътуване до Швейцария за обмен на опит.

Участниците имаха на разположение 8 минути да представят проекта си и да отговорят на въпросите на журито в състав Себастиян Фрю, SIFE; Майкъл Байър, SIFE; Александър Терзийски, NEVEQ; Румен Илиев, LAUNCHub, Дарина Георгиева, Българска мрежа на Глобалния Договор на ООН и Елица Баракова, Фондация Bcause. Въпреки конкуренцията, през целия ден участниците подкрепяха колегите си и обмениха ценен опит и контакти помежду си. В края на деня журито заседава повече от час. При награждаването негови представители споделиха, че изборът е бил труден и че те биха излъчили повече от 5-ма победители.

На церемонията по награждаването бяха отличени проектите:

Winetours.bg
Winetours.bg е първият онлайн пътеводител за винен туризъм в България, който обединява всички винарски обекти, отворени за посещения от туристи. Идеята е на Гергана Тодорова, а целта й е да провокира интерес към виното и винените региони и да увеличи пътуванията към винени обекти в България.

Diva Care
Невен Боянов впечатли журито със своя проект Diva Care. Той е насочен към решаването на проблеми след операция на рак на гърдата и усложнения като лимфедема за хора, които нямат достъп до професионални услуги. DivaCare е облачно-базираната, посредническа система, която свързва пациента и лекарите в реално време.

Darvenitsa
Проектът Darvenitsa се ръководи съвместно от Станислав Иванов и Мартина Иванова. Бизнесът се заминава с производството на продукти от дърво, предназначени за деца – детски площадки, игри, люлки. Предлагат се продукти, които растат и се развиват с малчуганите, променят своя дизайн и сложност с годините и не стоят забравени, а се реставрират и се връщат отново в употреба.

Via Pontica
Ина Агафонова представи своя проект Via Pontica. Той се състои в екстензивно отглеждане на различни видове риба в рибовъдно стопанство на Бургас и е съчетано с нишов екологичен туризъм (наблюдение на птици). Реализира се от 2015 г. и вече е валидиран от продажбата на първата партида риба след 1,5 годишен цикъл на растеж.

Volontime
Габриела Пресолска е основател на Volontime – официална платформа за доброволчество, CSR и дарителство. Социалната мрежа включва подкрепяне на каузи, участие в регулярни събития за доброволчество в рамките на обществени и частни инициативи, осъществяване на дарения към хора и институции в нужда и развиване на корпоративна социална отговорност. Всички каузи, събития, дарения, КСО и техните ефекти са видими за широката аудитория.

В края на месец септември CEED България ще организира конференция в София. Събитието ще има за цел да изгради платформа за обмен на опит с други представители на бизнеса, както и да подобри устойчивостта и конкуретоспособността на малките и средни предприятия в България.

Снимки от събитието може да видите ТУК