Българският съд отказа екстрадицията на Лен Хоменюк в Киргизстан


Photo-Portrait_Len_Homeniuk-5869_60_350x400България няма да екстрадира Лен Хоменюк в Киргизстан. Видинският окръжен съд остави без уважение молбата на бившата съветска република да екстрадира канадско-американския геолог, който бе задържан у нас в края на юли с червена бюлетина от Интерпол.

Съдиите мотивираха решението си с посочените и от защитата на Хоменюк липса на двустранно споразумение за екстрадиране между България и Киргизстан или потвърдена взаимност от страна на Министъра на правосъдието. Като основание за отказ бе намерено и това, че Киргизката върховна прокуратура не е доказала изтекла ли е или не давността на предполагаемото престъпление според Наказателния кодекс на Киргизстан. Беше взет под внимание и проблемът с неравното третиране на подсъдимите по воденото в азиатската страна разследване за корупция.

“Доволен съм от решението и изхода на целия този дълъг процес. Все пак, аз съм невинен – никога не е имало подкупи нито каквато и да било друга форма на корупция. Благодаря на българския съд, че не изпълни искането на една държава, която дълги години показва, че няма никакво уважение към правото на справедлив съдебен процес и човешките права”, каза самият Хоменюк след като решението на съдиите бе официално обявено.

По време на самото заседание прокурорът по делото обърна внимание, че е задължение на молещата страна е да докаже вина на исканото лице. Това обаче не е направено, затова екстрадиция не би могла да бъде допусната. “Намирам, че не са налице законови предпостравки по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест Ленард Хоменюк да бъде екстрадиран”, каза прокурорът по делото.

Предисторията по казуса:

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Искането за екстрадиция на Хоменюк от страна на киргизките власти пристига у нас на 20 август 2015 г. Там обаче няма представени данни дали понастоящем срещу Лен се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия.

До решението Лен да остане под домашен арест в София се стига след няколко заседания на съдилища във Видин и София. Първо, на 29 юли Видинският съд отказва пускане под гаранция, понеже се смята, че има риск Лен да напусне страната, защото няма никаква връзка с България. По-късно, на 7 август, е прието искането да се промени мярката за неотклонение на домашен арест.

Късно вечерта на 24 август обаче, без предупреждение, Лен е отведен от апартамента в София, където е под домашен арест, и е откаран в затвора, а на следващия ден е прехвърлен в ареста във Видин.

В заседанието си на 27 септември Окръжен съд – Видин потвърждава, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти. Съдът им дава срок до 10 септември да предоставят част от исканите от защитата доказателства, с които да подкрепят твърденията си за наличие на корупция. След закрито заседание на съда насроченото за 16 септември ново изслушване отново е отложено за 7 октомври. В заседание на Видинския съд на 16 септември Лен Хоменюк е освободен под гаранция.