Партиите ще представят идеите си за здравеопазването пред водещи експерти в сектора


Министърът на здравеопазването ще открие първата годишна конференция “Иновации и добри практики в здравния сектор”

 

В разгара на предизборната кампания основните политически партии ще имат възможността да представят своите програми в сферата на здравеопазването пред най-взискателната аудитория – експертите от здравния сектор. Това ще се случи по време на първата годишна конференция “Иновации и добри практики в здравния сектор”, която ще се проведе на 24 септември, сряда, от 9.00 ч. в София хотел Балкан (Шератон). Събитието е организирано от бизнес седмичника Капитал в партньорство със “Софарма”, “Новартис”, “ГлаксоСмитКлайн”, “АбВи”, “Ново Нордиск” и Американската търговска камара в България – АмЧам.

Конференцията ще бъде открита от министъра на здравеопазването Мирослав Ненков и ще представи широк спектър от теми, презентации и дискусии за състоянието и възможностите пред здравния сектор у нас. Международни експерти, представители на всички ключови здравни институции, браншови организации, НПО и политици ще обсъдят бъдещето на здравния сектор, иновациите и моделите за преструктуриране на здравната система.

Още в първия панел на конференцията ще бъдат дискутирани платформите в здравния сектор на основните политически партии с техни представители. Акцент в дискусията ще бъде поставен върху здравноосигурителния модел, финансирането на сектора, спешната помощ, ефективността и реформата на здравната система, лекарствена политика и правата на пациентите.
Втората и третата част на форума ще засегнат темите, свързани с лекарствоснабдяване, политики, производство на лекарства и лекарствена употреба. С презентации по темите ще се включат международните експерти Давид Данко, oсновател и управляващ партньор на консултантската компания Ideas & Solutions, Йоана Бианчи, мениджър „Достъп до пазари“ на “Новартис” Румъния, и Василис Герогианис, обслужващ пазара на ваксини на “ГлаксоСмитКлайн” за Южна и Източна Европа и Канада. От българска страна ще вземат участие управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова, д.ф., проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, Огнян Донев, председател на съвета на директорите на „Софарма“, националните консултанти по еднокринология и клинична хематология проф. д-р Сабина Захариева и проф. д-р Георги Михайлов и други.

На фокус в последния дискусионен панел на конференцията “Иновации и добри практики в здравния сектор” ще бъдат добрите практики и поуки при управлението на публичния финансов ресурс, здравната реформа и модели на здравно осигуряване с примери от Европа. Ще бъде обърнато и специално внимание на болничния сектор и моделите на управление на здравните заведения в дискусия с мениджъри в здравния сектор, сред които зам.-кметът на София по здравеопазването ген. проф. д-р Стоян Тонев, д-р Радко Велков, организационен секретар на Сдружение на общинските болници в България, и изпълнителните директори на УСБАЛ „Св. Екатерина“ и МБАЛ „Токуда Болница София“ проф. д-р Генчо Начев и д-р Явор Дренски, който е и председател на Национално сдружение на частните болници.

Допълнителна информация за конференцията, програмата и лекторите може да намерите на сайта на събитието.

Събитието е отворено за журналисти.