Австрийското вино за поредна година ще оживи и очарова лятна София


Дегустацията Grand Austrian Tasting ще покаже най-доброто от вината на Австрия в петък на тревната площ пред “Хилтън”

С най-доброто от австрийските изби за последната година и изкушението за истински виенски следобед на открито с чаша хубаво вино голямата австрийска дегустация – Grand Austrian Tasting (GAT), за поредна година ще очарова софиянци и гостите на столицата. Осмото издание на събитието ще превърне последния работен ден на седмицата, 19 юни, във винена наслада между 13:00 и 20:00 часа на тревната площ пред хотел “Хилтън” (бул. България 1). А оттук и ще ни докаже за пореден път, че личното отношение, внимание към детайла и безкомпромисното качество правят австрийските вина един от най-интересните феномени в света на виното за последните двадесет години.

GAT logoМакар Австрия да е позната в България най-вече с Моцарт, класическата музика, ски курортите или двореца Шьонбрун, у нас постепенно започва да се открива нежната елегантност и атрактивност на австрийските винa, чиято история датира още от римско време.

Вече в съвремието вината на алпийската държава получават своето заслуженото признание с челни позиции на международни конкурси и дегустации, като задминават винените пионери от Бургундия, Калифорния и Италия. Специалистите говорят за „австрийското винено чудо“, а всеки уважаващ себе си ресторант в Ню Йорк, Лондон и Париж е горд да има австрийски грюнер или ризлинг във винената си листа.

Тук се корени и основната цел на Grand Austrian Tasting – да популяризира австрийската винена култура сред ценителите на виното в България в приятна, непретенциозна среща с вината, избите и хората, зад тях.

„Малкото е красиво“ са думите, които най-добре биха описали вината на Австрия. В София ще бъде представена част от тази красота с над 50 вина от областите Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк и Виена, представени от 16 изби. Вносителите са Петкова и Съдружие (организатор), Авексим, Бибендум, Касавино, Негосиан, Трансимпорт и Фария. Ще им се наслаждите от чаши с марката “Ридел”, смятана за лидер в областта си. Ще опитате и продукти на частния кетеринг “Изкушение”.

За Grand Austrian Tasting:
Още от създаването си през 2008 година Grand Austrian Tasting се подчинява на идеята за обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци за един ден в името на обща кауза – популяризиране на австрийското вино. Създателите ли са Лияна Стоилова, Яна Петкова и Валтер Ватцин.

Входът за дегустацията на осмото издание на Grand Austrian Tasting е 15,00 лв.

Снимки от Grand Austrian Tastingпрез 2014 г. може да намерите тук.