Олимпийските ни състезатели по спортна стрелба се включват в турнира “Софарма 2016”


Олимпийските състезатели по спортна стрелба Антон Ризов, Самуил Донков и Антоанета Бонева ще бъдат сред участниците в тазгодишното издание на турнира “Софарма 2016”. За спортното събитие участие са заявили над 70 стрелци от цяла България. Надпреварата ще носи точки на участниците за покриване на нормативите за участие в Европейското първенство по стрелба в Марибор, Словения.

Състезанието по стрелба с пневматично оръжие ще се проведе от 10 до 12 ноември в стрелкови комплекс “Гео Милев” в София. За втора поредна година фармацевтична компания “Софарма” АД съвместно със стрелкови клуб “Левски-Софарма” организират турнира, който има за цел да покаже, че спортът е един от начините да се изгради свободно от зависимости общество с висока здравна култура.

“Турнирът “Софарма” е важен за всички, които биха могли да покрият норматив за европейското първенство, освен това в подготвителния сезон е от значение да имаме повече стартове, за да се трупа опит. Аз лично участвам в тези турнири, за да свикна с новия пистолет и да си доизградя модела на стрелба”, каза за турнира олимпийската състезателка Антоанета Бонева. „За стрелбата е много важно да се популяризира, за да може този спорт да има бъдеще и децата да се запалят да тренират, а това се случва именно чрез турнири като този“, допълни тя.

Надпреварата ще събере стрелците с пистолет и пушка при мъже, жени, юноши и девойки. В нея ще се включат още българските олимпийци Антон Ризов, Самуил Донков и Антоанета Бонева, които участваха в турнира “Софарма” през 2015 г. Тогава европейският шампион Антон Ризов спечели титлата при стрелците с пушка, а Самуил Донков и Антоанета Бонева си тръгнаха със злато на пистолет.

Стрелбата с пистолет започва на 11 ноември, петък, а борбата за медалите в стрелбата с пушка ще бъде на 12 ноември, събота. За тазгодишното издание на стрелковия турнир “Софарма 2016”, вече са заявили участие над 70 състезатели от 14 клуба от цялата страна. Клубовете, чиито спортисти ще се борят за призовите места, са: ЦСКА и “Левски-Софарма” от София, “АП Спорт” и “Етър-100” от Велико Търново, “Севтополис” (Казанлък), “Стрелба” (Варна), “Тракия” (Пловдив), “Дунав” (Русе), “Снайпер 92” (Силистра), “Светкавица” (Търговище), “Санел” (Сандански), “Пирин” (Благоевград) и “Калоян Ив” (Перник).

На 11 ноември от 18:30 ч. в стрелковия комплекс “Гео Милев” за втора година се организира турнира за медии “Не-Димящи дула” с подкрепата на Tabex®. Журналистите ще премерят сили в стрелбата и ще проверят кой сред тях е най-добър с пневматичното оръжие. За да им помогнат, така както Tabex® помага на пушачите в борбата с тютюопушенето, до тях ще застанат най-добрите български стрелкини Мария Гроздева и Антоанета Бонева. Целта на този турнир е представителите на медиите да покажат на обществото, че вредният навик може да бъде преборен, чрез активно спортуване и здравословен начин на живот.