Кметът Фандъкова открива обновения музикален подлез на инициативата „ПОдЛЕЗНО“


Музикалният подлез между бул. “Цариградско шосе” и ул. “Александър Жендов” ще бъде открит във вторник, 30 юни. Официалното събитие започва в 10:00 ч., а специални гости ще бъдат кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район “Изгрев” инж. Цветомир Жеков.

Проектът за нестандартния и освежен подлез е дело на неформалната група „ПОдЛЕЗНО„, които с доброволен труд превръщат неприветливите подземни пасажи в забавно и приятно градско пространство. За посетителите в деня на събитието ще има и музикална изненада от улични изпълнители, от които студентите са се вдъхновили за проекта „ЖЕНдоВ“.

9-Тонколони, ЖЕНдоВ (1)В новия подлез минувачите ще бъдат предизвикани с музикални асоциации още от боядисаните като клавиши на пиано стъпала. Монтираните декоративни тонколони и аудио касети и новите графити ще допълват музикалното очарование на уличната култура на града.

Обновеният пасаж ще предложи на преминаващите пешеходци да посвирят с джапанки на музикалния инструмент “оргафон” (комбинация от орган и ксилофон), изработен от водопроводни тръби. С огромно петолиние и ноти от грамофонни плочи малки и големи ще могат да научат повече за азбуката на музиката. Български фолклорен елемент ще бъде включен в проекта с възможността всеки да разучи стъпките на българско хоро, докато преминава през подлеза.

Проектът „ЖЕНдоВ“ е реализиран с подкрепата на Фонда за иновации в културата, администриран от Асоциацията за развитие на София. „ПОдЛЕЗНО“ получи подкрепа и от “Електра Помп” ООД, “Megger България” ЕООД и чрез crowdfunding кампания в сайта на “ЗаБългария”. PRoPR е PR партньор на инициативата.

След приключване на подлеза “ЖЕНдоВ” младежите от „ПОдЛЕЗНО“ искат да разширят обхвата на инициативата си и да излязат от София. Те планират да регистрират неправителствена организация, което да им даде шанс за повече и по-големи изяви.

3-Доброволци, ЗаГоре„ПОдЛЕЗНО“ е неформална инициатива на група младежи, които се обединяват през 2013 по време на форума „Идеите – това сме ние 2“. Екипът на „ПОдЛЕЗНО“ вече има зад гърба си успешно преобразения и разкрасен подлез между бул. “Цариградско шосе” и ул. „Загоре“. В него минувачите вече се радват на монтирани пейки и артистични табла от естествени материали с гледки от природата и развлекателните дейности в парка.

Снимки може да изтеглите от този линк (.zip). Програмата за откриването може да намерите тук. По време на откриването ще има възможност за интервюта с организаторите на проекта.

За допълнителна информация:

Мирена Керезова
PR Консултант
Т: 0884 507 257
Е: pr@pr-o-pr.com