Българското урологично дружество подновява образователната кампания “Отиди на преглед”


Уролози ще дават разяснения в цялата страна за доброкачествената простатна хиперплазия и ползата от навременното й диагностициране и лечение

Българското урологично дружество отново стартира Националната кампанията за мъжко здраве “Отиди на преглед”. Инициативата е фокусирана върху заболяването доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и цели разясняване на ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.

Настоящата кампания е продължение на първата много успешна серия от срещи със същото име през 2012 и 2013 година, когато бяха проведени повече от 100 образователни лекции на уролози и лични лекари пред граждани в различни населени места в страната. Първите срещи за 2015 година ще бъдат в Нова Загора и Сливен на 26 февруари и в Бургас на 27 февруари.

“Отиди на преглед” си поставя за цел да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, а не да се опитват да се лекуват сами. Инициатор и организатор на кампанията е Българското урологично дружество със съдействието на ГлаксоСмитКлайн.

В рамките на “Отиди на преглед” ще се провеждат открити безплатни информационни срещи със специалисти-уролози, на които гражданите ще могат да задават своите въпроси, свързани с доброкачествената простатна хиперплазия и нейната симптоматика. През 2015 година се планират близо 80 срещи в различни населени места във всички региони на страната.

За новите срещи е създадена и фейсбук страница, която ще помогне на пациентите и техните роднини да откриват полезна информация за доброкачествената простатна хиперплазия и актуални новини за всички предстоящи срещи от кампанията “Отиди на преглед”.

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане на мъжете нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна – тези и още други неудобства на практика за цялото семейство се дължат именно на това заболяване.

Първите срещи от кампанията “Отиди на преглед” за 2015 г.:

Срещата в Нова Загора ще се проведе на 26 февруари (четвъртък), от 10.30 ч. в Пенсионерски клуб “Загоре” в кв. Загоре.

В същия ден, 26 февруари, от 16:00 ч. ще се проведе и срещата в Сливен в пенсионерски клуб “Дружба” (зад 15 и 16 блок).

В Бургас срещата ще се проведе в петък, 27 февруари, от 10:00 ч. в пенсионерски клуб „Вая“, кв. Долно езерово, ул. Паисий №60.

За Българско урологично дружество:

Българското урологично дружество е основано през 1960 г. Основните му цели са да подпомага и развива урологията в България чрез стимулиране на научно-изследователската работа на своите членовете в областта на урологията, поддържане на високо ниво на професионална квалификация на уролозите, внедряване на най-новите световни постижения в урологията и популяризиране постиженията на българските уролози.

За допълнителна информация:

Павлина Радославова
PRoPR Агенция
М: 0885 356 075 

Е: pavlina@pr-o-pr.com