Апелативен съд София ще гледа отново мярката за неотклонение на Ленард Хоменюк в четвъртък


Апелативен съд София ще разгледа в четвъртък от 10 ч. мярката за неотклонение на канадеца с американско гражданство Ленард Хоменюк. Той беше арестуван на 27 юли 2015 г. във Видин и в момента е под домашен арест в София. Задържането му бе следствие на издадена от Интерпол червена бюлетина по искане на Киргизстан, в което обаче не са представени никакви доказателства за извършени от Лен деяния в бившата съветска република, които представляват престъпления. Първото заседание по делото за екстрадиция беше на 27 август във Видин и такива доказателства също не бяха предоставени. Тогава съдът наложи мярката за неотклонение домашен арест.

Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Искането за екстрадиция на Хоменюк от страна на киргизките власти пристига у нас на 20 август 2015 г. Там обаче няма представени данни дали понастоящем срещу Лен се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия.

Настояването на адвокатите на 68-годишния пенсиониран геолог е мярката му за неотклонение да бъде променена на подписка или гаранция заради влошаващото му се здравословно състояние. “Лен е под домашен арест повече от месец, наред с това бе задържан и в следствения арест във Видин. Не е ясно колко време ще продължи процедурата по разглеждане на искането за екстрадиция. През цялото това време не само свободното му придвижване е ограничено, а с оглед възрастта му, както и стреса, на който е подложен поради внезапното му задържане, здравето му има нужда от по-специално внимание. Затова и ще настояваме мярката му да бъде променена към по-лека, която да позволи той да получи възможност за придвижване с оглед на нужната медицинска помощ”, казва един от адвокатите му Анна Ризова от Wolf Theiss.

Лен Хоменюк бе задържан във Видин по време на семейна ваканция по р. Дунав, където пътува със съпругата и сина си. “Синът ни, който е само на 15, е разделен от нас вече няколко седмици, а сега започва учебната му година. Искам да се прибера при детето си, но не мога да го направя, докато Лен е под домашен арест”, споделя Марина Стивънс, съпруга на Хоменюк. “На практика цялото ни семейство е заложник на нечестния начин, по който киргизката държава използва демократични процедури като червената бюлетина на Интерпол и процесът по екстрадиция тук, който е неизбежен”, допълва тя.

До решението Лен да остане под домашен арест в София се стига след няколко заседания на съдилища във Видин и София. Първо, на 29 юли Видинският съд отказва пускане под гаранция, понеже се смята, че има риск Лен да напусне страната, защото няма никаква връзка с България. По-късно, на 7 август, е прието искането да се промени мярката за неотклонение на Лен на домашен арест.

Късно вечерта на 24 август обаче, без предупреждение, Лен е отведен от апартамента в София, където е под домашен арест, и е откаран в затвора, а на следващия ден е прехвърлен в ареста във Видин.

В заседанието си на 27 септември Окръжен съд – Видин потвърждава, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти. Съдът им дава срок до 10 септември да предоставят част от исканите от защитата доказателства, с които да подкрепят твърденията си за наличие на извършено престъпление. Изслушването за екстрадиция бе отложено за 16 септември, а Лен е освободен от затвора и отново транспортиран до апартамента в София, където до днес е под домашен арест.

Фактическата обстановка по случая е следната:

– През последните 10 години сделката за преструктуриране на проекта “Кумтор” от 2003 г. е била обект на многократно и задълбочено разследване от последващите киргизстански правителства. Никога не са доказвани нарушения.

– Самата сделка е осъществена с активното участие и надзора на международни институции, сред които и Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация (IFC), която е част от Световната банка.

– Киргизкото законодателство е категорично по отношение на 10-годишната абсолютна преклузивна давност на течащите разследвания по отношение на сделките от 2003-2004г. Непосредствено преди искането за издаване на червена бюлетина тази давност е изтекла по отношение на разследванията относно действията по въпросната сделка. Обвиненията срещу всички други лица, които са били някога разследвани, са свалени окончателно, което е потвърдено от Киргизките съдилища.

Срещу Хоменюк няма доказани обвинения във връзка със сделката за преструктуриране през целия този 10-годишен период.


Онлайн петиция срещу екстрадицията на Лен в Киргизстан

FreeLen prinscrean

Арестът на Ленард Хоменюк предизвика обществена реакция извън България заради съмнения, че Киргизстан го използва като заложник в икономическа война с канадската компания Centerra Gold.

В момента тече онлайн петиция срещу екстрадицията на Лен в Киргизстан, която са подписали близо 1000 души.

 


Подробна информация по дати за развитието на случая на Лен Хоменюк в България, както и биографията на Лен, може да свалите като .pdf или .doc.

За допълнителна информация:

Александър Кръстев
PRoPR Агенция
Т: 0888 297 674
Е: alex@pr-o-pr.com