Четири театъра се обединяват за втори път в кампанията „Месец на театъра“


За втора поредна година Театър Българска армия, Театър София, Малък Градски Театър Зад канала, а от този сезон и Младежки театър Николай Бинев, се обединяват в кампанията Месец на театъра по инициатива на сайта LoveTheater.bg. Тя стартира на 27 март и ще продължи до края на април. Повод за избора на тази дата е Международният ден на театъра.

С тази кампания и чрез своята мисия LoveTheater.bg иска да предаде любовта към театъра на възможно най-широка аудитория. „Целта ни е да покажем, че не е нужно да има специален ден като Международния ден на театъра, който да ни заведе до храма на Мелпомена“, казват от екипа. Основна идея на включилите се театри и LoveTheater.bg е въвличането на младите хора в изкуството и разпалването на любовта им към него, защото те са бъдещата публика.

Първата стъпка в тази посока беше успешната миналогодишна кампания, през която се публикуваха любопитни материали за театралния живот у нас, проведоха се много игри с награди, които да увеличат интереса към изкуството, а кулминацията беше конкурс за есе, в който взеха участие над 30 души, влюбени в театъра.

Тази година конкурсът за есе е на тема Какъв ще е светът, ако няма театър?. Актуалността на проблемите, развиващи се около театъра, накара организаторите да изберат точно това заглавие, за да разберат гледната точка на мислещите и загрижени млади хора. Всички желаещи могат да изпратят своите текстове до 17 април на имейл konkurs@lovetheater.bg. Наградата за трите най-добри есета е обиколка в четирите театъра, където победителите ще имат възможност да се запознаят с актьорите и да видят как се развива сценичното изкуство. Те ще получат също и годишна карта за посещение в четирите театъра, а текстовете им ще бъдат публикувани в сайта.

Предложението на театрите в рамките на кампанията е свързано с промоционални цени на билетите от 8 лв. на някои от постановките им. В Театър София през месеца публиката може да гледа на специлната цена Ревизор, Ние сме вечни!, Скачай! и Сватбата на дребния буржоа. Младежки театър представя Вятърът в тополите, Любовна песен и Кухнята. В Малък градски театър зрителите могат да закупят билети по 8 лв. за Лодка в гората, Канкун и Лив Щайн, а в Театър Българска армия“ – „В полите на Витоша“ и „Отело“.

Във второто издание на Месец на театъра ще се проведе и инициативата Мостът между поколенията – уъркшоп за деца в Младежки театър Николай Бинев и Театър София, по време на който участниците ще рисуват на тема Изкуство за малки и големи. Жури ще определи най-добрите рисунки, които ще бъдат окачени в Дома за ветерани на изкуството и културата в София.

По-порасналите почитатели на театъра ще имат възможност да опишат своите преживявания от салоните на театрите партньори в кратко ревю и да го споделят във Facebook с хаштаг #МесецНаТеатъра. Най-добрите текстове ще бъдат публикувани в LoveTheater.bg.

Партньорите на кампанията са приготвили и още изненади – ако зрител закупи билети в четирите театъра в рамките на месеца, получава специална награда, която ще се връчи на събитие за края на кампанията.

Зa LoveTheater.bg:

LoveTheater.bg е сайт, посветен на театъра, в който читателите могат да намерят ревюта на постановки, последните новости за сцената в София и страната, интервюта с утвърдени и изгряващи творци, любопитни материали, свързани с изкуството, и много други. Сайтът стартира в началото на 2015 г. с основната идея да предаде любовта към сценичното изкуство, която изпитва екипът, на възможно най-много хора.

За допълнителна информация:


Мирена Керезова
Главен редактор 


LoveTheater.bg

E: mirena@lovetheater.bg

M: 088 507 257