Българският съд пусна Лен Хоменюк под гаранция


Николай Кобляков подкрепи Лен в изказване на официалната си файсбук страница

Окръжен съд – Видин промени мярката за неотклонение на Лен Хоменюк от домашен арест на парична гаранция. Извънредното изслушване бе проведено след повторното отлагане на делото за екстрадиция на Лен и насрочването му за 7 октомври. До отлагането се стигна заради непредоставянето на достатъчно документи от страна на Киргизстан, които бяха изискани от българския съд.

Хоменюк бе задържан у нас на 27 юли заради червена бюлетина от Интерпол по искане на бившата съветска република. Според съдиите обаче производството се бави по вина на молещата държава и не се дължи на недобросъвестно поведение от страна на 68-годишният канадско-американски гражданин. Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

По време на изслушването Лен Хоменюк заяви, че през последните близо 2 месеца е показал голямото си уважение към съдебния процес. „Не бих си позволил да утежня положението си, защото за мен е важно колкото може по-бързо всички обвинения да приключат и да изчистя името си и това на моето семейство“, каза той в съдебната зала. Прокурорът по делото заяви, че подкрепя искането за по-лека мярка за неотклонение заради „безупречното процесуално поведение“ на Хоменюк и нуждата му от специални медицински грижи.

Припомняме, че на закрито заседание в понеделник Видинският съд даде допълнителен срок на киргизката прокуратура да изпрати всички изискани документи по делото за екстрадиция. От Киргизстан не доказват, че не е изтекла 10-годишната абсолютна давност на предполагаемите престъпления, в които е обвиняван Хоменюк.

Междувременно международния активист за човешките права Николай Кобляков, се застъпи за Лен Хоменюк в официално изявление на фейсбук страницата си. Кобляков написа до своите последователи, че следи случая на Хоменюк и отправи призив за негова подкрепа.“Призовавам за правосъдие и честен съдебен процес и вярвам, че Лен Хоменюк и неговото семейство ще бъдат силни и ще дочакат щастливата развръзка на случая само след няколко седмици.”, пише Кобляков.

Френско-руският гражданин беше задържан миналата година в България след издаване на червена бюлетина от Интерпол по искане на Русия. След почти 3 месеца престой в България съдът постанови, че няма да уважи искането и Николай Кобляков няма да бъде екстрадиран в Русия.

Предисторията по казуса Лен Хоменюк:

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Искането за екстрадиция на Хоменюк от страна на киргизките власти пристига у нас на 20 август 2015 г. Там обаче няма представени данни дали понастоящем срещу Лен се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия.

До решението Лен да остане под домашен арест в София се стига след няколко заседания на съдилища във Видин и София. Първо, на 29 юли Видинският съд отказва пускане под гаранция, понеже се смята, че има риск Лен да напусне страната, защото няма никаква връзка с България. По-късно, на 7 август, е прието искането да се промени мярката за неотклонение на домашен арест.

Късно вечерта на 24 август обаче, без предупреждение, Лен е отведен от апартамента в София, където е под домашен арест, и е откаран в затвора, а на следващия ден е прехвърлен в ареста във Видин.

В заседанието си на 27 септември Окръжен съд – Видин потвърждава, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти. Съдът им дава срок до 10 септември да предоставят част от исканите от защитата доказателства, с които да подкрепят твърденията си за наличие на корупция. След закрито заседание на съда насроченото за 16 септември ново изслушване отново е отложено за 7 октомври. В заседание на Видинския съд на 16 септември Лен Хоменюк е освободен под гаранция.

За допълнителна информация:

Александър Кръстев
PRoPR Агенция

Т: 0888 297 674
Е: alex@pr-o-pr.com