Киргизстан отново не предостави доказателства за престъпления на Хоменюк, съдът пак отложи делото


Следващото заседание е насрочено за 7 октомври

Photo-Portrait_Len_Homeniuk-5869_60_350x400Окръжен съд – Видин отложи за втори път делото за екстрадиция на Лен Хоменюк след закрито заседание в понеделник заради недостатъчно предоставени документи от страна на Киргизстан. Канадско-американският гражданин бе задържан у нас на 27 юли заради червена бюлетина от Интерпол по искане на бившата съветска република, но властите там продължават да не привеждат доказателства за извършени от него престъпни действия. Следващото заседание е насрочено за 7 октомври, а 68-годишният пенсиониран геолог остава под домашен арест в София.

Въпреки получения двуседмичен срок след първото заседание на 27 август, киргизката прокуратура е изпратила само част от поисканите допълнително документи по случая “Лен Хоменюк”. Така например Киргизстан не доказва, че не е изтекла 10-годишната абсолютна давност на предполагаемите престъпления, в които е обвиняван Хоменюк.

“За пореден път киргизките власти показаха, че не уважават демократичните практики и нямат намерение да водят честен съдебен процес срещу Лен – като започнем от изключително кратките и непълни документи към искането за екстрадиция, които не съдържат никакви доказателства, до поредния пропуск да изпратят всички изискани от съда документи по делото в България, с което на практика саботират съдебния процес и неминуемо това води до ограничаване на правата на Лен”, каза адвокатът на Хоменюк Анна Ризова от Wolf Theiss.

“Наистина съм разочарован. Българската съдебна система сe срива, ако позволява да бъде разигравана от една очевидно недемократична държава и нейните политически цели в този процес. Очевидно е, че се използват всякакви процедурни хватки за удължаване на времето, в което аз съм невинен затворник. Българската съдебна система става съучастник на този процес”, категоричен е Лен Хоменюк. “Все пак вярвам, че съдът ще вземе справедливо решение, което ще има предвид не само моята невинност, но и системното нарушаване на човешките права в Киргизстан”, споделя канадският геолог.

Предисторията по казуса:

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Искането за екстрадиция на Хоменюк от страна на киргизките власти пристига у нас на 20 август 2015 г. Там обаче няма представени данни дали понастоящем срещу Лен се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия.

До решението Лен да остане под домашен арест в София се стига след няколко заседания на съдилища във Видин и София. Първо, на 29 юли Видинският съд отказва пускане под гаранция, понеже се смята, че има риск Лен да напусне страната, защото няма никаква връзка с България. По-късно, на 7 август, е прието искането да се промени мярката за неотклонение на домашен арест.

Късно вечерта на 24 август обаче, без предупреждение, Лен е отведен от апартамента в София, където е под домашен арест, и е откаран в затвора, а на следващия ден е прехвърлен в ареста във Видин.

В заседанието си на 27 септември Окръжен съд – Видин потвърждава, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти. Съдът им дава срок до 10 септември да предоставят част от исканите от защитата доказателства, с които да подкрепят твърденията си за наличие на корупция. След закрито заседание на съда насроченото за 16 септември ново изслушване отново е отложено за 7 октомври, а Лен остава под домашен арест в София.

За допълнителна информация:
Александър Кръстев
PRoPR Агенция
Т: 0888 297 674
Е: alex@pr-o-pr.com