Съдът остави Лен Хоменюк под домашен арест


Апелативен съд София отказа да промени мярката за неотклонение на канадеца с американско гражданство Ленард Хоменюк и го остави под домашен арест. 68-годишният пенсиониран геолог бе задържан у нас на 27 юли заради червена бюлетина от Интерпол по искане на Киргизстан, в което обаче не са представени никакви доказателства за извършени от Хоменюк престъпни действия в бившата съветска република.

Въпреки обжалването от страна на защитата, тази сутрин съдът отхвърли доводите за влошеното здравословно състояние на Хоменюк и продължителността на процедурата по екстрадиция. Според съдиите мярката отговаря на конкретната процедура, а самата тя не продължава по-дълго от нормалното.

Следващото заседание по казуса “Лен Хоменюк” е на 16 септември. Окръжен съд Видин насрочи тази дата на заседанието си на 27 август, като потвърди, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от страна на киргизките власти и даде срок до 10 септември за тяхното предоставяне.

Въпреки днешното съдебно решение, Лен остава оптимист за изхода на делото за екстрадиция. “Вярвам, че в крайна сметка България ще отчете не само моята невинност, но и факта, че Киргизстан е място, където са налице сериозни нарушения на човешките права”, каза той по телефона пред Wall Street Journal. Водещото американско издание обърна сериозно внимание на случая в броя си от четвъртък.

Предисторията по казуса:

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Искането за екстрадиция на Хоменюк от страна на киргизките власти пристига у нас на 20 август 2015 г. Там обаче няма представени данни дали понастоящем срещу Лен се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия.

До решението Лен да остане под домашен арест в София се стига след няколко заседания на съдилища във Видин и София. Първо, на 29 юли Видинският съд отказва пускане под гаранция, понеже се смята, че има риск Лен да напусне страната, защото няма никаква връзка с България. По-късно, на 7 август, е прието искането да се промени мярката за неотклонение на домашен арест.

Късно вечерта на 24 август обаче, без предупреждение, Лен е отведен от апартамента в София, където е под домашен арест, и е откаран в затвора, а на следващия ден е прехвърлен в ареста във Видин.

В заседанието си на 27 септември Окръжен съд – Видин потвърждава, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти. Съдът им дава срок до 10 септември да предоставят част от исканите от защитата доказателства, с които да подкрепят твърденията си за наличие на корупция. Изслушването за екстрадиция бе отложено за 16 септември, а Лен е освободен от затвора и отново транспортиран до апартамента в София, където остава под домашен арест.

Онлайн петиция срещу екстрадицията на Лен в Киргизстан

Арестът на Ленард Хоменюк предизвика обществена реакция извън България заради съмнения, че Киргизстан го използва като заложник в икономическа война с канадската компания Centerra Gold.

В момента тече онлайн петиция срещу екстрадицията на Лен в Киргизстан, която са подписали близо 1000 души.

За допълнителна информация:

Мирена Керезова
PRoPR Агенция
Т: 0884 507 257
Е: alex@pr-o-pr.com