Киргизстан отново не съдейства на българския съд, пак не изпрати доказателства за вина на Лен Хоменюк


Киргизстан за пореден път възпрепятства българския съд в хода на делото за екстрадиция на Лен Хоменюк. Прокуратурата в бившата съветска република трябваше да предостави допълнителни документи и разяснения по казуса, но отново подаде непълна или вече изпращана информация. Въпреки това съдът няма да отложи заседанието по искането за екстрадиция на канадско-американския геолог и то ще се проведе по план в сряда, 7 октомври от 13.30 ч. във Видин.

Хоменюк бе задържан у нас на 27 юли заради червена бюлетина от Интерпол по искане на Киргизстан. Властите там обаче продължават да не привеждат доказателства за извършени от него престъпни действия, които са изискани от българския съд.

Въпреки че Видинският съд удължи допълнително срока за предоставяне на документи по делото, киргизстанските власти са изпратили единствено документи, които съдът вече има. Голяма част от тях са били на английски и руски език, макар да има изискване те да бъдат предоставени на български. Освен това, киргизката страна изрично е посочила, че няма да изпраща повече документи.

В средата на септември Видинският съд пусна Хоменюк под гаранция, след като той прекара 54 дни в затвора и под домашен арест. Според решението на съдиите от 16 септември цялото производство се бави по вина на Киргизстан и не се дължи на недобросъвестно поведение от страна на 68-годишният канадско-американски гражданин.

Изтеглете целия текст заедно с предисторията по казуса в .PDF или в .doc.