Лен Хоменюк: Притеснявам се, че мога да бъда измъчван в Киргизстан


Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

Задържаният у нас в края на юли канадско-американски геолог Лен Хоменюк е силно притеснен от възможността, при евентуална екстрадиция в Киргизстан, да не получи справедлив процес и дори да стане жертва на мъчения в затвора в бившата съветска република. Той сподели опасенията си в интервю за предаването “Преди всички“ на БНР, като подчерта, че проблемът е чисто политически.

“Киргизстан е изключително проблемна държава по отношение на спазването на човешките права – има много доклади, че в затворите им се измъчват хора, че не се предоставят лекарства, че правната им система е силно зависима от политиците в страната”, каза Хоменюк. В момента той очаква следващото заседание по делото му за екстрадиция заради издадена червена бюлетина от Интерпол по искане на Киргизстан по обвинение в “участие в корупция”.

Лен Хоменюк е бивш изпълнителен директор на канадската минна компания Centerra Gold и от тази си позиция ръководи проекта за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор, до пенсионирането си през 2008 г. Според Лен киргизките власти отново се опитват да предоговорят условията за тази мина, като чрез обвиненията срещу него притискат сегашното ръководство на компанията.

“Преди седмици министърът на правосъдието даде писмено становище, че няма условия за реципрочност, но киргизките власти смениха тактиката и решиха да искат екстрадирането ми на базата на Конвенцията на ООН срещу корупцията”, обърна внимание 68-годишният Лен. В допълнение към това, давността на действията, по който той е обвиняван, вече е изтекла и всички обвиненията към киргизстански граждани са отхвърлени от местния съд.

Хоменюк подчерта, златната мина е огромен актив за киргизката икономика и генерира около 30% от БВП на страната. Той е категоричен, че докато той е ръководил компанията, не са били извършвани абсолютно никакви престъпления. Самата сделка по преструктурирането на мината е била под наблюдението на Европейската банка за възстановяване и развитие, а Международния валутен фонд е консултирал всеки етап от процеса.

Канадско-американския гражданин каза още пред БНР, че семейството му вече обжалва червената бюлетина пред Интерпол и се надява това обжалване да завърши с успех за него.

Следващото заседание по делото за екстрадицията на Хоменюк е насрочено за 7 октомври. То бе отлагано няколко пъти заради непредоставянето на достатъчно документи от страна на Киргизстан, които бяха изискани от българския съд. На 16 септември Лен бе пуснат под гаранция, заради забавянето на производството по вина на бившата съветска република.

Междувременно канадският вестник The Globe and Mail публикува статия, в която се обръща внимание на критиките от множество организации към Интерпол, че допуска репресивни или корумпирани правителства – като Венецуела, Русия и Иран, да злоупотребяват с издаването на червени бюлетини.

Според цитирано от вестника проучване на Международния консорциум на разследващите журналисти oт 7600 червени бюлетини издадени от декември 2010 г. до сега, около 2200 от тях са от държави, определени от неправителствената организацията Freedom House като страни със „строги ограничения върху политическите права и гражданските свободи.“ Почти половината от бюлетините са от държави оценени като „корумпирани” според индекса за корупция на международната организация “Прозрачност без граници”.

Допълнителна информация:

Десислава Григорова
PRoPR Агенция
E: desi@pr-o-pr.com
M: 0882 269 782