Интерактивни графити карат софиянци да пътуват във времето през подлез на Ботевградско шосе


Инициативата ПОдЛЕЗНО отново разкрасява града

 

София ще се сдобие с още един преобразен подлез от неформалната група ПОдЛЕЗНО. Подземният пасаж на бул. „Ботевградско шосе” и ул. „Александър Екзарх” в кв. „Подуяне” е под надслов „Интерактивни графити – пътуване във времето”. Реализирането му започна на 17 октомври, след като групата младежи се класираха сред победителите на конкурса „Направи си сам София”.

По-голямата част от графитите вече са готови, а през следващия уикенд – 23 и 24 октомври, е планирано да бъдат напълно финализирани. В работата по подлеза участват 18 графити артисти от София и страната. В подбора на графитите на тема „Пътуване във времето” се акцентира върху визуални изображения, които да превърнат издраскания подлез в интерактивно пространство за снимки и усмивки.  Артистите предлагат креативни интерпретации на зададената тема, които включват както футуристични абстракции, така и исторически препратки към Стара София и народните традиции.

DSC_7274За да променят подлеза, графити артистите ще използват общо 400 флакона спрей, които по-късно ще бъдат превърнати в интересни декоративни елементи и подаръци. Самите спрейове са осигурени от Trip House Graffiti Shop, а голяма част от използваните фасадни бои са дарение от „Оргахим”.

Кулминацията в подземното пространство са два графита с индиански мотиви, изпълнени с флуоресцентни спрейове. Осветлението в тази част на подлеза е сменено с луминисцентни пури с UV-светлина, които създават впечатляващи отблясъци върху стените.

Проектът „Интерактивни графити – пътуване във времето” е един от трите, победили в конкурса „Направи си сам София”, организиран от Столична община и сдружение „Трансформатори”. В състезанието бяга предложени 23 локации – открити обществени пространства, които имат нужда от творчески идеи за нова визия и функция. Първите 3 проекта, избрани чрез онлайн гласуване, получиха финансиране до 5000 лв. за тяхната реализация. Другите два победителя са „Стъпи си на играта” и „Лагера и приятели”.

DSC_7385Каузата на ПОдЛЕЗНО е да превърнат неприветливите подземни пасажи в нестандартно и приятно градско пространство и младежите следват тази мисия и в предишните си два проекта. През 2014 г. те успешно разкрасиха подлеза под бул. “Цариградско шосе” при ул. “Загоре”. В него минувачите и днес се радват на монтирани пейки и артистични табла от естествени материали с гледки от природата и развлекателните дейности в парка. Лятото на 2015 те реализираха и втория си проект – „Музикален подлез” под бул. „Цариградско шосе”, до ул. „Александър Жендов”. Там минувачите са предизвикани с музикални асоциации от боядисаните като клавиши на пиано стъпала, декоративни тонколони и аудио касети, тематични графити и монтираният иновативен музикален инструмент „оргафон“.

ПОдЛЕЗНО е неформална инициатива на група младежи, които се обединяват през 2013 по време на форума “Идеите – това сме ние 2″. Бъдещите планове на екипа включват разширяване на обхвата на инициативите си чрез реализация на проекти извън София. Те планират да регистрират неправителствена организация, което да им даде шанс за повече и по-големи изяви.