Историята на хип-хоп културата у нас показана чрез изложба на плакати в Стара Загора


Над 40 постера от брейк и хип-хоп събития от последните 13 години радват гостите на града по време на фестивала Groove Masters 2014

Историята на 13 години български хип-хоп събития ни представя изложба на плакати в рамките на международния фестивал Groove Masters 2014. Официалното откриване на експозицията ще бъде на 26 септември от 20:00 часа на втория етаж на Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Стара Загора.

Изложбата има за цел да представи хронологичен поглед върху над 40 брейк и хип-хоп събития в България, като обхваща периода 2001-2014 година, когато се формират третото и четвъртото поколение брейкъри. Експозицията дава възможност на гостите на града и на фестивала да усетят атмосферата на хип-хоп културата като начин на живот, изпълнен със споделена любов към музиката и танца.

Посетителите ще могат да видят плакати на събития от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Враца, Смолян, Пазарджик и Търговище. Голяма част от тях са от личните колекции на организаторите на Groove Masters AFTH CREW, а останалите са предоставени от домакини на подобни хип-хоп събития и танцьори от цялата страна.

“В началото на миналото десетилетие хората не са имали толкова развити компютърни умения, а наемането на професионален графичен дизайнер обикновено не е било във възможностите на организатори на подобни събития – по това време гимназисти, затова повечето танцьори са изготвяли плакатите си сами”, разказват от AFTH CREW.

Първият плакат от изложбата е на последното хип-хоп събитие у нас, а именно Groove Masters 2014. Постерът е създаден от ARSEK & ERASE, които ще рисуват графити на главната улица в Стара Загора през първия ден от фестивата (26.09) от 14:00 ч.

ARSEK & ERASE

Авторите на плаката на Grove Masters 2014 – ARSEK & ERASE

Международният хип-хоп фестивал Groove Masters 2014 ще посрещне едни от най-добрите европейски хип-хоп диджей и танцьори. Сцената на античния форум “Августа Траяна” в Стара Загора ще се превърне в истинска брейк арена между 26 и 28 септември. Организатори на събитието са Oбщина Стара Загора, Туристически информационен център и AFTH CREW.

Първият ден на фестивала съвпада с Нощта на музеите и галериите в Стара Загора, когато е именно и откриването на изложбата с плакати на хип-хоп събития.

Groove Masters е част от официалния културен календар на Стара Загора за 2014 г. Подробната история как се е родила идеята за фестивала можете да научите от организаторите и някои от артистите на пресконференция на 25 септември (четвъртък) от 11:00 часа в Община Стара Загора.

Сребърен спонсор на събитието е PIRIN Spring. Партньори на събитието са Ekzperimental Pictures, Flava House, Forest Man Brand и PRoPR Агенция, а медийни партньори на Groove Masters са BalkanBboy, 359 Hip-Hop, Artualno, BG Dancer, Mika Music and Lifestyle, Cultro, Etalon, Graffiti, Kafene, Kolonkata, MediaCafe, Meloman, Starozagorci, Peika, Time ART.

Повече подробности за фестивала можете да намерите на groovemastersfest.com и facebook.com/GrooveMastersFest

За повече информация:

Стоян Димов
AFTH CREW
Е: bgperformer@gmail.com
М: +359 878 190 142

Мирена Керезова
PRoPR Агенция
Е: mirena@pr-o-pr.com
М: +359 884 507 257