Огнян Траянов: “Изборът на професия трябва да бъде отговорен и информиран”


“Изборът на професия трябва да бъде отговорен и информиран. За целта на децата е необходимо да се даде възможност да се запознаят с различни професии и да разпознаят своя бъдещ път за реализация”, каза Огнян Траянов, председател на националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на „ТехноЛогика” ЕАД, по време на откриването на “Детски базар на професиите”. “Виждаме, че над половината от завършилите висше образование не работят по специалността си. Това е загубен личен ресурс, но се отразява и на обществото, защото в тези години от развитието си младежите не са се реализирали. Това е, защото не са се подготвили по най-добрия начин”, допълни той

Базарът се провежда за втора поредна година и е част от проекта “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Събитието ще продължи два дни – 25 и 26 ноември, от 10:00 до 16:00 ч., в Националния дворец на културата.

“Реалният достъп на децата до професиите липсва в училищата, а чрез този проект се дава възможност те да се запознаят с различните видове специалности, да бъдат активни, да участват, да питат, да се докоснат до професиите в истинския свят и къде другаде може да се случи това, ако не в самите компании. Там те научават интересните неща за професиите, но също така научават за предизвикателствата и трудностите”, каза Антоанета Йовчева, чиито две дъщери вече 4 година са част от “Гордея се с труда на моите родители”.

“Детския базар на професиите” среща подрастващите с инженер, писател, ветеринар, актьор, фармацевт и още много други специалисти, които разказват за своя опит и за особеностите на професиите си. “Искам да срещна много нови и интересни за мен непознати професии и с нетърпение очаквам да видя професията на геолога и инженера. А като порасна искам да стана ветеринар.”, сподели 8-годишният Георги, който участва в проекта за втора година.

“Проектът „Гордея се с труда на моите родители“ отговаря на ценностите и корпоративната култура на компанията ни. Оценяваме участието си като много полезно за децата, техните родители и организационния екип. Обмяната на опит с други компании, в които проектът се реализира от няколко години, беше един от най-важните елементи. Приятно е да се работи с колеги, осъзнали социалната отговорност към обществото и бъдещето”, казаха от Фесто Производство ЕООД, които за първа година се включиха в проекта.

И през двата дни децата ще могат да посетят практически кътове, където чрез интерактивни демонстрации и работилници ще се запознаят със същността на различни професии. Посещението на щандовете е подходящо за деца над 7-годишна възраст.

Днес (25 ноември) лекциите на базара са запазени за училища, заявили участието си за първия ден от събитието. Презентациите на професионалистите утре (26 ноември) са отворени за всички ученици над 10-годишна възраст и родители. Те ще се проведат в пространствата от двете страни на Мраморното фоайе на НДК, а пълната програма може да видите тук.

Снимки от откриването на „Детски базар на професиите“ може да намерите тук.