Лен Хоменюк: Обвиненията срещу мен са напълно политически мотивирани


“На 68 години съм и никога не съм извършвал престъпления, а обвиненията срещу мен са политически мотивирани”. Това каза канадският геолог с американско гражданство Лен Хоменюк в интервю за предаването “Денят започва” по БНТ по повод задържането му у нас. Той беше арестуван на 27 юли 2015 г. във Видин заради издадена от Интерпол червена бюлетина по искане на Киргизстан, в което обаче не са представени никакви доказателства за извършени от него престъпни действия в бившата съветска република. В момента Лен е под домашен арест в София, като следващото заседание по делото за екстрадиция е насрочено за 16 септември.

Според Хоменюк властите в Киргизстан са предприели действия срещу него, защото се опитват да сплашат бившата му компания Centerra Gold и да придобият по-голям дял от златодобивната мина Кумтор. “От моя гледна точка, обвиненията са напълно политически мотивирани и имат за цел да се окаже натиск върху настоящия мениджмънт на компанията предвид предстоящите парламентарни избори в Киргизстан на 4 октомври”, категоричен е Хоменюк.

Канадската Centerra Gold е една от водещите световни минни компании, публично предлагана на борсата в Торонто. Хоменюк е неин бивш изпълнителен директор и като такъв ръководи проекта за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Именно заради сделки по преструктурирането на този проект канадския геолог е обвиненен в предполагаемо участие в корупция.

“От 2005 г. насам имаше две революции в Киргизстан, а правителството се смени поне два пъти. При всяка промяна новите политици идват и казват: “Тази сделка не е добра. Нека да се предоговорим или нека да национализираме мината”. Точно това се случва и сега. Има ново правителство, идват избори, а преговорите със Centerra Gold текат вече над две години без пробив”, разказва Лен за политическите и икономическите условия в страната.

В световна компания като Centerra Gold и проект за милиарди като Кумтор работата на служителите и на мениджмънта е подложена на особено наблюдение както от местните власти, така и от международни организации.

“Златотодобивната мина Кумтор е много технически напредничав проект. Въведохме нови технологии в Киргизстан, създадохме хиляди нови работни места. В резултат на това всеки, който се е опитал да направи нещо незаконно, е знаел, че ще бъде разкрит, защото компанията беше толкова голяма – бяхме в новините всеки ден”, обясни Лен пред БНТ.

Самата сделка за преструктурирането на Centerra Gold от 2003-2004 г., заради която Киргизстан издирва Хоменюк чрез Интерпол, е осъществена с активното участие и надзора на редица международни институции. Сред тях са Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация (IFC), която е част от Световната банка.

Лен Хоменюк смята, че е много възможно проблемът да е в американското му гражданство, защото отношенията между Съединените щати и Киргизстан в момента са обтегнати.

Искането за екстрадиция на Хоменюк пристига у нас на 20 август 2015 г. Там обаче няма представени данни дали срещу Лен се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия. Седмица по-късно, на 27 август, Окръжен съд – Видин потвърди, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти и даде срок до 10 септември за предоставяне на нужните доказателства в подкрепа на техните твърденията.

Между България и Киргизстан няма действащ договор за екстрадиция. От Министерството на правосъдието потвърждават това пред “Денят започва” и допълват, че официалната молба за предаването на Лен Хоменюк е постъпила във ведомството по дипломатически път. От прокуратурата отказват да изкажат позиция по случая пред БНТ с мотива, че “техният ангажимент е формален – да придвижат искането към съда и процедурата е вече в съдебна фаза”. Юристи обаче коментират пред телевизията, че прокурорът може да направи преценка и не е длъжен да поддържа искането на съответната държава в съдебната зала. Това се случи на делото по искането за екстрадиция на френско-руския дисидент Николай Кобляков миналата есен.

Относно предстоящото изслушване за екстрадиция на 16 септември Хоменюк казва, че Киргизстан използва като последен вариант Конвенцията на ООН за корупцията и се позовава на нея в документацията за екстрадиция. “Изненадвам се, че стигнахме толкова надалеч в съдебната система, защото е ясно, че такива процедури не са приложими за моя случай”, допълва Лен.

За допълнителна информация:
Александър Кръстев
PRoPR Агенция
Т: 0888 297 674
Е: alex@pr-o-pr.com