Лен Хоменюк: Благодарен съм на всички, които ни подкрепяха в битката за справедливост


Photo-Portrait_Len_Homeniuk-5869_60_350x400Близо три месеца след като бе арестуван в България с червена бюлетина на Интерпол по недоказани обвинения от страна на Киргизстан, Ленард Хоменюк е напълно свободен да се прибере обратно в САЩ. Решението на Видинския окръжен съд от 7 октомври да не екстрадира 68-годишния геолог не бе обжалвано в дадения 7-дневен срок и остава финално.

“Изключително благодарен съм на всички, които ни подкрепяха в тази нелека битка за справедливост. Семейството ми, приятели, дори напълно непознати – имаше толкова много хора, които вложиха усилия и цялата си страст до приключването на казуса”, каза Хоменюк.

Един от най-големите приоритети пред Лен и семейството му остава отменянето на червената бюлетина от Интерпол. Самият Хоменюк продължава да проявява желание да сътрудничи на киргизките власти, стига те да гарантират, че правата му няма да бъдат нарушавани повече.

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста от 2004 г до пенсионирането си през 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор.

Съпругата на Хоменюк Марина Стивънс заяви, че след завръщането си в САЩ планира да работи с различни международни неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на Интерпол.

“Ще вложа цялата си енергия лично, докато видя, че се случва някаква реформа там. За да не бъдат поставяни добронамерените държави като България в ситуацията да нарушават нечии права в опита си да осигурят правосъдие”, казва тя и допълва, че ако системата на Интерпол бъде оптимизирана, то няма да е нужно да се коригират системите във всички държави.

По данни на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) има сериозно увеличение на издадените червени бюлетини през последните години – през 2012 г. те са били над 8000, като ръстът спрямо 2008 година е над 160%. За сравнение, през 2005 г. по данни на Интерпол са издадени малко над 2300 бюлетини.

“Начинът, по който функционира системата на Интерпол за червената бюлетина, и начините, по които може да се злоупотребява с нея, дават възможност за разбиването на животите на много невинни хора. Въпреки че съм наясно, че подобна система трябва да съществува, сегашната очевидно не работи”, смята Марина Стивънс. Според нея трябва да има механизъм, в рамките на който Интерпол да носи отговорност за червените бюлетини.